A Top 10 egészséges élelmiszer trend 2022-ben

Idén a növényi alapú táplálkozás volt az uralkodó, de az alkoholmentes italok, a magvak és az etnikailag változatos ételek is nagy népszerűségnek örvendtek.

Soha senki sem tudja pontosan, mit hoz az új év, de az egészségesebb táplálkozás iránti érdeklődés, amely a COVID-19 járványt kísérte, nem tűnik úgy, hogy egyhamar elhalványulna, és ez jó dolog.

Talán nem meglepő, hogy a növényi alapú élelmiszerek egész évben rendkívül népszerűek voltak.

Természetesen a COVID továbbra is hatással van a bevásárlási szokásainkra is. A világjárvány ellátási lánchiányt okozott, valamint az élelmiszerpazarlással kapcsolatos tudatosság növekedett.

Míg a napraforgómagból készült élelmiszerek a 2022-es trendek között vannak, a Whole Foods jelentése szerint minden mag trendi. Hogy mi a nagy népszerűségnövekedés oka?

fotó:pixabay.com

A magvak táplálkozási szempontból hasonló helyettesítői a dióféléknek, amelyek egyre gyakoribb élelmiszer-allergénnek számítanak. Egy 2021 áprilisában megjelent tanulmány szerint a mogyoróallergia éves előfordulása 2001 és 2017 között 1,7 százalékról 5,2 százalékra nőtt.

Az elmúlt néhány évben egyre több olyan terméket láttunk, amelyekben a magvak kulcsfontosságú összetevőként szerepelnek, és ez a tendencia a jövőre is folytatódni fog.  A magok talán aprók, de sok előnnyel járnak az egészséges táplálkozásban, mert minden mag büszkélkedhet a rostok, fehérjék és szívbarát zsírok hármasával.

Különösen a napraforgómagok lehetnek szív- és egészségvédő hatásúak, sugallja egy, a Journal of Food Science and Technology című folyóiratban megjelent tanulmány. A 60 magas koleszterinszintű férfi bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy azoknál, akik rendszeresen ettek napraforgómaglisztből készült kenyeret, jelentősen csökkent a testtömegindexük (a testmagasságra vetített testsúly mérőszáma), az LDL “rossz” koleszterinszintjük, az összkoleszterinszintjük és a trigliceridszintjük.

A magvak önmagukban is nagyszerű rágcsálnivalók, de megtalálhatók müzliszeletekben, a maglisztes kekszekben  és még sok más snackben is.

napraforgomag

Foto:123rf.com

Táplálkozási szakértőket kérdeztünk arról, hogy mit fogunk enni az előttünk álló évben, és az alábbiak azok az egészséges élelmiszer-innovációk és trendek, amelyekre szerintük 2023-ban is számíthatunk.

  1. Növények, növények és még több növény
  2. Újrahasznosított összetevők
  3. Alkoholmentes verziók
  4. Vitaminokkal, gyógynövényekkel dúsított italok
  5. Magvakkal készült élelmiszerek
  6. TikTok és YuTube receptek
  7. Növényi alapú Omega 3-ak
  8. Világkonyha ihletésű élelmiszerek
  9. A zab, mint az új “tejtermék”
  10. Alacsonyabb cukortartalmú élelmiszerek

 

Vegán és vegetáriánus étrend: szívbetegség csökkentő, de stroke növelő?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.