Aggasztó eredmények: a felnőttek 76%-a elhízott

Az energiaegyensúly fontosságára, az ezen alapuló normális testsúly hosszútávú megőrzésének egészségügyi jelentőségére kívánta felhívni a figyelmet az Európai elhízás elleni napon a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság azzal, hogy országszerte 27 helyszínen tartott lakossági szűrést.

A szűrésen megjelentek vizsgált eredményei sajnos a szintén aggasztó országos átlaghoz képest is rosszabb képet mutattak. A Szent Imre Kórházban a szűrésen részt vettek 76%-a túlsúlyos vagy elhízott volt, ez még az országos átlagnál is 11%-al magasabb. A nők derékbősége a már magas kockázatot jelentő 88 cm-nél is több volt (átlagosan 94 cm), ami bizonyítottan növeli a 2. típusú cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A testzsír-százalék mindkét nem esetében meghaladta – a nők esetében 30%-os, a férfiaknál 20%-os – normál értékeket. A vércukor szintnél szerencsére még nem találtak a megengedetthez képest lényegesen nagyobb eltéréseket, de a vizsgáltak koleszterinszintje már valamivel túllépte a normális tartomány felső határát.

króm_dieta

A fenti eredmények tükrében még fontosabbnak tartom, hogy minden lehetséges fórumon felhívjuk az emberek figyelmét a bevitt és a felhasznált kalóriák közti egyensúly hosszú távú megtartására, mert csak így van esély arra, hogy megelőzzük és visszaszorítsuk a népbetegségnek számító túlsúlyt és elhízást, ami számos további betegség kockázatát rejti magában – mondja Prof. Dr. Bedros J. Róbert, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke, a Szent Imre Kórház főigazgatója. – “Az intézményünkben, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház Obezitológiai Centrumában megjelenteket természetesen szakorvosi és dietetikai tanácsokkal láttuk el, indokolt esetben a házi orvosukhoz irányítottuk őket további terápiára.”

 

Forrás: