Lépjük le azokat a kilókat!

Csupán 45 perc séta a hét egyes napjain segíthet a gyakran a menopauzával együtt jelentkező plusz kilók megelőzésében.

Dr. Pascale Mauriége, a Quebec-i Laval Egyetem kutatója a Reutersnek adott nyilatkozatában elmondta, a 45 perces séták igazán nem jelentenek nagy megterhelést az idősödő asszonyoknak, mivel azokat akár több kisebb részletben is lejárhatják, vagyis, bármilyen sűrű napjaik is legyenek, ennyi séta biztosan belefér hetente néhány alkalommal.

A kutató eredetileg azt szerette volna felmérni, hogy egy 16-hetes sétakampány segíthet-e az idősebb, túlsúlyos nők számára abban, hogy legalább súlyfeleslegük egy részétől megszabaduljanak. A felméréshez 35 enyhén elhízott, mozgásszegény életmódot folytató nőt kértek fel, akik között akadat már aki túlesett a menopauzán, és olyan is, aki éppen a változókor határához közelített. A 35 résztvevőből 30 végigcsinálta a 16 hetes időszakot, közülük 16 változókor előtt állt, 14 pedig már menopauza után volt.  A résztvevők a 16 hét alatt járópadokon gyalogolták le minden második nap a 45 percnyi sétát, amely intenzitását tekintve egy kutyasétáltatáshoz volt hasonló.7938Eleinte a menopauza előtt és után álló résztvevők között nem mutatkozott különbség, nagyjából hasonló válaszokat adtak az egészségi állapotukra vonatkozó kérdésekre ? a testfájdalmakat, vitalitást, fizikai, érzelmi és mentális egészségüket érintően. A program befejeztével is mindkét csoport profitált a 45 perces kétnaponkénti sétákból, hiszen a mentális és fizikai egészségi állapotuk javult. Azonban a két csoportot tekintve különböző módon javult. A változókor küszöbén álló nők esetében a súlycsökkenés nagyobb mértékű volt a menopauzán már átesett asszonyokénál ? az előbbiek 2,5 kg, míg az utóbbiak alig 1 kg-ot adtak le a program 16 hete alatt.

De a menopauza előtt állók esetében a ?leolvadt? zsírtömeg is nagyobb mennyiségű volt, mint a menupauza után álló nők esetében, az utóbbiaknál viszont a derék körfogata csökkent jelentékenyebben. A testsúlycsökkentő és alakformáló hatások mellett azonban a rendszeres séta más területen is pozitív változást mutatott, nevezetesen azon a területen, hogy mindkét csoport tagjai javulást érzékeltek fizikai és mentális közérzetük állapotában is.

Forrás: