Tojásfogyasztás – avagy miért fontos a tojás

Nincs könnyű dolga a tojásnak. Rögtön egy rossz dolog ugrik be, ha hallunk róla, mégpedig, hogy felelős a magas koleszterinszintért.

Új bizonyítékok kerültek napvilágra: kutatók, a tojásfogyasztás és a vér koleszterinszintje közötti kapcsolatot vizsgálták, rájöttek, hogy valójában a tojás nem felelős a rossz koleszterin, az LDL szintjének emelkedéséért.

Sőt, a tojás tartalmaz olyan tápanyagokat, amelyek képesek megelőzni számos komoly károsodást. Két antioxidáns, a lutein és a zeaxantin, amelyek nagy mennyiségben találhatók a brokkoliban, a spenótban és a tojásban, szignifikánsan képesek csökkenteni a szemhályog és az időskori makula degeneráció kockázatát, amely a vissza nem fordítható vakság legfőbb okozója világszerte.

A tojás is tartalmazza ezeket az értékes anyagokat, mégpedig olyan formában, amelyet a szervezetünk hatékonyabban tud hasznosítani, mint a zöldségekben előfordulót.

Egyetlen tojás tartalmazza a napi K-vitamin szükségletünk 31 %-át, amely éppoly fontos a csontok egészségének megőrzésében, mint a kalcium és a D-vitamin. Várandós anyáknak is fontolóra kellene venniük, hogy gyakran egyenek omlettet, hiszen a tojás gazdag kolinban, amely tápanyag felelős a magzat agyának fejlődéséért és amelynek különösen a várandósság második harmadában van nagy szerepe.

tojas3

Egy utolsó érv: csupán 70 kcal-t tartalmaz, és 20 fontos tápanyagot, különösen is a zsírban oldódó vitaminokat és magas minőségű fehérjét, amely fontos, ha alacsony kalóriás vagy vegetáriánus étrenden vagyunk. Mindezt tudva, nem lenne éppen itt az ideje, hogy a tojást újra felvegyük az étrendünkbe?

Buggyantott tojás florentin módra

Teljes kiőrlésű kenyeret kenjen mézes mustárral, és fedje le friss parajjal. Tegyen két csészényi vízbe egy kávéskanál ecetet, és forralja fel. Üsse a tojást a kis (kávés) csészébe, majd öntse a forró vízbe. Főzze 3-5 percig, majd tálalja a parajon.

Füstöl lazac omlett

Keverjen össze két tojást, egy evőkanál vizet, sót és borsot. Öntse forró serpenyőbe és takarja le. Ha az alja kész, a felét fedje le 1/3 csésze kockára vágott füstölt lazaccal egy evőkanálnyi lecsurgatott kapribogyóval és sovány tejföllel. Hajtsa félbe és vegye fel a lángot. Kaporral szórja meg.

Bundás kenyér

Mártson két szelet teljes kiőrlésű kenyeret 1 tojás, ¼ csésze sovány tej, és ½ kávéskanál őrölt fahéj keverékébe. Süsse barnára mindkét oldalon egy forró teflonos serpenyőben.

Monte Cristo szendvicsek

Mártson két szelet teljes kiőrlésű kenyeret tojás, só és bors keverékébe, tegyen az egyikre sovány sonkát, sovány ementálit és római salátát, fedje le a másik szelet kenyérrel, és süsse forró teflonserpenyőben, amíg a tojás kész és a sajt megolvad.

tojas3

Quesadilla reggeli

Keverjen össze 2 tojást és két evőkanálnyi apróra vágott hagymát, paradicsomot és zöld borsot, és reszelt sovány Colby sajtot. Süsse forró teflonserpenyőben amíg éppen megszilárdulna, majd kanalazza két teljes kiőrlésű mexikói tortilla lepény közé. Sütőben süsse tovább 350 °C fokon 10 percig.

Rántotta

A következő hozzávalók valamelyikével keverje össze a tojásokat sütés előtt: maradék krumplipüré; füstölt pulykamell és sovány túró; sült piros paprika, sovány mozzarella és bazsalikom, reszelt répa és kapor; gorgonzola és lecsurgatott paraj; gomba és gyöngyhagyma; brokkoli és sovány Cheddar sajt.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.