7 ásványi anyag, ami fontosabb a szervezetünknek, mint gondolnánk

Ásványianyag-egyszeregy

A vitaminok elengedhetetlenek ahhoz, hogy az emberi szervezet normálisan működjön. Ugyanakkor mellettük kevés szó esik azokról a nem kevésbé elhanyagolható anyagokról, melyek legalább ilyen fontosak az emberi szervezet egészséges működéséhez, azaz: az ásványi anyagokról. Ezek kis mennyiségben vannak jelen az emberi szervezetben és folyamatosan pótolni szükséges őket. A jó hír, hogy ezt megfelelő táplálkozással könnyen meg tudjuk tenni.

Az ásványi anyagok szervezetünk körülbelül 4-5%-át teszik ki, közöttük megkülönböztetünk mikro- és makroelemeket. Ezeket aszerint csoportosítják, hogy amelyek a testtömegünk körülbelül 5%-ánál nagyobb mennyiségben van bennünk jelen, azok makro-, míg amelyek ennél kevesebb, azok mikroelemek. Az arányok folyamatosan változnak a táplálkozási szokásaink, az életmódunk és korunk függvényében.

De mindegyikre igaz, hogy fontos szerepet játszanak a szervezetünk zavartalan működésében, hiszen ezek nélkül a vitaminok sem tudják kifejteni áldásos hatásaikat. Ugyanakkor az egyes anyagoknak nagyon különböző funkcióik lehetnek. Egy részük energiát ad, van, amelyik az emésztési folyamatokat segíti vagy éppen a só-víz háztartást tartja egyensúlyban. Ezek hiánya – de akár egyes ásványi anyagok túladagolása is – komoly betegségeket okozhat.

ásványi anyag, egészség

7 fontos ásványi anyag

Az alábbi ásványi anyagokról viszonylag kevés szó esik a mindennapokban, pedig ha a szervezetünk nem kap belőlük eleget, annak kellemetlen, olykor súlyos következményei lehetnek. Nézzük, melyek ezek!

A foszfor a fogak, csontok szilárdságáért felel, illetve az idegrendszer működéséhez szükséges. Szerencsére szinte minden élelmiszerben megtalálható, különösen nagy mennyiségben a lazacban és a tökmagban is jelen van.

A klór érdekessége, hogy a napi bevitele átlagosan a legtöbb ember esetében túl magas, hiszen konyhasó formájában bármikor bejuttathatjuk szervezetünkbe. Ugyanakkor érdekes elgondolkodni azon, hogy egy pohár csapvíz is tartalmaz klórt, hiszen azzal tisztítják a vizet. Tehát: pluszban egyáltalán nem kellene klórt juttatni a szervezetünkbe.

Kevés szó esik a káliumról, pedig a nátriummal együtt elengedhetetlen az izmok és az idegrendszer kielégítő napi működéséhez. Szerencsére ez is jelen van a legtöbb élelemben, kifejezetten sokat nyerhetünk a friss gyümölcsökből és zöldségekből, illetve az olajos magvakból.

Az egyik legfontosabb elem a cink, amelyre napi szinten csak kis mennyiségben van szükségünk, de többek között szerepe van a szemünk és a hajunk egészségében, illetve számos enzim alkotórésze is. Sok élelmiszerben megtaláljuk, így a húsban, tojásban, májban, valamint a hüvelyesekben is. Számos formája közül a cink-glicinát a leginkább hasznosuló része, amelynek molekulaformája igen kedvező a szervezet szempontjából. A cink-glicinát ráadásul alapvető az immunrendszer megfelelő működéséhez, ami az őszi-téli időszakban nélkülözhetetlenné teszi.

A szelénnek nagyon fontos szerepe van és szorosan kapcsolódik az E-vitaminhoz. Megköti a szabadgyököket és ennek köszönhetően gátolja az olyan súlyos megbetegedések kialakulását, mint a rák. Rengeteg minden tartalmaz szelént, de leginkább a tengeri állatok húsa, a máj, a fokhagyma, a dió, valamint a szezám- és napraforgómag.

A vas az ismertebb ásványi anyagok közé tartozik, de meg kell említenünk, hiánya ugyanis vérszegénységhez vezet, ami igen súlyos kondíció. Emellett terhesség során szokták javasolni a kismamáknak, de még a szülést követően is érdemes nagyobb mennyiségben pótolni. Szerencsére sok mindenben előfordul – például húsokban, barna rizsben, lencsében, sütőtökben, de a legismertebb forrása a spenót.

Egy kiegyensúlyozott étrend

A lényeg, hogy egy kiegyensúlyozott étrendet kövessünk, ami képes a napi szinten elvárt vitamin- és ásványianyag-bevitelt fedezni. Fontos a változatos táplálkozás, a szezonnak megfelelő idénygyümölcsök és -zöldségek fogyasztása – ezek mellett pedig érdemes odafigyelni a minőségre is. Ha úgy érezzük, hogy nem tudunk minden anyag pótlására kellő figyelmet fordítani, iktassunk be étrend-kiegészítőket!

Sok egészségügyi problémát kikerülhetünk, ha a fent felsoroltakra odafigyelünk. Érdemes rendszeresen – félévente – elmenni egy teljes laborvizsgálatra és orvossal konzultálva rávilágítani az esetleges hiányokra. Ha ezeket feltártuk, akkor elkezdődhet a tudatos pótlás, akár az étrenddel, akár speciális kiegészítőkkel.

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.