Mennyi fehérjére van pontosan szükségünk?

A fő táplálékcsoportok közül manapság rossz idők járnak a szénhidrátra. Ami pár évvel ezelőtt a zsír volt, az most a szénhidrát: a főellenség!
 

A zsír, azaz a jó zsírok elkezdtek visszaszivárogni étrendünkbe, tudjuk, hogy szükségünk van rájuk, de csak mértékkel. A szénhidrátok terén még nem jutottunk el erre a felismerésre, így igyekszünk az egyszerű cukrokat teljesen kiirtani, de az összetetteket is minimalizálni. És akkor hogyan szerzünk elég energiát? Fehérjéből!

Foto:pixabay.com

A sovány fehérjék vették át az uralmat az egészséges diétákban, reggelire omlett, ebédre csirkemell egy kevés rizzsel, uzsonnára túrókrém és edzés után fehérjeturmix. Azt hisszük, szépen szálkásodunk, egészségesek és fittek leszünk – pedig fehérjéből is megárt a sok!

Egy kis tudomány

A fehérjék olyan szerves makromolekulák, amik aminosavláncokból állnak. Az emberi szervezetben húszféle aminosav fordul elő, ebből tízet képes testünk is előállítani, a másik tízet viszont kívülről kell bevinnünk – ezek az esszenciális aminosavak.

Amiben mindezek megtalálhatók, azok a teljes értékű fehérjék, ezek általában állati eredetűek. De ha a növényi eredetű, nem teljes fehérjéket okosan kombináljuk, ugyanúgy hozzájutunk a szükséges aminosavakhoz.

Sensa diéta – éhségcsillapító illatok

Mennyi az annyi?

Egy felnőtt nő számára testsúlykilogrammonként 1 gramm fehérje elegendő egy nap. Tehát egy 60 kg-os nő 60 gramm fehérjét fogyasszon – ha szeretné, hogy súlya, izomtömege stagnáljon.

Szigorúbb diétánál, fokozottabb edzésnél fel lehet ezt emelni 1,2-1,5 gramm/testsúlykilogrammra, de ennél többet felesleges: megterheli szervezetünket a fehérje lebontása, ráadásul ennyi nem is hasznosul. És azt se felejtsük, hogy a fehérje is tartalmaz kalóriát, méghozzá ugyanannyit, mint a szénhidrát: 1 gramm 4,1 kcal-t!

Ezért tartsuk szem előtt a táplálkozás legfontosabb elvét: a mértékletességet. Egyik tápanyagcsoportot se vigyük túlzásba, étkezzünk kiegyensúlyozottan és változatosan!

 

Forrás: Hirado