A sikeres fogyókúra 1. rész

Fel kell hagynia a magyar konyha zsíros falatokban gazdag, bőségesen cukrozott és rostszegény remekeivel, és át kell térnie a tápanyagokkal teli, önmagától finom, növényi alapú táplálkozásra.

Ezzel a fogyókúrával nemcsak a plusz kilóktól szabadulhat meg, új súlyát meg is őrizheti, valamint csökkentheti a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a csontrikulás, a szívbetegségek, a rák és az agyvérzés kialakulásának veszélyét, és a legfontosabb: egyszerűen jobban fogja érezni magát. A növényi alapokon nyugvó étrend garantáltan megnöveli az energiaszintet.

A siker titka: apró célok és egy napló

Csak olyan mértékű változtatásokat hajtson végre, amelyekkel még könnyedén megbírkózik. Amennyiben úgy gondolja, hogy a teljes kiőrlésű lisztből készült tésztaféléknek kartonpapír íze van, ne kísérletezzen velük. Kezdje olyan ételekkel, ahol alig észrevehető a különbség: például váltson fehér kenyérről barna kenyérre, vagy chili con carne-ről vegetariánus chilire.

Meglátja, a tápanyagszegény ételek rövidesen elveszítik varázsukat. (Még egy jó tanács: ha el akarja kerülni a püffedést és a gázképződést, a rostbevitelt csak fokozatosan emelje. Ez a fogyókúra napi 35 grammnyi rostmennyiséget biztosít. Ez pontosan a duplája annak, amit az átlag magyar nő naponta elfogyaszt.

dieta_katt19

A táplálkozási szokások változását rögzítse olyan naplóban, amelyet a 2. részben lát majd. A napló segíteni fog abban, hogy felismerje, melyek azok a jó szokások, amelyekre a jövőben, a következő lépcsőben építhet. Nézze át este nyolckor a napló megfelelő oldalát, és ha azt látja, hogy egy banán vagy egy alma még belefér az étrendjébe (és a gyomrába), ne habozzon!

A napló segít abban is, hogy apró, ám reális célokra koncentrálhasson. A "napi hét-nyolc adag zöldséggyümölcs!" vagy a "hetente kétszer szója!" célok sokkal könnyebben teljesíthetők, mint az az elhatározás, miszerint egy hét alatt öt kilót fog fogyni. Ha kis célokat tűz maga elé, a fogyás sem fog elmaradni.

Az elfogyasztott ételek mellé azt is érdemes rögzíteni, hogyan érezte magát a változások után. Lehet, hogy este nyolckor azt fogja írni, hogy "Hű, már ennyi az idő? Bennem még rengeteg energia van!".

Az is előfordulhat, reggel azt fogja papírra vetni, hogy az éjszakai film közben nem kelt fel nassolni. Ezek nagyon fontos dolgok, észben kell őket tartani, így felismerheti, milyen változások zajlanak az életében.

A napló az ételhez való viszonyt is megváltoztathatja. Nem azon fog sajnálkozni, hogy mennyi mindent nem ehet, hanem egy 180 fokos fordulattal azokra az ételekre fog koncentrálni, amelyek táplálóak és ízletesek. Tehát, vigyázz, kész, rajt!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.