Ki ne dobd a kávézaccot, aranyat ér!

Talán az egyik leginkább sokrétűen felhasználható konyhai hulladék a kávézacc. Szinte minden háztartásban előfordul, és szinte mindenkinek vannak remek felhasználási tippjei. Mutatok néhányat.

Szépségápolás

Kezdjük a szépségápolással. Sok-sok ma divatos kézműves kozmetikai szerben található kávézacc. Nem véletlenül. Hatásos hajápoló szer, serkenti a hajnövekedést és fényessé varázsolja a hajat. Sőt! Hajfestésre is használható. Vagy a már kifőtt zaccot kell újraforralni vízben, leszűrni, majd azzal bemosni a hajat. Vagy hajbalzsamba kell belekeverni a zaccot, felkenni a hajra, 1 órát rajta hagyni, ezután langyos vízzel kiöblíteni. Hatása akkor igazán látványos, ha rendszeresen alkalmazzuk.

Bőrünk kedvére is tehetünk vele. A kávé koffeintartalmának köszönhetően felfrissíti és ragyogóvá varázsolja a bőrt. Mézzel keverve remek bőrradír készíthető belőle.

Fotó: 123rf.com

Felhasználhatjuk a narancsbőr elleni küzdelemben is, mézzel, joghurttal vagy olívaolajjal kikeverve kell az érintett bőrszakaszt átmasszírozni vele. Duplán hat, hisz nem csak az elhalt hámsejtek távolíthatóak el vele, hanem koffeintartalmának köszönhetően a vérkeringést is serkenti.

És még egy jó hír: Top10 zöld tanács a kávéról és a teáról 

Kert

Elsődlegesen fantasztikus komposzt anyag. Tehetjük a kerti komposztunkba, de mehet rögtön a földre, a növények közé is. Tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot, nitrogént és foszfort, ezzel alapvető tápanyagokhoz juttatja a növényeinket. Nitrogéntartalma miatt a gyepünk is meghálálja, ha kávézaccal szórjuk meg. Enyhén savas, ezért a hortenzia is szereti, bátran szórjuk meg a virág földjét vele! Vetőmagokhoz szintén lehet keverni és úgy veteményezni.

Fotó: 123rf.com

Hasonlóan működik, mint a mulcs, megnöveli a talaj vízmegtartó képességét, illetve csökkenti a talaj hőmérsékletét.

Ágyások közé szórva csiga- és hangyariasztó. És még a cicák sem szeretik, alkalmazása esetén nem a mi kertünk lesz a szomszéd cica toalettje.

Szagtalanítás

Semlegesíti a szagokat, emiatt elsődlegesen hűtőben használjuk. Egy tálkába téve magába szívja a hűtőben keringő szagokat. Hetente érdemes cserélni.

Harisnyába töltve cipők szagtalanítását tudjuk elvégezni vele, legalább 24 órára hagyjuk benne, de maradhat akár 48 órát is.

Konyhai felhasználás

Súrolószerként használhatjuk, akár edényekre ragadt ételmaradékok eltávolítására, vagy lefolyó tisztítására is.

Otthon

Otthonunkban a kávézacc az új festék! Megfesti a textilt és a tojást egyaránt. Ugyanúgy, mint a hajfestésnél, újra kell forrázni a zaccot, és ebbe az elegybe beletenni a festendő textilt vagy tojást.

Sötét, karcos bútorok ápolása is elvégezhető vele. A nedves zaccot egy ronggyal kell felvinni a felületre, finoman beledörzsölni, majd óvatosan áttörölni. A zaccszemek a finom karcokat eltömítik, a kávézacc olajtartalma pedig lezárja ezeket.

És végül, bár furcsának tűnhet első hallásra, a kandallóban is felhasználhatjuk. Szórjunk enyhén nedves zaccot a kandallóba, megköti a hamut, így takarításnál kevésbé száll a por.

Ez a téma is érdekelhet:

Ne dobd el a használt teafiltert! Nézd meg, mire használhatod!

Forrás: Ízes Élet


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.