Vegán és vegetáriánus étrend: szívbetegség csökkentő, de stroke növelő?

Mire kell ügyelni a húst nem evőknek?

Kutatók szerint a vegetáriánus és vegán étrend követői mérsékelik a szívbetegség esélyét a húsevőkhöz képest, azonban a stroke-ét nem. Kérdés, mi lehet ennek az oka?

Úgy tűnik, a vegán és vegetáriánus étrend is vet még fel érdekes kérdéseket. A kutatók legutóbb arra voltak kíváncsiak, vajon miért csökkenti a szívbetegség esélyét ez a két étkezési forma, s miért növeli a stroke valószínűségét?

Azon étrendek, amelyek kerülik a húst vagy egyéb állati terméket, általában egészségesnek minősítettek és hozzájárulnak a súlyvesztéshez. Van azonban egy problémás aspektusa a vegán és vegetáriánus étrendnek – a stroke magasabb kockázata.

Egy, a BMJ szaklapban 2019 szeptemberében közzétett tanulmányban a kutatók megfigyelték, hogy a húst nem evőknek 22 százalékkal kisebb esélyük van a szívkoszorúér betegségre, ám 20 százalékkal magasabb esetükben a vérzéses stroke rizikója. Ugyanekkor a vegánok – akik halat esznek, más húst nem – hasonlóan nagy eséllyel kaphattak agyvérzést, de 13 százalékkal csökkent esetükben szívbetegség valószínűsége, a húsevőkkel összehasonlítva.

Eredményeik összegyűjtése érdekében a kutatók 48 ezer embert követtek nyomon Nagy-Britanniában, közel 18 évig.

„Megállapításaink azt mutatják, hogy a vegetáriánusoknál magasabb az agyvérzés-kockázat, mint a húsevőknél, különösen a vérzéses stroke típusé, amely az agyban keletkező vérzésről kapta a nevét” – mondta Tammy Tong vezető táplálkozási epidemiológus, PhD, az angliai Oxfordi Egyetem Nuffield népegészségügyi szakának munkatársa.

A tanulmány nem határozza meg, miért, de múltbeli kutatások kínálnak egy nyomot: a húst nem evők körében előforduló tápanyaghiány összeköthető a vérzéses stroke magasabb kockázatával.

„Az alacsony koleszterinszintről ismert, hogy védelmet nyújt a szívbetegségek és az iszkémiás stroke ellen – magyarázta dr. Tong. – Ám néhány bizonyíték azt sugallja, hogy az alacsony koleszterinszint összefüggésbe hozható a vérzéses stroke fokozott kockázatával, s ez az agyvérzés típus nagyobb arányban fordul elő vegetáriánus étrendet követőknél.”

A húst és egyéb élelmiszereket mellőző étrendekkel kapcsolatban hosszú ideje tartja magát a nézet, miszerint egészségesek. Kutatások kimutatták, hogy a növényi alapú étkezési stílusok, például a vegetáriánus és a vegán étrend csökkenthetik az elhízás, a szívbetegség és 2-es típusú diabétesz kockázatát.

Ám ha helytelenül követi az ember ezeket az étkezési módokat, komoly veszélynek is kiteheti magát. Olyan fontos vitaminokból és tápanyagokból lehet kevés a szervezetében, mint például a B12 vitamin. Dr. Tong szerint több korábbi tanulmány sugallta, hogy az alacsony B12-szint a vegetáriánus embereknél hozzájárulhat a magasabb stroke kockázathoz – ám a bizonyítékok nem meggyőzőek.

Mindenesetre igen lényeges szem előtt tartani a növényi eredetű étkezés potenciális egészségügyi kockázatait és odafigyelni a megfelelő vitamin- és tápanyag-bevitelre.

A vérzéses stroke leggyakoribb típusa akkor fordul elő, amikor az agyban lévő véredény felszakad és vér kezd szivárogni a környező szövetekbe. A vérzés hatására az agysejtek elhalnak és az agy érintett része nem tud megfelelően működni. A stroke esetében 10-ből 9 nem vérzéses, hanem iszkémiás agyvérzés – utóbbi akkor történik meg, amikor a véráramlás egy artérián keresztül gátolva van – ez a blokk többnyire egy vérrög.

A cikket  itt folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.