Mikor ne együnk szőlőt?

A szőlő egyike lehet a nem kívánt gyümölcsöknek. Most kiderül, miért tiltakozhat ellene a szervezet. Ugyanis mindig jelzi, ha valami nem tetszőt érzékel odabenn.

A szőlő kifejezetten egészséges és hasznos tápanyagokban bővelkedő gyümölcs, de még ennek ellenére sem mindig ajánlatos fogyasztani.

Egyes betegségek kialakulásakor, illetve ha nem várt hatást vált ki, le kell mondanunk az édes szemű gyümölcsről.

Diabétesz esetén

A szőlő a benne található magas cukortartalom miatt a diabéteszben szenvedők számára nem tartozik az ideális gyümölcsök közé. Glikémiás indexe 75-90 % közé esik, így kis mennyiség elfogyasztása is megemeli a vércukorszintet.

szőlőmag

Ha a szervezet jelez

Amennyiben túlzottan rákapunk az édes gyümölcs ízére, a szervezet nem mindig képes lépést tartani az ízlelőbimbók óhajával. Bár a mag és a héj is segít az anyagcsere regenerálásánál és az emésztőrendszer tisztításában, néhány embernél pont emiatt alakul ki puffadás. Ilyenkor érdemes visszavenni a tempóból.

Sebesedés

A kis szemekben található apró szőlőmagok bővelkednek antioxidánsban, amely kifejezetten hasznos a szervezet fiatalos lendületének megőrzésében és a sejtképződésben. Éppen ezért a magok fogyasztása nem jelent problémát a legtöbb esetben. Ritán mégis előfordul, hogy az apró darabok afták képződését generálják a száj belsejében. Ilyenkor sem szükséges felhagyni a szőlő evésével, csak mellőzni kell a mag szétrágását.

Betegség esetén

A szőlő fogyasztását szintén kerülni kell bizonyos betegségek meglétekor. Ezek közé tartozik a szénanátha, a tüdőgyulladás, a tuberkulózis és az asztma. Ezzel kapcsolatban szakorvosok részletes tájékoztatását érdemes kérni.

Szoptatás alatt tilos

Már a várandós kismamáknak sem ajánlott a fürtökben lógó szemek csipegetése. Mivel az anya és a baba összeköttetésben vannak, így a leendő anyukának minden falat előtt mérlegelnie kell, nem ártalmas-e a pici számára. A szülés után a szoptatás során sem javasolják a védőnők, hogy szőlővel etessük a babát. Ennek oka, hogy a gyümölcs könnyen idéz elő hasfájást, de allergiát szintén kiválthat.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.