Ezért nem híznak az olaszok – tippek külföldről

Egy angol orvosi lapban megjelent adatok szerint  az olasz nők testtömegindexe az 1980-ban mért 25,2-ről 24,9-re csökkent az 1990-es évekre, majd a kétezres években már csak 24,8-as értéket mutatott, amivel jócskán eltér a magyar hölgyek súlyméreti adataitól.

testsúlycsökkenés hátterében persze az egészséges étrend állhat, ami az olasz nők esetében sokak szerint a mediterrán diétát jelenti. Az életmódnak azonban nagyobb szerepe van ebben, mint ezt sokan gondolják. Ebből kaphatnak ízelítőt Magyarországon az érdeklődők, rokonszenvezők és követésre hajlamosak a május 20-tól egy hónapon át tartandó olasz fesztivál keretében.  Olaszország sokszínűségét és az olasz életstílus jellegzetességeit  bemutató rendezvény sorozat  a június 2-i Köztársaság Napja olasz nemzeti ünneppel egyidejűleg kerül megrendezésre,  és a “Made in Italy” különleges bemutatója lesz: a divat, a design és lakberendezés, az élelmiszeripar és borászat, valamint a kultúra, a zene és a művészet.

„Ha megnézünk egy 18–20 éves skandináv, német vagy egy ukrán nőt, láthatjuk, hogy csodálatosak. Ám mire 35 évesek lesznek, egyszerűen elengedik magukat, hízásnak indulnak és slamposak lesznek” – állítja Pietro Migliaccio, az Olasz Táplálkozástudományi Intézet Elnöke.  Nem csak a fodrászon múlik az, hogy az olasz nők Európa legelegánsabb és legápoltabb hölgyei, hanem az életmódjuk, az életstílusuk és követésre méltó. Az olasz diéta alapját gyümölcsök, zöldségek, kenyér, tészta, rizs, bab és csonthéjasok alkotják, vörös húsok helyett pedig halakat és tenger gyümölcseit részesíti előnyben. Egyik alaptétele ennek a diétának, hogy sütéshez, főzéshez és saláta öntetként használjunk olíva olajat. Az étrend jellegzetes ízesítői a friss fűszernövények, a fokhagyma és a fekete bors. Az étkezésekhez elfogyaszthatunk naponta egy pohárka vörösbort is. Az olasz stílus szerint a diéta a bevásárlásnál kezdődik: igyekezzünk minél több friss zöldséget, gyümölcsöt, sovány tejterméket és halat pakolni a kosarunkba, hogy jó minőségű, egészséges ételekkel tömjük meg a hűtőnket. Minderre most Magyarországon is lesz lehetőség. A következő hónapban Budapest jelentős üzleteiben, showroom-jaiban, éttermeiben és kávézóiban különleges promóciók, valamint olasz ételek, borok, kávékóstolók és számos további program várja az érdeklődőket.  A programok közt található a magyarországi olasz éttermek séfjei számára szervezett főzőiskola is, melynek célja az alapanyagok optimális felhasználásának és a tradicionális olasz gasztronómia kultúrájának bemutatása és terjesztése.

diéta

Az olasz fesztivált az Olasz Lakberendezés és Design Hete nyitja meg május 26–tól 30-ig, majd ezt követően, az Olasz Éttermek Hetének keretében (június 1-7.) az olasz konyhaművészet kerül a figyelem középpontjába, majd az olasz divat bemutatkozásával folytatódik  a programsorozat.  „Az olasz divat. A csábítás története” című kiállítás Fiorella Galgano és Alessia Toti tervei alapján és kivitelezésében mutat be gyönyörű, válogatott ruhakölteményeket, melyek a legkiválóbb olasz szabók és tervezők alkotásai.

Az olasz fesztiválról  honlap olvasható (www.italianfestival.eu) olasz és magyar nyelven, amelyen a fesztiválon résztvevő cégek bemutatkozásain és a felajánlott kedvezményeken kívül minden program megtalálható.  Aprogramsorozat az Olasz Külkereskedelmi Intézet szervezésében, a Budapesti Olasz Nagykövetség védnökségével és az Olasz Kultúrintézet közreműködésével valósul meg. (Forrás: ITA, információ: G. Németh György)

Forrás: