Miért álmosít a vörösbor?

A vörösbor előnyösnek mondott élettani hatásai mindenki számára ismertek. Tele van antioxidánsokkal, segít kordában tartani a koleszterinszintünket és jó karban a szívünket, sőt még egy sima megfázás esetén is hasznos lehet. Természetesen csak mértékkel fogyasztva! 

Bizonyára megtapasztaltuk már, hogy akár egy pohár bor elfogyasztása is elálmosíthat, de ha ezt az alkohol nyugtató hatásának tudtuk be, akkor tévedtünk. A vörösbor alapjául szolgáló szőlő héja ugyanis sok tannint és melatonint tartalmaz, ami aztán a borba is bekerül.

A melatonin egy természetes altató hormon, ezért ha este például piros szőlőt eszünk, valószínűleg jobban fogunk aludni. Viszont a borban, az alkohollal együtt nemcsak altató, hanem kifárasztó hatással is bír! 

bor1

Foto: 123rf.com

Gondolhatnánk, hogy az alkohol és a melatonin együtt különösen jól ki tud ütni, ha tényleg gyorsan el szeretnénk aludni, de ez sem ilyen egyszerű. Ugyan valóban elalszunk tőle, de az alvás tényén felül annak minősége is számít, azaz kipihentnek fogjuk-e érezni magunkat ébredés után. Az alkohol pedig pont azt akadályozza meg, hogy az alvás pihentető legyen.

Valóban védi a szívünket a vörösbor?

Ha a bor nem az igazi, akkor mit ihatunk alvásunk minőségének javítása érdekében? Először is fontos – talán a legfontosabb –, hogy alvásunkban meglegyen a rendszeresség. Ha lehet, próbáljunk meg minden nap ugyanakkor feküdni és kelni, hogy hozzá tudjon szokni a szervezetünk. Inni gyógynövényteát vagy tejet ajánlott lefekvés előtt, és jobb tényleg csak végső esetben nyugtató vagy altató szerekhez nyúlni. És persze ott a már említett szőlő is, ha csemegéznénk valamit elalvás előtt. 

 

Forrás: Ízes Élet