Hashimoto-betegség jele lehet a sárgás tenyér

Az autoimmun eredetű Hashimoto-betegség egy igen gyakori pajzsmirigy probléma, mely tünetek egész széles skáláját sorakoztathatja fel. A betegek többsége a panaszaik miatt akár több orvosnál is járhat, mire kiderül, hogy Hashimoto-betegség áll a rossz közérzetük hátterében. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája a betegség kevésbé ismert jeleit mutatja be.

Röviden a Hashimoto-betegségről

A Hashimoto-thyreoditis egy olyan autoimmun betegség, melynek során a szervezet a pajzsmirigyet támadja, így annak krónikus gyulladását idézi elő, és gyakran a szerv alulműködésével jár együtt.  Az állapot során a fehérvérsejtek a pajzsmirigy fehérjéi ellen antitesteket termelnek, így azt folyamatosan károsítják. Többségében a női nemet érinti, így valószínű, hogy a genetikai hajlamon túl hormonális okai is vannak a kialakulásának. Sajnos olykor igen hosszú időbe telik, mire diagnosztizálják a betegséget, mivel általános tünetei miatt nehéz felismerni. Gyanú esetén a pajzsmirigy elleni antitesteket szükséges „keresni”, valamint ultrahangos vizsgálatot érdemes elvégeztetni.

Leggyakoribb tünetei

 • túlsúly
 • fáradékonyság
 • depresszió
 • alacsony pulzus
 • hajhullás
 • koncentrációs zavarok
 • székrekedés
 • menstruációs zavarok/teherbeesési nehézségek
 • vetélés

pajzsmirigy, jod

A Hashimoto-betegség kevésbé ismert tünetei

Ödéma, puffadt arc

“Sokan küzdenek időről időre azzal, hogy ödémásak lesznek a végtagjaik. A fokozott vízvisszatartást, a boka körüli duzzanatot okozhatja a pajzsmirigy zavara is. A probléma a felső végtagokon is megjelenhet, így a betegség akár kéztőalagút szindrómában is megmutatkozhat, valamint az arc puffadásában is” – mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Sárgás színű bőr

A bőr sárgás elszíneződése sokaknak egyet jelent a májproblémákkal. Pedig Hashimoto-betegség esetén is előfordulhat, ugyanis a zavar az A-vitamin anyagcseréjét is befolyásolja, méghozzá úgy, hogy a béta-karotin nem képes A-vitaminná alakulni. Érdekesség, hogy ekkor jellemzően a tenyereken lehet megfigyelni a sárgás árnyalatot.

Légszomj

A légszomj igen kellemetlen tünet, ami az esetek többségében fokozott testmozgás során alakul ki. Igen ám, de amennyiben már pár perc séta után, esetleg nyugalomban is jelentkezik, úgy az betegségre utalhat. A tünet hátterében hipoxia, azaz oxigénhiányos állapot áll, mivel a Hashimoto-betegség során lágyrész-duzzanat jelentkezik, így kisebb-nagyobb mértékben szűkülhetnek a felső légutak. Az oxigén-ellátottságot tovább csökkenti a folyadékfelszaporodás, a légzőizmok gyengülése, valamint a tüdő tágulékonyságának csökkenése is.

Mi a megoldás?

A Hashimoto-betegség sajnos nem gyógyítható, ám szerencsére könnyen kezelhető, méghozzá úgy, hogy a hiányzó hormonokat gyógyszeresen pótolni szükséges. A betegnek rendszeres kontroll javasolt, ugyanis olykor dózismódosításra van szükség!

Forrás: Budai Endokrinközpont


Egy válasz

 1. Toldi Krisztina

  Kérdezni szeretném ezek a tünetek jelentkezhetnek akkoe is ha túlműködik a pajzsmirigy?

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.