Fogyni, de csak a hasunkból -lehetséges ez?

A képlet egyszerű. Elkezdtünk tényleg odafigyelni a táplálkozásunkra, emellett rendszeresen mozgunk. Az eredménye meg is mutatkozik a mérleg szerint, de az a fránya hasi zsír csak nem akar eltűnni.

Logikus, hogy amennyiben fogyunk, akkor zsírt éget el a szervezetünk, de azt sajnos már nem igazán tudjuk „megüzenni” a testünknek, hogy honnan szeretnénk a zsírt eltüntetni… Ezért gyakori az aránytalan fogyás.

Először is vizsgáljuk meg, hogy miért olyan nehéz hasból fogyni. A hasi zsír sok esetben a stressz vagy inzulinrezisztencia jele. Ha stresszesek vagyunk, megemelkedik a kortizolszintünk, emiatt pedig zsír rakódhat le a hasunk környékén. Az örökölt génjeink szintén szerepet játszanak, tehát ha a szüleink is hajlamosak voltak pocakot növeszteni, valószínűleg ránk is jellemző lesz. 

Hogy még bonyolultabb legyen a dolog, az sem mindegy, hogyan fogyókúrázunk. Például az alacsony szénhidráttartalmú diéták jól megindítják a fogyást, ám ez inkább a vízveszteségből fakad. A kardió edzés során szintén jól megszabadulhatunk a kilóktól, de nem a pocaktól. Gyakori hiba a túl gyors fogyás is. Ilyenkor gyakran izomtömeget veszítünk, és nem zsírt. A fokozatos fogyás során viszont jobban megőrizzük az izomtömegünket, valamint inkább a zsírtól szabadulunk meg. 

Foto:123rf.com

Ha a lehető legarányosabban szeretnénk fogyni, illetve szép fokozatosan eltüntetni a zsírpárnákat, az alábbi tanácsokat érdemes megfogadnunk:

  • addig együnk, amíg kb. 80%-osan érezzük magunkat jóllakva
  • ha repetáznunk kell, válasszuk elsőre a zöldségeket 
  • felejtsük el a feldolgozott élelmiszereket
  • együnk minél több magas rosttartalmú élelmiszert: zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, zabkását. Ezeknek alacsony a kalóriatartalma, a rostokkal pedig jóllakottabbnak érezzük magunkat
  • bőven igyunk vizet, és ne cukros üdítőitalokat
  • ne együnk olajban sütött ételeket.

Reggel nem, de este feszül, fáj a hasa? Ez lehet az oka

Ennyit a táplálkozásról, de mi a helyzet a testmozgással? A legjobb a kardio és erőnléti edzések kombinálása heti 3-5 alkalommal. Ezzel meggyorsítjuk szervezetünk anyagcseréjét, és csökkentjük a testzsír arányát. És ne csak edzőteremben mozogjunk, hanem próbáljunk nap mint nap valamennyi időt testmozgással tölteni, például kocogni a szabadban. 

Forrás: popsugar

 

 

Forrás: Napidoktor.hu