Ezért nem szabad dícsérni azt, aki fogyókúrázik

Ha a barátnőnk nemrégiben fogyott le, érdemes elmondani neki, milyen jól néz ki? Esetleg azt is mondhatjuk, hogy bárcsak olyan lenne a testünk vagy az önuralmunk, mint az övé, vagy megkérdezhetjük tőle, hogyan csinálta? Lehet, hogy a múltban már te is voltál ilyen “bókok” címzettje?

Az ilyen megjegyzések jó szándékúak, de mégis negatív következményekkel járhatnak.

“Ebben az esetben akaratlanul is súlyosbítjuk vagy megerősítjük a vékony ideált, amelyet a társadalmunk hajlamos hangsúlyozni és bálványozni” – mondta Alvin Tran, a Connecticuti New Haven-i Egyetem közegészségügyi adjunktusa, aki az étkezési zavarokkal és a testképpel kapcsolatos kutatásokat végez. “Nagyon óvatosnak kell lennünk, amikor valakinek a fizikai megjelenése, különösen a súlya körüli beszélgetéseket közelítjük meg.”
Ez különösen akkor fontos, ha étkezési zavarokkal vagy súlyos testkép-problémákkal küzdő emberekkel beszélgetünk, mivel az ilyen megjegyzések ronthatnak az önképükön. A valakinek a fogyásával vagy vékonyabb testével kapcsolatos bókok állandósítják a társadalom mélyen gyökerező diétás kultúráját, mondta Tran, és azt az elképzelést, hogy a soványság eredendően jó.
“Hajlamosak vagyunk úgy működni, (mintha) valahogyan ránézhetnénk az emberekre, és a testméret alapján meghatározhatnánk, hogy egészségesek-e” – mondta Tamara Pryor, az ED Care, egy denveri székhelyű evészavar-kezelő központ vezető munkatársa és kutatási igazgatója. “Vannak nagy testméretű emberek, akik alultáplált állapotban vannak, valamint vannak rendkívül kis testméretű emberek, akik alultápláltak, és vannak olyanok, akik normál méretűek, de mégis nagyon súlyosan veszélyeztetettek az evészavar miatt. Az emberek nem tudnak rájuk nézni és megmondani ezt.”

fogyás, diéta

Fotó: 123rf.com


De ha örülünk vagy lenyűgöz, ahogyan valaki kinéz, akkor egyáltalán nem kellene bókolnunk neki? Mit szabad és mit nem szabad mondani?

A CNN tanácsot kért Pryortól és Joann Hendelmantól, az Evészavarok Országos Szövetségének klinikai igazgatójától.
CNN: Miért problémás valakinek a fogyását vagy soványságát megdicsérni?
Tamara Pryor: Előszöris tolakodó. Nincs jogunk, hogy ítélkezzünk, és különösen, hogy ezt szóban is kifejezzük. Természetesen megnézhetjük az embereket, és ítélkezhetünk, de ezt tartsuk meg magunknak. Én a feminista mozgalom második hullámából jövök, ahol az volt a szlogen, hogy “az én testem, az én dolgom“. Ez még mindig így van.
CNN: Hogyan érezheti magát a fogadó fél?
Pryor: Ha valaki azt mondaná nekem: “Ó, istenem, de jól nézel ki. Hogy lefogytál”, akkor azon kapnám magam, hogy azon agyalok: “Miért? Mit gondoltál rólam azelőtt? Nem voltam elfogadható?” El tudom képzelni, milyen nyomást éreznék ezután, hogy tartsam meg az alacsonyabb súlyt, vagy fogyjak még többet, hogy több dicséretet kapjak, vagy hogy elfogadjanak.

