Ezek az ételek állnak a szép bőr útjában

Tudjuk, miért van az, hogy egyszer minden jól működik és fantasztikusan érezzük magunkat, máskor pedig az állunkon egy akkora pattanással ébredünk, mintha tinédzserek volnánk?

Mindannyiunkkal előfordult már ilyesmi. 

Legtöbbször a felborult hormonháztartás áll a háttérben. Sokak emlékeznek rá, milyen volt aknés bőrrel harcolni a 20-as éveinkben, a menstruációs ciklusnak és esetleges hormonális betegségek következményeként. Sokszor nem csak zavaró volt, hanem fájdalmas is. Ilyenkor az ember mindent kipróbál, amihez csak hozzájut, de a vegyszerek, gyógyszerek sokszor inkább csak rontanak a helyzeten. A hormonális akne nem vicc, komolyan kell venni.

Fotó: 123rf.com

Az ilyen típusú bőrprobléma a hormonháztartás egyensúlya felborulásának a következménye. A legtöbb nő észleli ezt a ciklusa közepén, vagy éppen a menstruáció előtti napokban. Hormonális szempontból vizsgálva a kérdést: ezek azok az időpontok, amikor az ösztrogén és a tesztoszteron is legmagasabb szinten van. Azoknál a nőknél, akik hormonális szempontból, egyébként egyensúlyban vannak, még ezek a telített időpontok sem jelentenek nagyobb gondot. Azoknál a hölgyeknél azonban, akiknek nem zavartalan a hormonrendszer működése, a problémát jelenthet a felgyülemlett ösztrogén és tesztoszteron kiürítése.

Ha ilyen emberek közé tartozunk, akiknek nehezebben megy a szervezet önálló méregtelenítése, ráadásul nem figyelünk oda táplálkozásunkra, így még sokkal nehezebb helyzetbe hozzuk a szerveinket, így a bőrünket is. Az így kialakuló ösztrogén túlsúlytól begyulladhat a bőrünk, míg a túlzott tesztoszteron mennyiségtől fokozódik a faggyútermelés, így zsírosabb lesz a bőrünk.

Ezek a hormonok állnak az álomalak útjában

A menstruációt megelőző napokban ezek a hatások még fokozottabbak lehetnek, hiszen a vér ilyenkor közelebb jön a bőrünkhöz, láthatóbbá téve így a pirosságot és az aknékat. Sokszor a hajhullás mögött is a megnövekedett tesztoszteron szint áll.

Hogy miért is jelenik meg ez az egész hormonális felfordulás az arcunkon, esetleg a mellkasunkon és a hátunkon is?

Azért mert a bőrünk a legnagyobb szervünk, amely részt vesz a méregtelenítésben, együttműködve más szerveinkkel: máj, nyirokrendszer, vastagbél.

Ha egyszer felismerjük és elismerjük, hogy ezek a szervek milyen szövevényesen kötődnek egymáshoz és függnek egymástól, könnyen el tudjuk majd fogadni, hogy nem elég, ha megpróbáljuk leszárítani a pattanást, hiszen a probléma sokkal mélyebben gyökerezik.

Leegyszerűsítve a dolgot: minden, amit beviszünk a szervezetünkbe, annak könnyen nyomát láthatjuk a bőrünkön. Bármit eszünk, bármilyen kozmetikumot használunk, a nyomait ki kell pucolnunk.

Nincs az a drága gyógyszer vagy krém, ami igazán segítene az akne ellen. A válasz igazán egyszerű: oda kell figyelnünk a táplálkozásunkra és egyáltalán saját magunkra.

Így hatnak a hormonok a testalkatunkra

Jöjjön két lista, hogy mit iktassunk ki az étrendünkből, és hogy mit vonjunk be!

Amitől szabaduljunk meg:

1. tejtermékek: azon túl, hogy a tejtermékek mesterséges hormont is tartalmazhatnak, elsődleges okozói lehetnek az áteresztő bél szindrómának, ami komoly gyulladás kialakulásáért lehet felelős.

2. szója: ha eleve érzékeny a hormonrendszerünk, vigyázzunk a szójával, hiszen fitoösztrogént tartalmaz, így fogyasztásával még több akne alakulhat ki. Figyelmesen olvassuk végig az egyes termékeken található leírásokat, mert a szója olyan helyeken is felbukkanhat, ahol nem is számítanánk rá.

3. glutén: a tejtermékekhez hasonlóan a glutén fogyasztása is a belek gyulladását hozhatja magával.

4.  mogyorófélék: sokszor még olyan emberek is tapasztalnak kellemetlen bőrelváltozásokat, akik korábban nem is tudtak róla, hogy allergiásak lennének a mogyoróra.

5. repce-, napraforgóolaj, általában a növényi olajok: ezek a főzőolajok több omega6, mint omega3 zsírsavat tartalmaznak, így fogyasztásuk bőrgyulladáshoz vezethet az ösztrogén megemelkedett szintje mellett.

6. koffein: a kávé és a zöld tea kimossa a szervezetből a B vitamint, a magnéziumot és a cinket, amelyek befolyásolhatják a bőr által adott immunválaszt.

Amit mindenképpen fogyasszunk:

1. a megfelelő tápanyagokat vegyük magunkhoz. Itt egy szuper bőrtisztító dzsúz recept: fél csésze koriander, ugyanennyi zöldalma, 2 szárzeller, egy fél uborka, 4 levél római saláta, 4 szem friss vagy fagyasztott eper és egy fél citrom leve. Ha túl sűrű, adjunk hozzá egy kis kókuszvizet.

2. töltsük fel a jó baktériumokat: a probiotikumok nagyon fontosak a belek egészsége szempontjából, és a jó emésztés elengedhetetlen a megfelelő hormonháztartáshoz. Van a baktériumoknak egy olyan csoportja, amelyek az ösztrogénszint beállítást segítő enzimeket állítanak elő. Mindenképpen kezdjük a napot probiotikumokkal.

3. a szépségápolásban is válasszuk a biot: ne csak a táplálkozásnál, a bőrápolásnál is figyeljünk erre oda. Ha a következő szavakat, rövidítéseket látjuk az összetevők között, inkább dobjuk ki: parabén, petróleum, DBP, DEHP, SLS, SLES, DEA, TEA, MEA. 

Forrás: Ízes Élet


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.