Tényleg a reggeli a legfontosabb?

Talán nem egyszer hallottuk már szüleinktől is annak idején: a reggeli a legfontosabb étkezés! De vajon valóban így lenne? Mit mondanak erről a tanulmányok?

A reggeli lényeges, ugyanis nélküle sokkal nehezebb elkezdeni a napot. Vannak emberek, akik képtelenek is kihagyni ezt az étkezést, mert ha nem esznek reggel, rosszul érzik magukatA legtöbb korábban elvégzett tanulmány kiemeli a reggeli fontosságát – a soványabb testalkattal és a jobb egészséggel kötve össze azt.  A megfigyeléses vizsgálatok ugyanakkor nem bizonyítottak ok-okozati összefüggést.

A szkeptikusok azon gondolkodnak, vajon milyen más, gyakori tényező játszhat szerepet a reggelizőknél illetve reggelit nem evőknél, amely befolyással lehet egészségükre és súlyukra – a reggelin kívül? A kutatók szerint a vizsgálatok végzésének módja ugyancsak magyarázhatja az ellentmondó eredményeket.

Számos kutató, aki tanulmányozta már a reggel elfogyasztott ételek és az egészség kapcsolatát – és egyébként maga is mindig reggelizik – segített a kérdés megoldásában.

reggeli3

Ha fogyni akarunk, érdemes reggeliznünk?

A vágy arra, hogy súlyt veszítsünk, gyakori oka a korai étkezés kihagyásának. Ugyanakkor több megfigyeléses vizsgálat azt mutatta, hogy aki nem reggelizik, az nagyobb valószínűséggel elhízott. Az elmélet szerint ők „behozzák” ebéd és nassolás során a kimaradt reggelit. Egy 2014 júniusában megjelent tanulmány ugyanakkor támadja ezt a feltételezést. A tanulmányban résztvevők nem kaptak lehetőséget, hogy ők döntsék el, esznek-e reggelit, véletlenszerűen válogatták ki azokat, akik ettek és akik nem ettek reggelit.

Az eredmény: azoknál, akik kihagyták a reggelit, ugyanakkora volt a napi elfogyasztott kalóriaérték, mint azoknál, akik ettek reggelit – közölte Krista Casazza orvos, PhD.

A Cornell egyetem által 2013-ban végzett, kisebb, randomizált tanulmány azt mutatta: a főiskolások nagyjából 145 kalóriával ettek többet ebédre, ha semmit sem reggeliztek, ám ha fogyasztottak reggelit, akkor az ebéd alkalmával megevett kalória kevesebb volt. Vagyis ha a reggelijük átlagosan 625 kalória körüli volt, annak kihagyása ugyancsak kb. 450 kalóriás „megtakarítást” eredményezett a nap végére.

Hogy ez a „kalória-deficit” több napig tart-e és fogyást eredményez-e, az még a jövő zenéje – állapította meg a Harvard egészségügyi iskola kutatója, Rania Mekary. Ha éheztetjük magunkat, fogyhatunk, de vajon jó ez hosszútávon?

A kutatók rámutatnak arra is, hogy a randomizált vizsgálatoknak lehetnek hiányosságaik is – gyakran kis „kaliberűek” és csak pár napig tartanak.

A kutatás végülis nem állapította meg sem azt, hogy a reggeli fogyasztás fogyáshoz vezet, de azt sem, hogy hízáshoz – mondta Heather Leidy, PhD, a Missouri egyetem egészségügyi iskolájának professzor-asszisztense.

A kérdés, vajon az is reggelinek számít-e, ha már több órája ébren vagyunk és akkor eszünk valamit? Vagyis: a késői reggeli mennyire lényeges? A reggeli pontos időpontja ugyanis nem volt tisztázott a tanulmányok során.

reggeli2

“Valójában azonban nincs pontos „definíciója” a reggelinek” – vélekedett Megan McCrory, PhD, a Georgia állami egyetem Byrdine F. Lewis egészségügyi iskolájának professzor-asszisztense. – “Van, akinél ez egy joghurt, amit gyorsan, az irodában kap be – az ő számára ez csak egy kis étel és nem nevezhető reggelinek.”

Mekary górcső alá vette mindegyik megkérdezett hölgyet, aki ebéd előtti „rágcsálnivalót” evett, de nem reggelizett, majd összehasonlította őket azokkal a nőkkel, akik reggeliztek is. Mindkét csoportnak ugyanolyan mértékben csökkent az esélye a 2-es típusú diabétesz kialakulására, azokhoz képest, akik semmit sem fogyasztottak ebéd előtt. Vagyis, bárminek is nevezzük ezt az ebéd előtti ételt, lehetséges előnyei a jelek szerint hasonlóak – állapították meg a kutatók.

Mindenesetre összegezhető, hogy a fehérjében gazdag étkezés – mint például a görög joghurt áfonyával, a granola, a dió, a burrito tojással, a sovány hús vagy szója és a zöldségek jóval hasznosabb választások reggelire, mint egy szénhidrátban gazdag fánk, melytől aztán jóval előbb újra éhesek leszünk…

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás: