“Mindig a hasamra hízok!”- ez lehet az oka

Lehet, hogy azért nem sikerül lefogynunk, mert hiányzik egy alapvető vitamin a szervezetünkből. Érdemes tehát a vitaminszintünket is ellenőriztetni, ha nem vezet eredményre a fogyókúra. Lássuk, mi a teendőnk, ha lefaragnánk a kilókból.

 

A D-vitamin kulcsfontosságú a csontok erősségének megőrzéséhez, és szerepet játszik a cukorbetegség, valamint a rák elleni védelemben is. Nemrég azonban más is kiderült róla: lehet, hogy a lapos hasért is ez a tápanyag felel. Az Európai Endokrinológiai Társaság barcelonai találkozóján bemutatott előadás szerint az alacsony D-vitamin-szinttel rendelkezők hajlamosabbak a hasi zsírpárnák kialakulására. A kutatók mintegy 7000 embert vizsgáltak Hollandiában, és azt találták, hogy minél több hasi zsírral rendelkezik valaki, annál alacsonyabb a D-vitamin-szintje.

Fotó: 123rf.com

 

A napvitamin és a zsír

„Bár magát a D-vitamin-hiányt nem vizsgáltuk, jelentős kapcsolatot találtunk a hasi zsírpárnák mennyisége és az alacsonyabb D-vitamin-szint között. Ez azt jelenti, hogy aki hasi elhízással küzd, annak érdemes fontolóra vennie, hogy ellenőrizteti a D-vitamin-szintjét” – mondta az amszterdami VU University Medical Center vezető kutatója, Rachida Rafiq sajtóközleményében.

Tévhit, hogy nyáron nem kell D vitamint szedni

Együnk több D-vitamint

Más kutatók is beszámoltak erről az összefüggésről, és úgy tűnik, a D-vitamin bevitele segíthet a hasi zsír felszámolásában. A megfelelő D-vitamin-bevitel különösen fontos a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél, mert ennek hiánya ronthatja a vércukor- és az inzulintoleranciát. Bár a D-vitamin elsősorban napozás hatására kelekezik a szervezetünkben, egyre több D-vitamin-tartalmú étrend-kiegészítőt és D-vitaminnal dúsított vagy természetes módon is sok D-vitamint tartalmazó ételt találunk a boltok polcain.

Mire jó a D2 és mire a D3 vitamin?

Ha élünk ezekkel, számos betegségtől megvédhetjük magunkat. „Egyre több bizonyítékunk van a D-vitamin-hiány és az elhízás összefüggésére, de mivel ezek a tanulmányok egyelőre csak megfigyelésen alapulnak, még nem vonhatunk le következtetést arra nézve, hogy vajon a D-vitamin hiánya okozza-e az elhízást, vagy ez már a túlsúly következménye” – tette hozzá Rafiq. Mindenesetre annyir megér a dolog, hogy ellenőriztessük a D-vitamin-szintünket.

 

Forrás: Hirado