Reggeli előtt, vagy után iszod meg a kávédat? Sajnos nem mindegy!

Nagyon jól tud esni egy csésze kávé evés után, ám ha rendszeresen így fogyasztod a feketédet, nem csupán az egészséged, de külsőd is megsínyli. Mutatjuk, miért!

Sokan el se tudják képzelni, hogy egy jó erős fekete nélkül indítsák a napot; ám nem mindegy, hogy mikor isszuk, hiszen a kávé evés után többet árthat, mint használ, állítják a szakértők. Nem csupán reggel, sokszor ebéd után is jólesik egy csésze meleg, illatos és édes kávé. Közvetlenül étkezés után azonban kellemetlen mellékhatásokat okozhat a kedvenc frissítő italunk.

 Fotó: Pixabay.com

 

1. Könnyebben kiszárad a bőr

 

 Fotó: Pixabay.com

 

Önmagában is van némi dehidratáló hatása, de a kávé evés után különösen szárítja a bőrt. Ennek az az oka, hogy az étkezés után fogyasztott fekete miatt a szervezeted nem tud minden tápanyagot felszívni a gyomorból, így többek között a vasat sem: mindössze húsz százalékát veszi fel annak a mennyiségnek, amennyit kávé nélkül. Ha kevés a vas, az hamar meglátszik a bőrön szárazság formájában, az arcbőr sápadt lesz, és hangsúlyosabbá válnak a ráncok.

2. Árt a fogaknak

 

 Fotó: Pixabay.com

 

A tápanyagfelszívódás gátlása miatt a szervezeted kalciumot is kevesebbet vesz fel, ennek pótlása pedig létfontosságú a fogak egészségéhez. Ha mindig étkezés után kávézol, és egyéb módon nem pótolod a kalciumot – például a megfelelő étrenddel –, akkor a szervezeted a csontokból és a fogakból pótolja a hiányzó mennyiséget. A fogak kevésbé lesznek erősek, és begyulladhat az íny is.

3. Megnőhet a rossz koleszterin szintje

 

Fotó: Pixabay.com

 

A túl sok kávéfogyasztás hosszú távon megnöveli a koleszterinszintet, ezért érdemes odafigyelni arra, hogy ha rendszeresen kávézol, ne közvetlenül étkezés után fogyaszd. Hiszen a reggelire fogyasztott vajas kenyér után a kávé egy újabb koleszterinbomba, a kettő együtt pedig durván megemeli a szintet.

4. Roncsolja a hajat

 

Fotó: Pixabay.com

Ki ne dobd a kávézaccot, aranyat ér!

Mivel a kávé miatt nem szívódnak fel az ételből az ásványi anyagok a szervezetben, ennek a haj is kárát látja: vashiány esetén nem csupán nem nő, de idővel hullhat is a haj. Érdemes tehát a kávét az étkezések közötti időszakra időzíteni, ám arra ügyelj, hogy ne éhgyomorra idd meg, hiszen azzal a gyomrodnak árthatsz vele.

Forrás:ripost.hu

Forrás: https://napidoktor.hu/index