Az életmódváltás és diéta szerepe a mióma kezelésében

Az egészséges életmód felé elköteleződni nem mindig egyszerű lépés, azonban ha egy egészségügyi probléma nehezíti meg a mindennapokat, akár létszükséglet is lehet. Az életmódváltás vagy csak egy speciális diéta az első időszakban nehéznek tűnhet, de azután az új szabályok szépen lassan teljesen beépülnek a napi rutinba. (x)

Számos betegség mellett a mióma is jól kezelhető az életmódváltással, ami különösen jó hír annak fényében, hogy megjelenése egyre több nőt érint.

Mit tudunk a miómáról?

A mióma gyakoribb betegség, mint hinnénk: a nők 70-80 százaléka küzd vele különböző életszakaszaiban. Ez az elváltozás tulajdonképpen a méhben megjelenő jóindulatú daganat, amely többféle okból alakulhat ki, például ösztrogéndominancia miatt, vagy genetika hajlam következményeként. A mióma típusú daganat a méh izomfalát felépítő sejtekből indul ki, emiatt méhizomdaganatként is emlegetik, mérete pedig széles skálán mozog: a kisebb elváltozásoktól a dinnyenagyságú tumorig sokféle típusa előfordulhat.

A legjellemzőbb a 25-35 éves korosztálynál, de egyre több fiatalabb szervezetben is diagnosztizálják: körülbelül minden negyedik nőt érint a probléma. Ez, bár alapvetően jóindulatú, kezelés hiányában komolyabb betegségekhez is vezethet. Jó hír viszont, hogy az orvosi segítség mellett a mióma gyógyítása házilag is támogatható az életmódváltással. Nézzük, mire kell figyelni mióma esetén!

mióma

Mi az életmódváltás szerepe?

A méhfal belső „immunrendszere” nem pusztítja el a benne megjelenő miómákat, elváltozásokat, azonban a megfelelő táplálkozással rá lehet bírni, hogy hasonlóan cselekedjen. Bizonyos ételek, italok mellőzése, és egyes tápanyagok, vitaminok bevitele ugyanis erősíti az immunrendszert, stabilizálja a hormonok arányát, valamint jótékonyan hat a belső nemi szervekre és az emésztőrendszerre is. Milyen lépések segíthetnek, hogy a mióma gyógyítása házilag is megvalósulhasson?

Méregtelenítés

Az első és egyik legfőbb feladat, elhagyni bizonyos káros anyagok fogyasztását, mint a kávé, a cigaretta vagy az alkohol. Mivel ezek mind negatívan hatnak a hormonok, valamint a máj működésére, a szervezet megtisztítása mellettük nem lehetséges.

A méregtelenítés egyik legfőbb eleme a klorofilltartalmú növények fogyasztása. Ez az anyag ugyanis gyulladáscsökkentő hatással bír, lassíthatja a mióma növekedését, pozitívan befolyásolja a menstruációs ciklust, valamint gátolja a daganatos megbetegedések kialakulását. A spenót, a lucerna, a búzafű és a brokkoli mind klorofilltartalmú ételek, turmixban vagy főzve is fogyaszthatóak.

Az ösztrogénszintet egyensúlyban tartó ételek

Mivel a mióma általában az ösztrogénszint túlzott emelkedésével jár, illetve az az egyik fő okozója, ezért érdemes a táplálkozásban nagy hangsúlyt helyezni azokra az ételekre, amelyek szabályozzák e hormon előfordulását a szervezetben. A magas rosttartalmú ételek sorolhatóak ebbe a csoportba, így a bab, a köles, a tönköly, a barna rizs, valamint a zab. Emellett a hüvelyesek gyakori fogyasztása, valamint a zöldségek és gyümölcsök nagyarányú szerepeltetése az étrendben, mind segítenek, hogy az esetleges orvosi beavatkozás mellett a mióma gyógyítása házilag is folyamatosan támogatott legyen.

Amit ki kell hagynunk az étrendből

A vörös húsok, illetve a zsírban és szénhidrátban gazdag ételek nem kedvezőek, ha az állapotunk javítása a cél. Érdemes kerülni a mesterséges adalékanyagokkal készült termékeket is, és csökkenteni vagy teljesen megszüntetni a fehér cukor bevitelét a szervezetbe. Ezek az összetevők ugyanis remek táptalajt biztosítanak a mióma növekedésének, valamint az új miómák kialakulásának.

A fő, hogy fokozatosan iktassuk ki az étrendből az említett ételeket, hogy az életmódváltáshoz való alkalmazkodás ne kívánjon meg drasztikus lemondást. Egy-egy összetevőt kezdjünk helyettesíteni mással – és ha ebben már előreléptünk, akkor néhány nap, egy hét után váltsuk ki a következőt. Mióma esetén tanácsos szakembert felkeresni, aki segít egy egyéni étrend kialakításában. Ez egyrészt konkrétabb kapaszkodót nyújt, így könnyebb tudatosnak lenni, másrészt az egyéni jellemzőket figyelembe véve biztosan elegendő kalóriát és tápanyagot tartalmazó étrendet kapunk majd.

A sport elengedhetetlen

A testmozgás nemcsak amiatt lényeges, mert az elhízás alapvetően lehet a mióma egyik kiváltó oka, hanem azért is, mert a rendszeres sport támogatja a szervezetet abban, hogy megtisztítsa a méhfalat a benne kialakuló elváltozásoktól. A miómával küzdők számára olyan mozgásforma ajánlott, amely sok izmot igénybe vesz: ez ugyanis működésre biztatja a sejteket, valamint csökkenti a fájdalmat és jó irányba befolyásolja az alhasi vérbőséget. Mindenképp javasolt a heti többszöri mozgás, ami lehet több hosszú séta, egy-egy táncóra, úszás, futás, edzőtermi tréning vagy akár speciális gyógytorna is.

Az étrendkiegészítők is segíthetnek?

Természetesen a megfelelő életmód kialakításában fontos szerepet játszanak a vitaminok és ásványi anyagok. A D-vitamin fogyasztása rendkívül lényeges, emellett az említett klorofill is pótolható nagyobb mennyiségben étrendkiegészítő formájában. Továbbá a barátcserje, a ligetszépe, vagy a máriatövis gyógynövénytartalmú kapszulák szintén segítenek, hogy a mióma gyógyítása házilag is megvalósulhasson.

Partner tartalom (x) 

 

Forrás: Napidoktor.hu