Azt gondolhatnák: De ha a külső van a fókuszban, akkor  mi lesz velem és azzal a személyiséggel, aki  vagyok?. Ennek fizikai következményei és jelentős pszichológiai következményei is vannak, amelyek állandósulnak.
Joann Hendelman: De ha nem kapja meg ezt a bókot, akkor is alakulhat rosszul: “Valami baj van velem. Nem vagyok elég jó, még így sem, hogy fogytam.”
CNN: Mit kell figyelembe venniük az embereknek, amikor meg akarják dicsérni valakinek a vékonyabb megjelenését?
Pryor: Minden, a külsővel kapcsolatos kérdés általában provokáló hatású, és még inkább provokáló  az étkezési zavarokkal küzdő emberek számára, mert ők nagyon érzékenyek arra, hogy hogyan ítélik meg őket a testalkatuk és a méretük alapján.

foto:pixabay.com

A páciensem és az édesanyja elmentek egy ruhaboltba. Rendkívül alacsony testsúlyú és anorexiás, és épp akkor kezdte el a kezelést. Ahogy a próbafülkében állt, az édesanyja zihált, mert amikor látta, hogy a lánya ruhákat próbál, rájött, milyen extrém a fogyása. Bejön az eladó, aki hallja, hogy az anya azt mondja: “Ó, drágám, annyira sajnálom. Fogalmam sem volt róla, hogy ennyire lement a súlyod. Annyira hálás vagyok, hogy most már kezelés alatt állsz”.
Az eladó erre: “Most viccelsz? Meghalnék, hogy ilyen vékony legyek. Hogy csinálta?” Így aztán a betegnek ez a vegyes és ellentmondásos válasza: Érzi az anyja nagyon is valós aggodalmát, másrészt viszont bókokat kap.
Hendelman: Ismertem és dolgoztam olyan emberekkel, akiknek rákjuk volt, vagy más okból kifolyólag volt vékonyak. Számukra a bókok nagyon kellemetlenek, mert tudják, hogy ez a szörnyű betegségük van, és az emberek mégis bókolnak nekik a fogyásuk miatt, amiért mindent megadnának, hogy ne legyen.
CNN: Mit mondhatnak a testforma dícsérete helyett az emberek?
Pryor: Találjanak olyan módokat a kapcsolatteremtésre, amelyek nem tartalmaznak a testükre vonatkozó megjegyzéseket.

fogyókúra, diéta, fogyás

Foto:123rf.com

Ha valakinek egészségügyi okokból kellett lefogynia, nem a legjobb, ha megdicsérjük a kitartásáért, amellyel elérte ezt a célt. Mert akkor olyan, mintha azt mondanánk: “Jaj, jaj, mi van, ha nem sikerül, vagy visszahízol?”. Ez nagy nyomásnak tűnik. Ehelyett, ha valaki felhozza a közelmúltbeli fogyást, inkább kérdezzük meg, hogyan érzi magát a leadott súlyával kapcsolatban, vagy mi késztette erre, ahelyett, hogy te magad ítélkeznénk.
Hendelman: Dicsérjük meg, hogy mit visel, vagy mondjunk valami olyasmit, hogy “Olyan ragyogóak ma a szemei” – ilyesmiket. Ha egy barátom még mindig annyira kötődik ahhoz, hogy vékony legyen, hogy bókokat kapjon, és én azt mondom, hogy ez milyen fantasztikus, akkor ezzel támogatom, hogy a testméretükre koncentráljanak, és ezzel rossz szolgálatot teszek nekik.

Kiderült: a sokat emlegetett időszakos böjt diéta kamu

 


CNN: Hogyan tudnak az emberek felhagyni azzal, hogy a fogyást vagy a soványságot ideálisnak és eredendően jónak tekintsék?
Pryor: Gondolkodjanak el azon, hogy mit jelent egészségesnek lenni, és hogy a testünk mit tud tenni értünk – például bevisszük a szükséges tápanyagokat, vagy erősödünk.
Hendelman: Ha mindannyian el tudnánk fogadni, hogy a testünk juttat el minket ebből a helyzetből a következő helyzetbe, és hogy nem a testünk kinézetéről van szó, hanem arról, ami benne van — elképesztő, hogy a testünk mennyi mindent tud visszaadni nekünk.
Fontos, hogy elfogadjuk azt, akik vagyunk, és az egyediségünket. El kell fogadnunk a genetikánkat. Minél inkább el tudjuk fogadni a testünket, annál egészségesebbek leszünk valószínűleg. Higgyük el, hogy ezt a testünk tudja a legjobban.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.