Elhízás étrendje

Szükséges, hogy vitaminokat, ásványi anyagokat és fehérjéket minden nap, sőt fehérjéket lehetőség szerint minden étkezéskor fogyasszon.

A diéta lényege a kalóriaszegénység, hiszen az elhízás oka a szükségletet megha­ladó mennyiségű táplálék fogyasztása. A vízen kívül minden folyadék, vagy szilárd táplálék tartalmaz kalóriát, rendszerint többet mint gondolnánk. Ezért a diéta célja: kalóriaszegény táplálkozás a testsúlycsökkenés érdekében. Emellett azonban ne éhezzen a beteg, úgy meg tudja tartani a diétát. Egyen mennyiségileg keveset, kerül­je az úgynevezett üres kalóriát, azaz a cukrot, és a zsírtartalmú táplálékokat.

A diéta során sem szabad fogyasztani:

Cukrot, csokoládét, cukrászipari termékeket, lekvárt, mézet, kompótot, fagylal­tot, parfét, cukrozott üdítőitalokat, sertészsírt, baromfizsírt, tejszínt, szalonnát, zsíros húsokat, zsíros húskészítményeket (szalámi, Gyulai kolbász, disznósajt, császárhús, tarja, disznótoros készítmények). Ezek a táplálékok kis mennyiségben is igen sok kalóriát tartalmaznak, ennél fogva hízlalóak, értékes tápanyagok nin­csenek bennük, elhagyásukkal veszteség nem éri a szervezetet.6509Célszerű az ötszöri étkezési rend kialakítása és minden étkezésnél valamilyen fehér­je beiktatása: tej, tojás, tejtermékek, túró, sovány sajtok, húsok, sovány húskészít­mények, párizsi, virsli, krinolin, sümegi sonka, Zala felvágott, sonkaszalámi.

A fogyókúrás diéta gerincét a zöldség-, gyümölcs-, és főzelék felhasználása alkotja. Kellően alacsony a kalóriaértékük, és egyidejűleg telítő hatásúak, már kisebb mennyi­ségben is a jóllakottság hatását keltik. A bennük lévő rostanyagok pedig megakadályoz­zák a székrekedés kifejlődését, amely különben a fogyókúra során nem ritka.

A kalóriaszegény táplálékokat felesleges erősen ízesíteni, hiszen a fűszer és ízesítőanyagok étvágyjavítóak, növelik a táplálék élvezeti értékét, fokozzák a gyomornedv elválasztását, ezáltal további evésre, ivásra csábítanak.6510Édesítésre mesterséges édesítőszer használható: szaharin, édeske, polyset, polysvit, sucrinetta.

Az ételkészítés műveletei közül mindazok alkalmazhatók, amelyek a kalória­értéket nem fokozzák.

Ilyenek: főzés, gőzben főzés, párolás, kuktában főzés, roston sütés, grill sütőben vagy alufóliában sütés, teflonedényben párolás, sütés, római cserépedényben főzés, párolás, sütés.

Az ételeket egyszerű habarással, vagy pirított liszttel sűrítik. Fogyókúrának alkal­masak a nyers étrendek is. Ilyenek a burgonya- és főzelék napok, amikor egész nap csak burgonyát, vagy főzeléket, vagy salátát kaphat a diétázó. Szigorított napokon kizárólag főtt tojás vagy főtt hús adható. Egyes koplaló napok beiktatásával is lehet jó eredményt elérni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.