C Étrend

Cukorbetegek étrendjéhez alkalmazkodó menü összeállításának főbb szempontjai.

1. Az ebédek a szénhidrátanyagcsere-zavarban szenvedők számára ajánlott táplálkozási alapelvek maximális figyelembevételével készülnek.

2. A kiegyensúlyozott szénhidráttartalom biztosítása érdekében a menü 45-55 gramm szénhidrátot tartalmaz.

3. A fogások és a felhasznált alapanyagok hozzáadott cukrot, mézet nem tartalmaznak. Az édesítés nyírfacukorral (xilittel) történik.

4. Az ételek elsősorban alacsonyabb glikémiá indexű (GI) alapanyagokból (teljes őrlésű gabona- és tésztafélék, vadrizs, savanyított tejtermékek, zöldségek stb.) készülnek.

5. A glikémiás indexet növelő konyhatechnológiai eljárásokat (pl. turmixolás, pürésítés) mellőzzük.

6. Az alapanyagok közül a teljesőrlésű gabonaféléket részesítjük előnyben, „fehér lisztet” nem használunk.

teljeskiőrlésű

8. A kétfogásos ebéd energiatartalma 500-700 kcal az optimális tápláltsági állapot elérése és megtartása érdekében.7. A megfelelő rosttartalom biztosítása céljából a zöldség- és gyümölcsfélék széles választékát használjuk fel az ételkészítés során, kerülve ugyanakkor a nagy szénhidráttartalmú fajtákat (pl. banán, szőlő).

9. A gondos alapanyag-válogatás és a sót nem tartalmazó szárított és friss fűszerek alkalmazása biztosítja a sóbevitel csökkentését.

10. Az ételválaszték kialakítása során a sovány húsféléket és a sovány tej és tejtermékeket részesítjük előnyben. Hallal készült fogások is szerepelnek a kínálatban.

11. Az ételek növényi zsiradékokkal készülnek (olíva-, kukorica- és napraforgóolaj), melyek egyszeresen és/vagy többszörösen telítetlen zsírsavakban bővelkednek, és nem tartalmaznak iparilag előállított, részlegesen hidrogénezett növényi zsiradékot (transz-zsírsavat).

12. Az ételek elkészítésekor, olyan konyhatechnológiai módszereket használunk, amelyek minimális zsiradék felhasználását igénylik. A kímélő konyhatechnológiájú sütő-pároló berendezéseknek köszönhetően az ételek magas élvezeti értékkel rendelkeznek.

Forrás: https://napidoktor.hu/index