Ételek a vércsoport alapján – ki mit egyen?

Hatékony a típusunk szerinti diéta

A genotípus diéta állítja: segít összeilleszteni ételeinket és életmódunkat a génjeinkkel, s ehhez csak a vércsoportunk ismerete szükséges. A cél: olyan ételeket fogyasszunk, ami nekünk való.

Tudjuk, hogy melyik típusba tartozunk a vércsoport alapján? Sokat segíthet nekünk a diéta során, melyet genotípusnak neveznek – elérhetjük álomalakunkat, ugyanis a számunkra leginkább megfelelő élelmiszereket ehetjük. Ezek illeszkednek a génjeinkhez.

A vércsoport-diéta dr. Peter D’Adamo fogyókúra-szakértő találmánya, aki megállapította, hogy az azonos vércsoporttal rendelkező embereknek ugyanolyan sportok tetszenek.

Mit érdemes tehát tudnunk erről a fogyókúráról? Melyik vércsoporthoz milyen ételek illenek?

1.A harcos – A vagy AB vércsoport

A harcos típus fiatalon jellemzően hosszúlábú, teste azonban lelassít, amikor a 40-ik iksz felé közeledik. Hajlamos a súlygyarapodásra, lassú anyagcserére és korai öregedésre, termékenységi problémáktól szenvedhet és késői életszakaszában cukorbetegségtől.

Számukra nem tanácsos a magas glikémiás indexű (GI) ételek fogyasztása, ahogyan a feldolgozott élelmiszereké sem, mint amilyen a reggeli zabpehely, a kenyér, a mikrohullámozott ételek. Túlnyomórészt a vegetáriánus étrend illik hozzájuk: a hús csökkentése, a halfogyasztás növelése és az olyan, fehérjegazdag élelmiszerek fogyasztása, mint a tofu.

Gyakori aerob-mozgásra van szükségük: futásra, gyaloglásra vagy úszásra.

2.A gyűjtögető – B vércsoport

A gyűjtögető típus kerekebb és szintén hajlamos későbbi éveiben a diabéteszre. Élete folyamán gyakran ingadozik a súlya. Emiatt is célszerű a tányérját sovány fehérjével, így csirkehússal, pulykával, tojással és hallal telepakolni. A fehér kenyeret és tésztát hanyagolja.

Érdemes rendszeres, de közepes tempójú edzést végeznie, ilyen a gyaloglás és az úszás.

Fotó: 123rf.com

3.A tanár – A vércsoport

A típus képviselője általában erős, inas, izmos és rugalmas, átlagos magassággal, alacsony testtömeggel és gyors anyagcserével. Szenvedhet emésztési gondoktól, de hosszú életre „tervezett” – amíg fenntartja az egészséges étrendet. Sok diót, fehér halat, rizst, tésztát, gyümölcsöt és zöldséget érdemes ennie az ételek közül, de kerülnie kell a nagy mennyiségű vöröshúst.

A jóga számára hasznos, formában tartó mozgás.

4.A vadász – 0-ás vércsoport

A vadász típus normális esetben magas és sovány, kiemelkedő állkapocsvonallal. Erős anyagcserével bír, ami azt jelenti, hogy kevésbé támadja meg vírus, ellenben érzékeny lehet a vércukor-problémákra és az allergiákra.

Az ételek közül a csirke és sovány vöröshús neki való, különösen a marha és a bárány. Sok leveles zöldséget fogyasszon, így brokkolit, spenótot, kelkáposztát. A lencse és a vesebab megfékezheti az inzulin termelést, ezért ezeket jobb kerülnie.

Számára az aerob jellegű mozgások ajánlottak, így a futás, úszás és gyaloglás.

5.A felfedező – RhD negatív típusok, például B-, 0-

A felfedezőnek általában széles válla és keskeny csípője van, táplálék-intoleranciától és hormonproblémáktól szenvedhet. A vasban gazdag ételek, például a bab, lencse, tofu, kesudió és spenót jó választások számára. A koffeint és az alkoholt csak módjával fogyaszthatja, a feldolgozott ételeket is érdemes minimális szintre csökkentenie.

A biciklizés ideális mozgásforma a felfedezőnek.

6.A nomád – B vagy AB vércsoport

Az ebbe a csoportba tartozó emberek szélsőséges testtípussal rendelkeznek, nagyon magasak vagy nagyon alacsonyak. Érzékenyek lehetnek az emésztési problémákra és hajlamosak a gyenge az immunrendszerre.

A nomádoknak az olajos halak javasoltak, így a lazac, makréla és a hering. Kiszámíthatatlan belük miatt kerülniük kell a magas gluténtartalmú ételeket.

A megnyugtató mozgásformák, például a tai chi, a jóga ajánlott a számukra.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php