Hasznos "úszógumik"

Zsír – hát nem utálatos? Azon kívül, hogy lehangoló látványt nyújt, szinte biztos út a cukorbetegség, a szívbetegségek és számtalan más betegség felé. Vagy mégsem?

Mintha ez nem lenne elég, a múlt héten egy kutatócsoport azt is kimutatta, hogy ha valaki középkorúként túlsúlyos, az 80 százalékkal megnöveli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Pedig az elhízás kétségtelen veszélyei ellenére egyes kutatók azt állítják, hogy a túlsúlyosság nem annyira rossz, sőt néha még hasznos is lehet.

Az új elképzelés szerint a zsírsejtekre nem ellenségként kell tekinteni, mert a zsír kulcsfontosságú szerepet játszik az energiaellátás szabályozásában, és az immunrendszer támogatásában. A továbbiakban néhány meglepő újdonságot sorolunk fel a pufókabb testrészekkel kapcsolatban.

Zsír a fertőzések ellen

A manapság tűzzel-vassal irtott zsír azokban a sejtekben raktározódik, amelyek a szervezet fertőzés elleni fegyvertárához tartoznak. A fertőzés elleni harc rengeteg energiát emészt fel, amit a zsírsejtek szolgáltatnak. Ezek a zsírsejtek a szervezet fő immunközpontjai, a nyirokcsomók körül helyezkednek el a nyakban, a hónaljban és az ágyékban.

test20

Ezen kívül a zsírsejtek észlelik a bakteriális vagy vírusos fertőzéseket is, és úgy csatlakoznak a küzdelemhez, hogy gyulladást kiváltó fehérjéket termelnek, hogy a gyulladás elpusztítsa a támadókat. A lényeg tehát az, hogy valamennyi zsírra mindenképpen szükségünk van ahhoz, hogy egészségesek lehessünk.

Segít megvédeni a szerveinket

A túl sok zsír nem feltétlenül jelenti azt, hogy krónikus betegségek alakulnak ki a szervezetünkben. Keith Frayn, az Oxfordi Egyetem professzora szerint a túlsúlyos emberek közel 20 százalékában nincs jele anyagcserezavaroknak, nem magas a koleszterinszintjük, jó a vércukorszintjük és a vérnyomásuk. Hogy lehet ez?

Egyes emberek természetesen több zsírsejttel rendelkeznek, mint mások, és ezek a zsírsejtek nagyobb tárolókapacitással bírnak. Krónikus betegségek akkor alakulnak ki, amikor a szervezet zsírtartalma meghaladja zsírtároló kapacitásunkat. Amikor ez megtörténik, elkezd emelkedni a zsírsavak szintje a véráramban, és a zsír egy része nem megfelelő tárolóhelyekre kerül, például a májba, a szívbe és más olyan helyekre, amelyek nem hosszú távú tárolásra szolgálnak. Ez pedig olyan immunválaszt vált ki, amely gyulladást és más közvetlenül károsító reakciókat okoz.

fogyokura16

Életmentő úszógumik

Bár kétségtelen, hogy az elhízás korai halálhoz vezet, egy kis zsírpárna a 40-es, 50-es éveinkben inkább hozzásegít a hosszabb élethez, és egyértelműen hosszabb élethez vezet, mint a soványság.

Caterine Collins, a londoni St George’s Kórház vezető dietetikusa szívesebben látja, ha valaki a 40-es, 50-es éveiben egy kissé túlsúlyos, mint ha alultáplált. Az enyhe pufókság a plusz hordozott súly miatt fokozza a csontsűrűséget, ami különösen az idősebb nőkben segít megelőzni a törékeny csontok kialakulását.

A zsír ráadásul a vitaminokat és ásványi anyagokat is tárolhatja, ami idősebb korban ellensúlyozhatja az alultápláltságot. Egy több mint 600 százéves kort megért embert vizsgáló japán tanulmányból kiderült, hogy a száz évet elérők az ötvenes éveikben meglehetősen dundik voltak.

ehxlnyv04

A zsír segíthet a fogyásban

Két fajta zsír található a testünkben, fehér és barna zsírszövet. A fehér zsír felelős a középkorúak terebélyesedéséért, és ezt a típust különösen nehéz eltüntetni a hasunkról és a fenekünkről. A barna zsír azonban valójában segít a fogyásban. Alacsony hőmérséklet hatására kalóriát éget, eltérően a fehér zsírtól, amely elraktározza azokat. Mindössze 50 grammnyi barna zsír napi 500 kalória elégetésére képes.

Sajnos barna zsírszövet készletünk az életkor előrehaladtával csökken. Ez magyarázza többek között azt, miért híznak könnyebben az idősebbek. Mivel a tudósok még nem fedezték fel, hogyan lehetne barna zsírszövetet előállítani, egyelőre csak az egyszerű, környezetbarát megoldás áll rendelkezésünkre: kapcsoljuk le a fűtést, és ne vegyünk fel pulóvert.

Nem a túlsúly a baj, hanem a rossz fizikai állapot

Lucy Aphramor és munkatársai a Coventry Egyetemen azt állítják, hogy az elhízott emberek fele akkora valószínűséggel halnak meg szívrohamban, mint a normál testtömeg-indexű betegek. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy más a testük kémiája, például a vérük kevésbé hajlamos a rögösödésre. A szakértők szerint ha egy kövér ember szívrohamot kap, nem feltétlenül a testsúlya tehet erről. Sokkal valószínűbb, hogy az egészségtelen étrend és a testmozgás hiánya állt a háttérben.

Forrás: