Mennyi bor védi a szívet és az ereket?

A rendszeres, túlzásba vitt alkoholfogyasztás a dohányzáshoz hasonlóan károsan hat a szívünk és érrendszerünk egészségére. De vajon mennyi a túl sok, és mi igaz azokból a hírekből, amelyek szerint egy pohárka vörösbor védi a szívet és az ereket?

Foto:123rf.com

A rendszeres alkoholfogyasztás a szív és az érrendszer ellensége

 

Olyan betegségek kockázatát emelheti meg, mint a szívizom-károsodás (az alkoholos szívizom-elfajulás), az infarktus, a szívritmuszavar, azaz a pitvari fibrilláció, a magas vérnyomás, de a stroke-nak is egyik rizikófaktora. Sőt mivel az alkohol nagyon kalóriadús, azelhízás szempontjából is veszélyeztető tényező, ami közvetetten ismét a szívbetegségek kockázatát növeli.

Ezek a káros hatások nemcsak akkor lépnek fel, ha valaki hosszú éveken keresztül, rendszeresen sokat iszik, az alkalmi “elhajlások” is károsítják a szív egészségét. 1978-ban írták le először a Holiday Heart Syndrome, hevenyészett magyar fordításban a szabadidős szívbántalom elnevezésű jelenséget, amely nem más, mint a nagy mennyiségű alkohol elfogyasztásának hatására jelentkező szívritmuszavar és nehézlégzés. Ilyenkor a vérnyomás is megváltozik, és átmenetileg jelentősen nő a szívinfarktus veszélye. A megfigyelt pácienseknél általában legalább 15 egységnyi alkohol elfogyasztása után léptek fel a panaszok.

Miért álmosít a vörösbor?

Mennyi a túl sok?

 

És ha már a “túl sokról”, és egységekről beszélünk, érdemes kitérni arra is, mennyit ihatunk meg “büntetlenül”. A mértékletes alkoholfogyasztás kardiovaszkuláris megbetegedésekre való jótékony hatásának publikálása óta két részre szakadt a tudományos társadalom: a támogatókéra és az ellenzőkére, ráadásul mindkét oldal mellett vannak adatok.

Valószínű, de nem bizonyítható egyértelműen az alkohol pozitív hatása a kardiovaszkuláris megbetegedésekre. A mértékletes alkoholfogyasztás csökkentheti a vérlemezke felhalmozódását mértékét. A mértékletes mennyiség némiképpen bizonytalan, de általában 1-2 ital naponta, viszont az efölötti mennyiség már növelheti a vérnyomást!

Nagyon nehéz viszont mérni a mértékletes mennyiséget, mert az emberek jellemzően kevesebb alkohol fogyasztását vallják be, mint amennyit valóban elfogyasztanak. Dr. Rob Califf (Duke University Medical Center) szerint jó eséllyel állíthatjuk, hogy az alkohol csökkentheti a kardiovaszkuláris események mennyiségét, de el kell választani a spekulációkon alapuló adatokat a tényeken alapuló bizonyítékoktól!

A mértékletes alkoholfogyasztás mennyisége nőknél napi 1 vagy annál kevesebb ital, férfiaknál napi 2 vagy annál kevesebb ital.

1 ital mennyisége:

  • nagyjából egy korsó sör
  • 1.5 dl bor, 12 százalék alkoholtartalmú (körülbelül egy pohár bor)
  • 0,5 dl tömény szeszes ital.

Foto:123rf.com

Segít a vörösbor?

 

Egyes kutatási eredmények és újságcikkek azt sugallják, hogy egy kis pohár minőségi vörösbor napi fogyasztása védi a szívet a különféle szív- és érrendszeri betegségektől. Gyakran hivatkoznak a mediterrán országok, különösen Franciaország táplálkozási szokásaira – itt ugyanis bevett szokás egy-egy pohár bort, különösen vörösbort elfogyasztani az étkezéshez.

Egyelőre annyi látszik bizonyítottnak, hogy a nagyon kis mennyiségű alkohol képes némileg növelni a vérben a “jó”, HDL koleszterin szintjét, és ezzel óvni a szervezetet az erek károsodásától, illetve a vörösborban különösen nagy mennyiségben jelen levő antioxidánsok segíthetnek megelőzni a vérrögök kialakulását. Ez a védő hatás azonban úgy tűnik, hogy a 45 éven felüliekre korlátozódik.

Az egészségügyi szakemberek tehát arra figyelmeztetnek, hogy az alkohol védő hatásával kapcsolatban további vizsgálatokra van szükség, így senki ne kezdjen megelőző jellegű alkoholfogyasztásba, különösen, ha korábban nem volt jellemző rá az ivás. A szívbetegségek megelőzésének sokkal biztonságosabb módja, ha sportolni kezdünk, egészséges étrendre állunk át, vagy abbahagyjuk a dohányzást.

Forrás: Szívderítő


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.