Lehet, hogy önnek nem jó a stevia?

A Stevia népszerűsége akkor is szárnyal, amikor más édesítőszerek kiesnek a kegyeinkből, de honnan származik ez a cukorhelyettesítő, vannak-e mellékhatásai, és biztonságos-e?
Amikor a stevia 2008-ban először jelent meg az amerikai piacon, a táplálkozástudományi közösségben sokan el voltak ragadtatva az új cukorhelyettesítőben rejlő egészségügyi potenciáltól.

Végre volt egy “természetes” cukorhelyettesítő, amely nulla kalóriát tartalmazott, és akár 300-szor édesebb volt a cukornál. A remény az volt, hogy a stevia segítheti a fogyókúrás törekvéseket anélkül, hogy az ízt feláldozná, és szerepet játszhat a cukorbetegség kezelésében. Valójában ennek egy része be is vált.

A sztívia továbbra is népszerű, és ez nagyrészt a cukorbetegek arányának folyamatos növekedésével, valamint a növényi alapú természetes élelmiszerek őrületével függhet össze. Miközben más mesterséges édesítőszerek használata csökkent, a Nielsen felmérése szerint a steviát tartalmazó termékek eladásai 2017 és 2018 között 16%-kal nőttek.

stevia 2

Foto:123rf.com

Mi az a stevia?
A dél-amerikai Stevia rebaudiana növényből származó cukorhelyettesítő, amelyet rebaudiosid A, reb-A vagy rebian néven is ismerünk. A növény szteviol-glikozidokat tartalmaz, amelyeket édesítőszerként használnak. A Stevia márkanevek közé tartozik a PureVia, a Truvia és a SweetLeaf édesítőszer. A sztevia már megtalálható italokban, desszertekben, rágógumikban, pékárukban, édességekben, joghurtokban és italokban.

 

Biztonságos a stevia?
A szteviát az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) “általánosan biztonságosnak elismert (GRAS)” összetevőnek tekinti. Ez nem vonatkozik a sztevialevélre és a nyers szteviakivonatra, amelyeknek nincs FDA jóváhagyása az élelmiszerekben való felhasználásra.

Az állatkísérletek alapján kezdetben aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a stevia növelheti a rák kockázatát. Most azonban, több mint tíz év elteltével a piacon a sztívia biztonságosnak tekinthető, bár  még mindig további vizsgálatokat szeretnének a biztonságosság további megállapítása érdekében.

Fogyás és gyógyulás steviával

Stevia előnyei
A vércukorszint szabályozása a cukorbetegség kezelésének sarokköve. Bizonyítást nyert, hogy a sztevia nem emeli a vércukorszintet, Jó és biztonságos cukoralternatíva a cukorbetegek számára.

A Nature Communications című szaklapban 2017-ben megjelent tanulmányban a belgiumi Leuveni Egyetem kutatói kimutatták, hogy a stevia serkenti egy olyan fehérje működését, amely elengedhetetlen az ízérzékeléshez, és részt vesz az étkezés utáni inzulin felszabadulásában. (Az inzulin nevű hormont a hasnyálmirigy termeli a vércukorszint szabályozására.)

A sztevia jó helyettesítője a hagyományos kalóriatartalmú szacharóznak, mivel nulla kalóriát tartalmaz. Azok, akik úgy döntenek, hogy a cukrot steviával helyettesítik, hasznát vehetik ennek az alternatívának; a fogyás azonban nem garantált. Valójában egy tanulmány kimutatta, hogy amikor a résztvevők reggel cukor helyett steviával édesített italt fogyasztottak, ezt azzal kompenzálták, hogy ebédre többet ettek.

Aki még nem kóstolta – Milyen íze van a steviának?
Olyan íze van, mint a cukornak? Nem egészen. Soha nem lesz olyan cukorhelyettesítő, amelynek pontosan olyan íze van, mint a cukornak. Mivel annyira, de annyira édes, hogy nincs szükség túl sokra belőle, ezért a steviát gyakran keverik egy terjedelmesebb “hordozó” anyaggal, például eritrittel vagy dextrózzal (ami egy kukoricából származó cukor), ami szintén cukorszerű megjelenést és állagot kölcsönöz neki.

A boltban vásárolt sztívia lehet, hogy Reb-A-val vagy eritrittel (egy cukoralkohol) van keverve, ami negatív gyomor-bélrendszeri hatásokkal járhat, és egyes embereknél emésztési problémákat okozhat A cukoralkoholok számos cukormentes rágógumiban és cukorkában megtalálhatóak (nem feltétlenül a steviával együtt), és a túl sok fogyasztása hasmenést okozhat.

Mindenképpen olvassa el a címkéket, hogy pontosan tudja, mi van a cukorhelyettesítőjében.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.