Mennyi zöldség és gyümölcs fogyasztása tart egészségesen?

Mennyit kellene fogyasztanunk?

Bizonyos mennyiségű gyümölcs és zöldség elfogy hetente, ám semmiképpen sem az ajánlott adag – derült ki egy felmérésből, mely ugyan amerikai felnőttek körében készült, de hazánkban is megállná a helyét.

Az amerikai felnőttek többsége megeszik némi zöldséget naponta, ám a régi jó mondás – miszerint egy alma naponta az orvost távol tartja – egyre kevésbé hatásos – derült ki az USA kormányának felmérésből.

A kutatók szerint a felnőtt lakosság 95 százaléka azt vallotta: némi mennyiséget elfogyaszt a zöldségekből a hét valamely napján. Nagyjából kétharmaduk mondta ugyanezt a gyümölcsevéssel kapcsolatban – a számok jelentős csökkenést mutatnak a 20 évvel ezelőtti állapotokhoz képest.

Az olykor csodagyümölcsnek is elkeresztelt naspolya lassan eltűnőben levő gyümölcsritkaságnak számít, ahogy a birs is.

Vitamindús őszi-téli gyümölcsök: naspolya és birs

Az eredmények a szakértőket is meglepték, ám némi bizakodásra is okot látnak. A felmérés csupán a zöldség és gyümölcs bármennyi fogyasztását vizsgálta, nem azt, vajon a felnőttek megeszik-e a napi javasolt mennyiséget.

A szakemberek ajánlása alapján a felnőtteknek nagyjából 2-3 csészényi zöldség adagot kellene elfogyasztaniuk naponta.

A kutatás rámutatott, hogy az amerikaiak 90 százaléka nem felel meg ennek az elvárásnak – jelentette ki Connie Diekman, a St. Louis-i dietetikus, a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia volt elnöke. Hozzátette: ennek ellenére még meglepő is, hogy egyesek azt vallották, esznek bizonyos mennyiségű zöldség-gyümölcsöt, vannak, akik napi szinten. A szakemberek bíznak benne, hogy a sült krumplit nem sorolják ebbe a kategóriába.

A felmérés válaszadói kiemelték, hogy fogyasztanak keményítős zöldségeket – így burgonyát is -, de azt nem, hogy azt sós, bő olajban sütött változatban teszik-e.

Nicholas Ansai kutató, az Egyesült Államok Hyattsville-i Nemzeti Statisztikai Központjának orvosa igyekszik a felfedezéseket pozitív fényben látni. „Mindez nem világít rá arra, vajon megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs jut-e a felnőttek szervezetébe, de jó látni, hogy sok ember igyekszik naponta enni ezekből” – mondta.

A jövedelmet illetően voltak jelentős különbségek – mutatott rá ugyanakkor. Kiderült, hogy a szerényebb körülmények között élők kevesebb gyümölcsöt, valamint zöld leveles, narancs- és piros színű zöldséget esznek. Ez sajnos egy hosszú ideje fennálló tendencia.

Összességében az amerikaiak mintegy 31 százaléka vallotta, hogy 100 százalékos gyümölcslevet fogyasztott. A gyümölcslé beleszámíthat az ajánlott napi adagba, amely napi 1-2 csésze gyümölcs – ugyanakkor, mint Diekman hangsúlyozta: a gyümölcs önmagában nem tartalmaz hozzáadott cukrot, a gyümölcslé igen – ezért annak fogyasztását érdemes napi egy csészére korlátozni.

A teljes gyümölcsöt együk, mivel rosttal lát el bennünket és jóval kielégítőbb – rost- és víztartalma, valamint a rágás miatt is.

A megkérdezett amerikaiak körülbelül kétharmada minden nap legalább egy adagot eszik, ami gyakran egész gyümölcsöt jelent. Nagyjából 30 százalékuk citrusféléket, dinnyét vagy áfonyaféléket fogyaszt, 47 százalékuk valami mást.

Fotó: 123rf.com

Az eredmények azonban ennek ellenére is alacsonyak 1999-hez és 2000-hez képest – amikor a felnőttek 77 százaléka naponta evett gyümölcsöt.

A csökkenő tendencia oka nem világos. Connie Diekman azonban gyanítja, hogy ebben szerepe lehet a bolti gyümölcslevekben rejlő hozzáadott cukrok növekvő jelenlétének.

A szakemberek régóta arra ösztönzik az amerikaiakat: fogyasszanak több zöldséget és gyümölcsöt – ám nagyon úgy tűnik, sokkal többre lenne szükség a tanácsnál, különösen az alacsony jövedelmű rétegeknél – mondta Tamara Dubowitz, a RAND Corporation nonprofit kutatási szervezet kutatója.

Foto:pixabay.com

Megfigyeléseikből ugyanis kiderült, hogy az étrend milyenségét a lakhatási biztonságtól kezdve a megfizethető élelmiszerekhez való hozzáférésen át az oktatás minőségéig számos tényező befolyásolhatja.

Az ideális minden felnőtt számára az lenne, ha több különféle és teljes gyümölcsöt, zöldséget – zöldet, pirosat, narancsos és minden egyéb színűt – fogyasztana heti szinten.  

A kutatást az NCHS Data Brief szaklap közölte.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.