Koleszterin diéta – itt van, hogy melyik étel miért segít

A koleszterin egy szerves vegyület, amelyet a szervezetünk a sejtmembránok építése és az olyan hormonok, mint a tesztoszteron és az ösztrogén előállítása érdekében termel.

A testi folyamatainkhoz szükséges koleszterin nagy részét természetes módon a májunk termeli. A többit tejtermékekből, húsból, tojásból, halból, baromfiból és más hasonló táplálkozási forrásokból nyerjük.

A máj szabályozza szervezetünk koleszterinszintjét. Miután táplálkozásunk részeként elfogyasztottuk, vékonybelünk felszívja és metabolizálja, majd a májban tárolja.

A máj kiválasztja ezt, amikor és ahogyan a szervezetnek szüksége van rá. A koleszterin feleslege káros a szervezetünkre, mivel lerakódásokban gyűlik össze az artériák belső falain, és szűkületet okoz.

koleszterin

Fotó: 123rf.com

Amikor az artériáink beszűkülnek, a vér áramlása csökken a testünkben. Abban az esetben, ha ez a plakk megreped, vérrög alakulhat ki, amely teljesen meggátolja a véráramlást. Az így kialakult vérrög lehet az oka annak, hogy szívinfarktust vagy szívrohamot kapunk, ha ez történetesen a szív bármelyik koszorúerében történik. Az orvosok és a dietetikusok éppen ezért arra biztatnak minket, hogy alacsony koleszterinszintű étrendet fogyasszunk.

Hatásos súlycsökenés: 7 napos GM diéta

A magas kolesztinszint tünetei


A magas koleszterinszint tünetei gyakran nem látszanak. Ennek eredményeképpen előfordulhat, hogy magas a koleszterinszintje, és nem is tud róla. A magas koleszterinszintű szervezet a felesleges koleszterint az artériákban tárolja.

Ezek az artériák felelősek azért, hogy a szívünkből a testünk többi részébe szállítsák a vért. A testünkben felhalmozódó koleszterint plakknak nevezzük. Az idő múlásával ezek a plakkok megkeményednek, és nyomják az artériáinkat. Ha a szervezetben nagy mennyiségű ilyen plakk halmozódik fel, az artériák elzáródhatnak.

koleszterin, plakk, érfal

Fotó: 123rf.com

Ezek a plakkok néha felszakadhatnak, és vérrögöt képezhetnek, amely megállítja a vér normális áramlását. Az artériák elzáródása, a szívizmokat vérrel ellátó artériák esetében szívrohamot idézhet elő. Ha ugyanez történik egy olyan artéria esetében, amely az agyát látja el vérrel, akkor szélütést kaphat.

A magas koleszterinszinttel kapcsolatban az a trükkös, hogy talán nem is sejti, hacsak nem éri valamelyik ilyen majdnem végzetes esemény. Az erre utaló tünetek ugyanis finomak, és észrevétlenek, így a szervezet túlzott koleszterintartalmát nehéz diagnosztizálni, csak véreredményben mutatkozik meg.

 

Diéta a koleszterinszint csökkentésére


Néhány változtatással a napi rendszerességgel követett étrendben nagymértékben csökkentheti a koleszterinszintet. Miért folyamodna gyógyszeres terápiához, ha ehelyett TLC-diétával is elérheti ugyanazt az eredményt? A TLC vagy Therapeutic Lifestyle Change Diet (terápiás életmódváltó diéta) olyan étrend, amely alacsony transz- és telített zsírokban, valamint magas oldható rost- és fehérjetartalmú.

A TLC-diéta hatékony módja a koleszterinszint csökkentésének. Ha erre a diétára állsz, a teljes kalóriaszükségleted kevesebb mint 7%-át kell telített zsírokból fogyasztani, és a táplálékkal bevitt koleszterint 200 milligramm alatt kell tartani.

A TLC-diéta keretében arra ösztönzik, hogy növelje gyümölcs-, teljes kiőrlésű gabona-, zöldség-, baromfi-, hal-, sovány hús- és alacsony zsírtartalmú tejtermékbevitelét.

A TLC-diétát tartó egyéneknek azt tanácsolják, hogy csak annyi kalóriát fogyasszanak, amennyire szükségük van, hogy elkerüljék a felesleges súlygyarapodást. Arra kérik, hogy ezen a diétán tartsa meg az egészséges testsúlyát. A diéta részeként ajánlott az LDL-csökkentő képességgel rendelkező oldható rostok fogyasztása.

Ha Ön vagy szerettei magas koleszterinszint kockázatának vannak kitéve, akkor tegyen proaktív lépéseket annak érdekében, hogy csökkentse annak szintjét a szervezetében. Ezt úgy teheti meg, hogy étrendjében a teljes zsírbevitelt a teljes napi kalóriaszükséglet 25-35%-ánál kevesebbre korlátozza, és koleszterinszint-csökkentő ételeket fogyaszt. Próbálja meg a transzzsírbevitelt ugyanennek a mérésnek az 1%-ánál kevesebbre korlátozni. Az olyan egészséges zsírok fogyasztása javasolt, mint a többszörösen telítetlen és egyszeresen telítetlen zsírok, amelyek az olajos halakban, a sótlan diófélékben, a növényi olajokban és a magvakban találhatók.

Ismeri a TLC diétát?

 

A legjobb élelmiszerek a koleszterin diétához


A szívbetegségek évente emberek millióit ölik meg világszerte. A koleszterinszint-csökkentő élelmiszerek fogyasztása elengedhetetlen a szív egészségéhez. A magas LDL-szint növeli a szívbetegségek kockázatát. A kiegyensúlyozott tartomány fenntartása érdekében szokássá kell tennie a következő élelmiszerek fogyasztását.

