Szárnyasokkal az egészség felé

A legújabb kutatások szerint a friss húsok közül a baromfi a legnépszerűbb a magyar háztartások körében. A Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrum Vezérigazgatósága baromfihús-kampányában bemutatja, hogy minek köszönhető a szárnyasok győzelme, illetve hogyan találjuk meg a minőségi magyar termékeket.

 „A szárnyasok népszerűségének egyik kulcsa, hogy alacsony zsírtartalmuk mellett jelentős az A-, B3- és D-vitamin tartalmuk – meséli Ihász Katalin dietetikus szakértő.„Másik nagy előnyük, hogy tökéletesen illeszkednek a diétás étrendbe, hiszen a zsírszövet a bőr alatt helyezkedik el, nem szövi át az izomrostokat, így gyorsan és egyszerűen eltávolítható. Ha ezt megtesszük, csirkehúsunk már csak fele annyi zsírt tartalmaz, ami nagyon kedvező, hogyha az alacsony zsírbevétel mellett tettük le a voksunkat. A csirke alacsony zsírtartalma mellett értékes fehérjeforrásként is szolgál, ami hozzájárul csontjaink egészségének megőrzéséhez.” 100 gramm csirkehús elfogyasztásával nagyjából 21 gramm fehérjét, 119 kalóriát és 3 gramm zsírt viszünk be szervezetünkbe, amit egy félórás munka utáni sétával könnyedén ledolgozhatunk.

shutterstock_39917608

Tipp: keressük a baromfitermékek csomagolásán a Magyar Baromfi Védjegyet, amely az elmúlt években a minőségi, ízletes, 100 százalékban hazai baromfi hústermékek szimbólumává vált. A védjeggyel ellátott termékek szigorú minőség-ellenőrzésen esnek át, így biztosak lehetünk benne, hogy ezek az áruk biztonságosak: útjuk nyomon követhető a termelőtől egészen a boltokig. A védjegy ezen kívül garantálja, hogy a termékek kizárólag magyar farmokon, magyar takarmánnyal nevelt baromfiból készülnek, és nem tartalmaznak egészségünkre ártalmas anyagokat.

Vajon mit rejt a tojás?

 A Nutrition Research című folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy ha tojással kezdjük a napot, jóval kevesebb kalóriát viszünk be a nap folyamán. A csökkentett kalóriatartalmú étrend részeként a reggelire megevett tojás segítségével több felesleget adhatunk le, és sokkal energikusabbnak érezhetjük magunkat.

„Mindez annak köszönhető, hogy a tojás teltségérzetet okoz, valamint a normális anyagcsere motorjaként funkcionál. A fehérjetartalma nem nagy (5g/db), viszont összetétele értékes, jól hasznosul a szervezetben. Kevesen tudják, hogy az élelmiszereink közül a legjobb D-vitaminforrás, így a szép bőr érdekében a borongósabb őszi napokon még inkább felértékelődik a jelentősége” – fejti ki Ihász Katalin.

shutterstock_75141145

Tipp: A tojás vásárlásakor érdemes a Koronás Tojás Védjegyet keresni a termékeken, amely a garantáltan magyar, friss, kiváló minőségű és biztonságos tojást jelöli. A védjegy szabályzatának előírásai – amelyek a legújabb kutatási eredmények alapján kerültek kidolgozásra – természetesen elsősorban az élelmiszer-biztonságot célozzák meg. Ezen túlmenően a rendszer magában foglalja a tojások nyomon követhetőségét a keltetőtől a jércenevelésen, a termelésen és a csomagolón át egészen a fogyasztóig. A takarmány-előállítás, a termelőtelep és a csomagoló rendszeres és folyamatos ellenőrzését független ellenőrző szerv végzi.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.