Reggel nem, de este feszül, fáj a hasa? Ez lehet az oka

Reggelente még kellemetlen panaszok nélkül ébred, de délutántól már fáj és erősen feszül a hasa, gázok gyötrik, esetleg hasmenéssel vagy éppen szélrekedéssel küzd? 

Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus szerint ezek a panaszok utalhatnak akár SIBO-ra, vagyis kontaminált vékonybél szindrómára is, amelyet viszonylag könnyű kivizsgálni.

A panaszok a nap során erősödnek

A SIBO, vagyis a kontaminált vékonybél szindróma megnevezés arra utal, hogy a vastagbélben élő baktériumok visszajutnak a vékonybélbe. Ezek a baktériumok pedig a vastagbélben hasznosak ugyan, de a vékonybélben már károsak. Ennek a kontaminálódásnak, vagyis szennyeződésnek tudható be számos olyan emésztőrendszeri tünet, mint a puffadás, az alhasi fájdalom, feszülés, fokozott gázképződés, hasmenés vagy székrekedés. Emellett jóval ritkábban, de előfordulhat sürgető székletürítési késztetés, hányinger, hányás.
Az egyik jellegzetessége ezeknek a panaszoknak, hogy étkezés után egy-másfél órával jelentkeznek, főként délután, este, éjszaka jelentkeznek, ugyanis reggelre a vékonybél „megtisztul” ezektől a baktériumoktól. Ez is lehet az oka, hogy néhányan halogatják a kivizsgálást, hiszen nincsenek állandóan jelenlévő tünetek – hangsúlyozza Németh doktornő. – Holott a kivizsgálás, a diagnosztizálás nagyon egyszerű és célratörő.

Laktulóz kilégzési teszttel igazolható a SIBO

– A kontaminált vékonybél szindróma diagnosztizálása azért is fontos, hogy elkülönítsük más betegségektől, elsősorban a hasonló tüneteket produkáló IBS-től, vagyis az irritábilis bél szindrómától. Ugyan mindkettő olyan funkcionális betegség, amely mögött nincs szervi eltérés, mégis fontos tudni, pontosan mi okozza a panaszokat – ismerteti dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus.

Top 5 tipp a puffadás és gázképződés megszüntetére

A SIBO-t egy nagyon konkrét teszttel lehet igazolni, az úgynevezett laktulóz kilégzési teszttel. Maga a vizsgálat közel 3 órát vesz igénybe, tehát rá kell szánni az időt, és az is nagyon fontos, hogy csak éhgyomorra végezhető, még a vízivást és a fogmosást is ki kell hagyni a vizsgálat reggelén.  A páciens tehát ilyen előkészítés után megiszik egy pohár laktulózzal elkevert vizet, amely előtt elvégez egy egyszerű kilégzéses tesztet, vagyis belefúj egy szondába. Ezt a tesztet a víz elfogyasztása után 20 percenként megismétli. A módszer alapját az képezi, hogy hidrogén gáz a szervezetben csak a szénhidrátok bélbaktériumok által végzett erjesztése révén keletkezik, így ezzel tulajdonképpen a vékonybélbe jutott, vastagbél baktériumok által előidézett erjedéses folyamatok létét lehet igazolni. Tehát egyrészt a kapott számértékek, másrészt a páciens szubjektív panaszai, főként a puffadás, hasfájás, esetleg hasmenés igazolhatják a SIBO diagnózisát.

SIBO-nál az antibiotikum és az étrend is fontos

A kontaminált vékonybél szindróma kezelése általában antibiotikumos.

Foto:pixabay.com

Ha diagnosztizálható a kontaminált vékonybél szindróma, az esetek döntő többségében antibiotikumos kezelésre van szükség. Ugyanis célunk, hogy a vékonybélbe került, ott ártalmas baktériumokat elpusztítsuk. Ez a kezelés általában már jelentősen visszaszorítja, esetleg teljesen meg is szünteti a tüneteket. A nagyon célzott antibiotikumkúra után javasolni szoktunk pre- és probiotikumokat is, illetve egy néhány hónapig tartó diétát, amelynek alapja leginkább a FODMAP étrendre épül, de nem feltétlenül szükséges minden esetben azokat az igen kemény megszorításokat alkalmazni, amelyet az előír – ismerteti Németh doktornő. – Ugyanakkor néhány esetben előfordulhat, hogy szervi elváltozás, leggyakrabban divertikulitisz vagy sipoly okozza a panaszokat, ezeket szükség szerint műtéttel lehet megszüntetni. Mindenképpen érdemes tehát a kontaminált vékonybél szindrómát kezelni, hiszen a tünetek jelentősen befolyásolhatják a mindennapokat, szinte állandó kellemetlenséget okozva.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.