1. Mandula és dió
A mandula és a dió, magas az egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmaz. A diónak magas az Omega-3 zsírsavtartalma is, amely többszörösen telítetlen zsírsav, és jótékonyan hat a szívünk egészségére.

A diófélék általában fitoszterolokat is tartalmaznak, amelyek megakadályozzák a koleszterin felszívódását a beleinkben. Kutatások szerint már napi 2-3 adag dió elfogyasztása is körülbelül 10,2 mg/dl-rel csökkenti szervezetünk LDL-koleszterinszintjét.

2. Avokádó
Az avokádó rostokban és egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag, amelyek segítenek a HDL szint növelésében, illetve az LDL szint csökkentésében. Az állítás igazolására végzett klinikai vizsgálatok bebizonyosodtak. Az avokádó valóban csökkenti a rossz koleszterinszintet a szervezetben.

Foto:123rf.com

3. Hüvelyesek
Az olyan növényi élelmiszerek, mint a borsó, a bab és a lencse szintén hatékony koleszterinszint csökkentő diétás élelmiszerek. Magas a fehérje-, ásványi anyag- és rosttartalmuk, és jelentősen csökkenthetik az LDL-szintet.

Fotó: 123rf.com

4. Zab és árpa
Az olyan teljes kiőrlésű gabonafélék, mint a zab és az árpa csökkentik a szívbetegségek és a stroke kockázatát. A finomított gabonákkal ellentétben a teljes kiőrlésű gabonák a gabona minden részét érintetlenül tartják, és több rostot, vitamint, növényi vegyületet és ásványi anyagot képesek biztosítani. A zab és az árpa különösen előnyös az LDL-értékek csökkentésében, mivel mindkettő béta-glükánban gazdag, egy olyan oldható rosttípusban, amely segít csökkenteni a szervezet rossz koleszterinszintjét.

Foto:pixabay.com

5. Gyümölcsök
A gyümölcsök is tartalmaznak LDL-csökkentő oldható rostokat, amelyek gátolják, hogy a máj tovább termelje ezt a vegyületet. A pektin, az oldható rostok egyik fajtája 10%-kal csökkentheti azt. A pektin megtalálható a citrusfélékben, a szőlőben, az eperben és az almában.

Fotó: 123rf.com

Különösen a bogyós gyümölcsök és a szőlő gazdag növényi vegyületekben, amelyek képesek kiegyensúlyozni a koleszterinszintet azáltal, hogy növelik a HDL-tartalmat és csökkentik az LDL koncentrációját a szervezetünkben.

6. Zsíros halak
A lazac, a makréla és más zsíros halak hosszú láncú omega-3 zsírsavakat tartalmaznak. Az omega-3 zsírsavak növelik a jó koleszterinszintet, csökkentve ezzel a gyulladást és a stroke kockázatát. A zsíros halak fehérjéje peptideket is tartalmaz, amelyek jótékonyan hatnak szívünk egészségére.

lazac, zöldség, egészséges táplálkozás

Fotó: 123rf.com

7. Kakaó
A kakaó egy másik megbízható név a koleszterin diétás élelmiszerek listáján. Az étcsokoládé és más kakaóban gazdag élelmiszerek hatékonyan működnek az LDL csökkentésében és segítik a HDL termelését. A kakaó megakadályozza, hogy a szervezetünkben lévő rossz koleszterin oxidálódjon, ami általában szívbetegségekhez vezet.

Foto:pixabay.com

8. Szójás ételek
A szójaételek csökkentik az összkoleszterin és az LDL szintjét a magas koleszterinszintű embereknél, és növelik a HDL-szintet is.

Foto:123rf.com

9. Fokhagyma
A fokhagymában található allicin és más ilyen növényi vegyületek csökkentik az LDL-koleszterinszintünket, és a szív egészségügyi kockázatainak csökkentése érdekében működik.

Fotó: 123rf.com

10. Tea
A tea csökkenti a szervezetünk általános koleszterin- és LDL-tartalmát. A kutatások még nem tudták egyértelműen megállapítani, hogy a tea a HDL-t is képes-e javítani. A teában található vegyületek azonban szabályozzák a vérnyomást és az erek működését.

Foto:123rf.com

11. Zöldségek
Az olyan zöldségek, mint az okra, a sárgarépa, a burgonya és a padlizsán is tartalmaznak pektint, ugyanazt az oldható rostot, amely a bogyós gyümölcsökben és a szőlőben is megtalálható, és amely csökkenti a szervezet koleszterinszintjét.

Fotó: 123rf.com

12. Olívaolaj
Az egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag olívaolaj segít növelni a HDL- és csökkenteni az LDL-tartalmat a szervezetben.

Foto:123rf.com

13. Sötét leveles zöldségek
A sötét leveles zöldségek jótékonyan hatnak a szervezet koleszterintartalmának csökkentésére. Megkötik az epesavakat és elősegítik a kiválasztását. Olyan karotinoidokat is tartalmaznak, mint a lutein, amely csökkenti az oxidált LDL koncentrációját az artériák falai körül. Lényegében a kelkáposzta, a spenót és más leveles zöldségek hihetetlenül jótékony hatással vannak a szívünkre.

Foto:123rf.com

Ezek a koleszterin diétás élelmiszerek segítenek szabályozni a koleszterinszintet a szervezetünkben, és közben megóvják és egészségesen tartják a szívünket. Váljon szokássá a fogyasztásuk, és soha többé nem kell aggódnia a szívbetegség miatt!

Forrás: Napidoktor.hu