Késői reggeli és a korai vacsora: dupla annyi fogyás?

Az időpontot kell módosítani a testzsír csökkentéshez

Annak megváltoztatása, hogy mikor eszünk, kulcsfontosságú lehet a testzsír csökkentéséhez – állítja egy új jelentés. Vagyis, a fogyás mértéke megduplázható, ha a reggeli később, a vacsora előbb történik meg.

Nagyobb mértékű fogyásra vágyunk?

Ha megváltoztatjuk, mikor eszünk reggelit és vacsorát, elérhetjük a dupla súlyvesztést – vélekedik egy tanulmány, mely 10 héten át készült a Surrey Egyetem jóvoltából.

A szigorúan időhöz kötött étkeztetésnek a végkövetkeztetés szerint igen komoly hatása volt a test összetételére.

Más tanulmányokkal ellentétben, melyek az „időszakos böjtölésről” szóltak, ebben az esetben a résztvevőket nem kérték meg, hogy egy különleges étrendet kövessenek és azt ettek, amit akartak – egy adott kereten belül.

A kutatók két csoportra osztották az alanyokat: a kontrollcsoport akkor étkezett, amikor akart, a másik csapatnak azonban meghagyták, hogy a reggeli elfogyasztása 90 perccel azután történjen, mint normál esetben, a vacsora pedig 90 perccel előbb, mint ahogy szokás.

Minden résztvevő kitöltött étkezési naplót, s szolgáltattak vérmintákat is, a tanulmány előtt és a végén.

A felfedezések szerint azok az alanyok, akik az említett szigorított időközön belül ettek, átlagosan kétszer annyit veszítettek testzsírjukból, mint a szokványosan étkezők. A kutatók azt is megvizsgálták, hogy a szakaszos böjtölés ezen formája hosszú távon fenntartható-e a fogyásért.

Kiderült, hogy a résztvevők több mint fele – 57 százaléka – nem tudta fenntartani a szigorú időkorlátokat, mégpedig azért, mert a családjuk vagy a szociális életük ezt meggátolta. 43 százalék azt mondta, hogy fontolóra venné a terv fenntartását, ha nagyobb lenne az étkezési idő rugalmassága.

„Noha ez a tanulmány kicsi, felbecsülhetetlen értékeket adott számunkra azzal, hogy kiderült, az étkezési idő kis változtatásával mekkora előny érhető el a testünkben” – fejtette ki dr. Jonathan Johnston, a Surrey Egyetem kronobiológiai és integratív élettani szakértője.

„Ha csökkentjük a testzsírt, mérsékeljük az esélyünket arra, hogy elhízottak legyünk és különféle betegségek alakuljanak ki nálunk – vagyis teljes egészségünkre nézve igen előnyös. Ugyanakkor, ahogyan a résztvevőknél láthattuk is, a szigorúbb étkezési rend, a reggeli és a vacsora idejének megváltoztatása nehézkesen fenntartható, mivel az a legtöbb esetben nem kompatibilis a családéval és a társadalmi életünkkel. Ki kell tapasztalnunk, hogyan lehetne rugalmasabb és a való életben is alkalmazható, mivel az egészségügyi előnye igencsak látványos” – mondta el a szakember.

A kutatók célja most az, hogy ezen, előzetes felfedezéseket egy nagyobb, átfogóbb tanulmányhoz felhasználják, mely ugyancsak az időkorlátos étkezésről készül majd.

Nem ez az első eset azonban, hogy kiderült, a szakaszos böjtölés összefügg a testzsír-vesztéssel, a fogyással. Az ún. 5:2 diéta népszerűsége megnőtt – ebben 5 normál nap és 2 böjtölős szerepel, utóbbiakon az étel bevitelt le kell csökkenteni 500-600 kalóriára.

Megjegyzendő viszont, hogy ez a diéta is vita tárgya lett – néhány kutató felvetette, hogy növelheti a diabétesz esélyét és lényegében nem csökkenti a szívbetegség kockázatát annyira, ahogyan azt egy korábbi tanulmány állítja.

A vizsgálat 16 egészséges ember mintáin alapult, 29 és 57 éves kor között.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.