A krumpli zöldség vagy nem?

Nagy-Britanniában egy átlagos ember évi 94 kilogramm burgonyát fogyaszt el, és kétharmaduk szentül hiszi, hogy ez a sokoldalú zöldség része lehet az egészséges étkezésnek.

A kormány véleménye ellentmond ennek. Annak ellenére, hogy a burgonya száz százalékosan természetes, zsír- és koleszterinmentes, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, a brit Egészségügyi Minisztérium (DoH) szerint nem számít zöldségnek és a fogyasztása is kerülendő.

"A burgonya bár biológiailag zöldség, mégis a kevéssé kívánatos ételek közé tartozik, ugyanis a legtöbb helyen a kenyeret és a tésztát helyettesíti a keményítővel teli ételek között – olvasható az Egészségügyi Minisztérium kiadványában – Ezért nem a zöldség szerepét tölti be egy átlagos étrendben és fogyasztása sem ajánlható. Egy átlagos burgonya a héjával együtt 27mg C-vitamint tartalmaz, ami a napi ajánlott mennyiség 45 százaléka és több, mint amennyi 100 gramm paradicsomban vagy szőlőben van – nyilatkozta Jacqueline Lowdon étkezési szakértő – Ezen kívül 0,2 mg B6-vitamint is tartalmaz, valamint B1 és B2-vitaminokat, folátot, nacint, magnéziumot, foszfort és cinket. Ezek mind elengedhetetlenül fontosak az egészségünk szempontjából, ezért nem látom be, miért kellene lemondanunk a burgonyáról, amikor az része lehet az egészséges étkezésnek."

krumpli480

A burgonya rendkívül gazdag rostokban, amelyek segítik az emésztést, valamint karotionidokat és fenolokat is tartalmaz, amik segítik immunrendszerünk működését és csökkentik a sejtszintű sérüléseket. "Persze ez nem azt jelenti, hogy mostantól napi ötször kell chipset vagy más finomított burgonyát fogyasztani, ezek a termékek ugyanis tele vannak zsírokkal, amelyek a burgonyából alapvetően hiányoznak. A burgonya része lehet az egészséges táplálkozásnak, csak próbáljuk meg természetesen állapotában, azaz minél kevésbé feldolgozva fogyasztani, lehetőleg héjával együtt. Az újburgonya a legjobb, hiszen ez a leggazdagabb vitaminokban és ásványi anyagokban, emellett alacsony a glikémiás indexe és a szénhidráttartalma is."

Forrás: