A nyelvünk miatt habzsolunk?

Egy friss tanulmány szerint a túlsúlyos gyerekek ízlelőbimbói kevésbé érzékenyek, mint a normál testtömegű társaiké.

A szerzők szerint, mivel lecsökkent a képességük, hogy felismerjék az ötféle alap ízt (édes, sós, keserű, savanyú, umami), sokkal nagyobb mennyiséget kell enniük egy ételből, hogy ugyanazt az ízélményt elérjék. A nagy mennyiségű evés pedig elhízáshoz vezethet.

A kísérlet 94 normál testsúlyú és 99 elhízott, 6-18 év közötti gyerek részvételével zajlott, akik mind egészségesek voltak és nem szedtek semmilyen gyógyszert, ami hatással lenne a szaglásra és ízlelésre. Minden gyerek nyelvére 22 „íz-szalagot” helyzetek, az öt alap ízt négy különböző erősségben, valamint két íztelen mintát. Az idősebb gyerekek és a lányok jobb eredménnyel választották ki a megfelelő ízeket.

Foto:123rf.com


Ugyan mindkét csoport
felismerte az ízek intenzitása közötti különbséget, a túlsúlyosak sokkal alacsonyabbra értékelték a négyféle erősséget. Minél idősebbek voltak a normál súlyú gyerekek, annál pontosabban ismerték fel az ízeket, míg a kövér gyerekeknél ez nem volt jellemző.Általánosan elmondható, hogy a gyerekek az édeset és a sósat tudták megkülönböztetni a legkönnyebben, míg a sós és a savanyú/umami közötti különbséget a legnehezebben.  A túlsúlyos gyerekek jelentősen nehezebben tudták felismerni az ízeket a 2-19-ig terjedő skálán átlagosan 12,6 pontot értek el, míg a normál testalkatú gyerekek több mint 14-et.

Foto:pixabay.com

Az még nem tiszta, miért változó az emberek ízérzékelése, de valószínűleg a gének, a hormonok és az akkulturáció (a szocializáció egyik változata) is szerepet játszhat benne, mint ahogy a különböző, kora gyermekkorban megtapasztalt ízek is. Mindenesetre az biztos, hogy a jobb ízlelőbimbókkal rendelkezők kevesebbet esznek, így egészségesebbek maradhatnak.

Ízes élvezet

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.