Hashimoto-diéta: Áttekintés, élelmiszerek, kiegészítők és tippek

A Hashimoto-thyreoiditis –  Hashimoto-kórnak is nevezik – az egyik leggyakoribb pajzsmirigybetegség az Egyesült Államokban és más fejlett országokban. Tünetei még gyógyszeres kezelés esetén is jelentősen befolyásolhatják az életminőséget.

A kutatások azt mutatják, hogy a szokásos gyógyszeres kezelés mellett az étrend és az életmód módosítása drasztikusan javíthatja a tüneteket. Minden Hashimoto-thyreoiditisben szenvedő személy másképp reagál a kezelésre, ezért olyan fontos az egyénre szabott megközelítés ennek az állapotnak a kezelésében.

A Hashimoto thyreoiditis egy autoimmun állapot, amely fokozatosan elpusztítja a pajzsmirigy szövetét az immunrendszer részét képező fehérvérsejteken, a limfocitákon keresztül.

A pajzsmirigyről

A pajzsmirigy egy pillangó alakú belső elválasztású mirigy, amely a nyakunk tövében helyezkedik el. Olyan hormonokat választ ki, amelyek szinte minden szervünkre hatással vannak, beleértve a szívet, a tüdőt, a csontozatot, valamint az emésztőrendszert és a központi idegrendszert. Emellett az anyagcserét és a a testsúlyt is szabályozza. A pajzsmirigy által szekretált fő hormonok a tiroxin (T4) és a trijódtironin (T3). Végül e mirigy károsodása a pajzsmirigy hormontermelésének elégtelenségéhez vezet.

Bizonyítottan hatékony étrendi tippek
Íme néhány bizonyítékokon alapuló étrendi tipp a Hashimoto thyreoiditis kezelésére.

Pajzsmirigybetegség és lisztérzékenység – Kéz a kézben a két betegség?

Glutén- és gabonamentes étrend
Számos tanulmány szerint a Hashimoto-kórban szenvedők nagyobb valószínűséggel szenvednek cöliákiában, mint az átlagpopuláció. Ezért a szakértők azt javasolják, hogy minden diagnosztizált személyt szűrjenek cöliákiára. Mi több, bizonyítékok vannak arra, hogy a glutén- és gabonamentes étrend előnyös lehet. Egy 6 hónapos vizsgálat során 34 Hashimoto thyreoiditisben szenvedő nőnél a gluténmentes diéta csökkentette a pajzsmirigy antitestek szintjét, miközben javult a pajzsmirigyfunkció és a D-vitamin szintjük, összehasonlítva a kontrollcsoporttal.

glutén, kenyér, allergia

Foto:123rf.com

A gluténmentes diéta során kerülni kell minden búza-, árpa- és rozskészítményt.  A gabonamentes diéta szigorúbb, mint a gluténmentes diéta, mivel minden gabonafélét tilt. Bár ez az étrendi változtatás is előnyökkel járhat, az ezt alátámasztó kutatások korlátozottak.

Az Autoimmun Protokoll étrend
Az Autoimmun Protokoll (AIP) diéta az autoimmun betegségekben szenvedők számára készült. Olyan potenciálisan káros élelmiszereket tilt, mint a gabonafélék, a tejtermékek, a nadragulya félék, a hozzáadott cukor, a kávé, a hüvelyesek, a tojás, az alkohol, a diófélék, a magvak, a finomított cukor, az olajok és az élelmiszer-adalékanyagok.

Egy 10 hetes vizsgálatban, amelyet 16 Hashimoto pajzsmirigygyulladásban szenvedő nőn végeztek, az AIP diéta jelentős javulást eredményezett az életminőségi pontszámokban, és jelentősen csökkent a gyulladásos C-reaktív protein (CRP) marker szintje.

Ne feledje, hogy az AIP-diéta egy szakaszos eliminációs diéta, és tapasztalt egészségügyi szakembernek kell felírnia és felügyelnie.

Fotó: 123rf.com

Fontolja meg a tejtermékek elkerülését!
A laktózintolerancia nagyon gyakori a Hashimoto thyreoiditisben szenvedők körében. Egy 83 Hashimoto-thyreoiditisben szenvedő nővel végzett vizsgálatban 75,9%-nál diagnosztizáltak laktózintoleranciát.

Ha laktózintoleranciára gyanakszik, a tejtermékek elhagyása segítheti az emésztési problémákat, valamint a pajzsmirigy működését és a gyógyszerek felszívódását. Ne feledje, hogy ez a stratégia nem biztos, hogy mindenkinél működik, mivel egyes Hashimoto-kórosok tökéletesen tolerálják a tejtermékeket.

