Ne tagadd, hogy dagi vagy!

Egy brit felmérés szerint a túlsúlyos felnőttek jelentős része alulbecsli elhízottsága mértékét. A többség hamarabb minősít más embert túlsúlyosnak, mint saját magát.

A YouGov kutatóközpont mintegy 2000 válaszadó bevonásával készült vizsgálata szerint a testtömeg index alapján túlsúlyosnak minősülő felnőttek alig hat százaléka gondolja úgy, hogy valóban elhízottnak tekinthető.

A megkérdezettek kétharmada ezzel szemben alábecsüli súlyproblémája mértékét, és előbb minősít másokat elhízottnak, mint saját magát. Ennek némileg ellentmondani látszik, hogy a Slimming World megbízásából készült lekérdezés szerint a brit fogyasztók 70 százaléka szeretne fogyni, amely arány a túlsúlyos kategóriába eső válaszadók esetében 95 százalékos. Utóbbiak esetében háromból egy válaszadó nyilatkozott úgy, testsúlya központi kérdés életében, emiatt ugyanis gyakran szégyenkezik, zavartan és kellemetlenül érzi magát.

Fotó: 123rf.com

A felmérés egyes eredményei alátámasztják a szintén a közelmúltban megjelent Bupa Health Pulse kutatás adatait, amely szerint tízből négy elhízott brit véli úgy, testsúlya ideális és egészséges mértékű. Ez az adat a szakértők szerint arra utal, hogy a helyiek kevéssé vannak tisztában azzal, az ideálistól eltérő testsúly milyen egészségügyi kockázatokat jelent.

Az egészségügyi szakértők szerint az elhízás Nagy-Britanniában is egyre drámaibb mértéket ölt.

Kormányzati adatok a brit felnőttek hatvan, a 10-11 éves gyerekek mintegy harmada túlsúlyos. A The Lancet egészségügyi szaklap szerint a szigetországban 2030-ra elérheti a 11 milliót az elhízott britek aránya, akik testtömeg indexe meghaladja a 30 BMI pontot. Viszonyításul: az ideális indexszám 18,5-25 pont között mozog.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.