Top 12 rossz szokás, aminek hasi zsír az eredménye

Ne együnk gyorsan, sokat és figyeljünk, mit fogyasztunk

A hasi zsír könnyen kialakulhat, ha nem figyelünk oda arra, mit csinálunk. Elég néhány rossz szokás, rövid időn belül plusz kilókat szedhetünk fel. Hogyan előzhetjük ezt meg?

A hasi zsír előbb-utóbb mindenkit elkezd zavarni. Bizony, rövid időn belül is kialakulhat, ha nem figyelünk arra, mit csinálunk, mikor és mit eszünk. Lássuk, mely rossz szokásoknak köszönhető a leggyakrabban a hasi zsír.

has, hasi zsír

Fotó: 123rf.com

1.Rossz szokás: evés, miközben elvonjuk a figyelmünket. Ahelyett, hogy nassolunk és közben tévézünk vagy a közösségi oldal üzenőfalát görgetjük, érdemes odafigyelni az ételre és élvezni az ízét.

Minél figyelmesebben eszünk, annál kisebb az esélye annak, hogy túl sok táplálékot veszünk magunkhoz. Tulajdonítsunk nagyobb figyelmet az ételnek, rágjuk meg alaposan és legyünk jelen. Így jóval kisebb az esélye a hasi zsír kialakulásának.

Foto: webMD

2.Rossz szokás: túl gyors evés. Amíg a gyomor elküldi az üzenetet az agynak, hogy tele van, nagyjából 20 perc telik el. Tehát, ha túl gyorsan befaljuk az ételt, akkor többet fogunk enni, mint amennyire a szervezetünknek szüksége van. A lassan evők kevesebb kalóriát visznek be – és megelőzik a plusz kilók felszedését.

3.Rossz szokás: kevés vagy rossz alvás. Kutatók egy tanulmány során megállapították, hogy azok a 40 év alatti felnőttek, akik kevesebbet aludtak éjjel, mint 5 óra, több hasi zsírt szedtek fel, mint akik többet pihentek.

Fontos azonban tudni: ha kialvatlanok vagyunk, se essünk túlzásokba a korrigálással, mert ha több mint 8 órát alszunk naponta, annak ugyanolyan gyomortágító hatása lehet.

Foto: webMD

4.Rossz szokás: késő esti evés. Az emésztőrendszernek időt kell hagyni arra, hogy elégesse az ételt – ehhez fontos kora este enni. Minél később visszük be a kalóriákat, annál kevesebb órát tölt a szervezet kalóriaégetéssel.

Foto: webMD

5.Rossz szokás: fehér kenyér fogyasztása. A fehér kenyérben és más feldolgozott élelmiszerekben levő finomított gabonaféléket megfosztják a lassan emészthető rostoktól, így a szervezet gyorsabban emészti meg őket, s ez növeli a vércukorszintet. Mindez idővel súlygyarapodáshoz vezethet. Válasszunk teljes kiőrlésű szénhidrátokat.

Foto: webMD

6.Rossz szokás: cukros üdítők ivása. Ne gondoljuk, hogy azzal, ha diétás változatra cseréljük a teljes cukortartalmú üdítőt, alacsonyan tarthatjuk a kalóriatartalmat és visszafoghatjuk a súlygyarapodást.

Tudósok szerint ez hiú remény, az aszpartám ugyanis – a számos diétás üdítőben megtalálható mesterséges édesítőszer – valójában növeli a hasi zsír mennyiségét. Mondjunk le teljesen az üdítőről és igyunk tiszta-, vagy citrommal, lime-al, gyümölccsel ízesített vizet!

Foto: webMD

7.Rossz szokás: az étkezések kihagyása. Gondoltuk volna, hogy ha kihagyunk egy reggelit, azzal 4 és félszer nagyobb valószínűséggel okozunk elhízást? Az étkezés kihagyása lelassítja az anyagcserét, emiatt valószínűbb, hogy később, ha éhesek leszünk, túl sokat fogunk enni.

Foto: webMD

8.Rossz szokás: „zsírszegény” vagy „zsírmentes” ételek fogyasztása. A zsírbevitelre fontos odafigyelni, azok az ételek azonban, amelyekből kivonják a zsírt és a cukrot, gyakran magasabb szénhidráttartalmúak lehetnek. A magas szénhidráttartalmú élelmiszerek emelhetik a trigliceridszintet, az inzulinérzékenységet, s mellette növelik a zsírt a középső testrészen.

9.Rossz szokás: dohányzás. Senkinek sem kell elmondani, hogy a dohánytermékek használata káros az egészségre – a hasi zsírra is rossz hatású azonban. Minél többször gyújtunk rá, annál több zsírt raktározunk el a gyomorban, ellentétben a csípővel és a combokkal.

Foto: webMD

10.Rossz szokás: nagy tányérról evés. Ezt a szokást meglehetősen könnyű leküzdeni – váltsunk kisebb tányérra! Ezzel becsapjuk az agyat, mert azt hiszi, többet eszünk. Ha a méretes tányért választjuk, nagyobb valószínűséggel befaljuk az egészet, ami rajta van és többet eszünk, mint amennyire szerveztünkben valóban szüksége van.

Foto: webMD

11.Rossz szokás: a testmozgás hanyagolása. A kutatók sokszor bizonyították már, hogy a fizikai aktivitás az egészség kulcsa. Naponta végezzünk 30 perc közepes intenzitású mozgást, s máris zsugorodik a hasi zsír – az izmok pedig nőnek, még akkor is, ha a súlyunk változatlan marad.

Foto: webMD

12.Rossz szokás: túl gyakori stresszelés. A stressz azért káros, mert egy kortizol nevű hormont bocsát ki a szervezetbe. A magasabb kortizolszint súlygyarapodáshoz vezethet, különös tekintettel a hasi zsírra. Tanuljunk meg és használjunk rendszeresen relaxációs technikákat – végezzünk például mély légzést és meditációt, hogy megőrizzük nyugalmunkat és mérsékeljük a stresszt.

Foto: webMD

Így lehet megúszni a hasi zsírpárnákat klímax után

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.