Fókuszáljon a gyulladáscsökkentő élelmiszerekre!
A gyulladás lehet a Hashimoto pajzsmirigygyulladás egyik hajtóereje. Ezért a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, gyulladáscsökkentő étrend jelentősen javíthatja a tüneteket. Egy 218 Hashimoto-thyreoiditisben szenvedő nőn végzett vizsgálat szerint az oxidatív stressz – a krónikus gyulladást okozó állapot – markerei alacsonyabbak voltak azoknál, akik gyakrabban ettek gyümölcsöt és zöldséget.

A zöldségek, gyümölcsök, fűszerek és zsíros halak csak néhány példa az erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező élelmiszerek közül.

Tápanyagdús, teljes értékű élelmiszerekből álló étrendek
A hozzáadott cukorban és erősen feldolgozott élelmiszerekben szegény, de teljes értékű, tápanyagokban gazdag étrend követése segíthet az egészségi állapot javításában, a testsúly kezelésében és a Hashimoto-kórral kapcsolatos tünetek csökkentésében. Amikor csak lehetséges, készítse el otthon az ételeit olyan tápláló élelmiszerekből, mint a zöldségek, gyümölcsök, fehérjék, egészséges zsírok és rostban gazdag szénhidrátok.

Fotó: 123rf.com

Egyéb diétás tippek
Egyes kutatások szerint bizonyos alacsony szénhidráttartalmú diéták segíthetnek a testsúly és a pajzsmirigy antitestek csökkentésében a Hashimoto pajzsmirigygyulladásban szenvedőknél.

Ezek a bizonyos diéták a napi kalória 12-15%-át szénhidrátokból biztosítják, és korlátozzák a goitrogén élelmiszereket. A goitrogének a keresztesvirágú zöldségekben és a szójatermékekben található anyagok, amelyek zavarhatják a pajzsmirigyhormonok termelődését.

A keresztesvirágú zöldségek azonban rendkívül táplálóak, és a főzésük csökkenti goitrogén aktivitásukat. Így nem valószínű, hogy főzve zavarják a pajzsmirigyműködést, kivéve, ha rendkívül nagy mennyiségben fogyasztják őket.

Bizonyos bizonyítékok arra utalnak, hogy a szója is károsítja a pajzsmirigyműködést, ezért sok Hashimoto-kóros ember úgy dönt, hogy inkább kerüli a szójatermékeket. 

Hasznos kiegészítők Hashimoto-kór esetén
Számos étrend-kiegészítő segíthet a gyulladás és a pajzsmirigy antitestek csökkentésében. Ráadásul az ebben az állapotban szenvedők nagyobb valószínűséggel szenvednek hiányt bizonyos tápanyagokban, így a kiegészítésre szükség lehet.

Hashimoto-betegség jele lehet a sárgás tenyér

A jótékony kiegészítők közé tartoznak:

Szelén. Tanulmányok szerint napi 200 mcg szelén szedése segíthet csökkenteni a pajzsmirigy-peroxidáz (TPO) antitesteket és javíthatja a közérzetet.
Cink. A cink elengedhetetlen a pajzsmirigy működéséhez. A kutatások szerint önmagában vagy szelénnel együtt alkalmazva napi 30 mg cink szedése javíthatja a pajzsmirigy működését a pajzsmirigy alulműködésben szenvedő embereknél .
Kurkumin. Állatkísérletek és humán vizsgálatok kimutatták, hogy ez az erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns vegyület védheti a pajzsmirigyet. Emellett segíthet az autoimmun betegségek kezelésében általában.
D-vitamin. A Hashimoto thyreoiditisben szenvedő embereknél kimutatták, hogy ennek a vitaminnak a szintje jelentősen alacsonyabb, mint az általános népességnél. Mi több, a vizsgálatok az alacsony D-vitaminszintet a Hashimoto thyreoiditis súlyosságával hozzák összefüggésbe.
B-komplex vitaminok. A Hashimoto pajzsmirigygyulladásban szenvedők szintén hajlamosak alacsony B12-vitamin-szintre. A jó minőségű B-komplex vitaminok szedése növeli a B12 és más fontos B-vitaminok szintjét.
Magnézium. Ennek az ásványi anyagnak az alacsony szintje összefügg a Hashimoto-thyreoiditis fokozott kockázatával és a magasabb pajzsmirigy antitestekkel. Ráadásul a magnéziumhiány korrigálása javíthatja a pajzsmirigybetegségben szenvedők tüneteit.
Vas. A Hashimoto pajzsmirigygyulladásban szenvedőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki vérszegénység. A hiány megszüntetéséhez vaspótlásra lehet szükség.
Más kiegészítők, mint a halolaj, az alfa-liponsav és az N-acetil-cisztein szintén segíthetnek.

 

 

 

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.