A duciknak felesleges a lombik?

A szervezeten kívüli mesterséges megtermékenyítésnél (IVF) az elhízott nők esélye az eredményességre csak fele, mint normál testsúlyú társaiké.

A bostoni Brigham és Női Kórház munkatársai úgy találták, hogy az 1700 nő közül, akik lombikbébi eljáráson estek át termékenységi központjukban, az elhízottaknak hozzávetőleg csak fele akkora esélye volt a teherbe esésre és a szülésre. A kövérség a természetes fogamzási képességet is csökkenti a nőknél. Divya K. Shah kutatásvezető elmondta: eredményeik arra utalnak, hogy "az elhízott nők petesejtjei kevésbé jól termékenyülnek meg, mint a normál súlyú nőké".

tulsuly9

Az Obstetrics and Gynecology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányhoz a szerzők 1721 nő egészségügyi adatait elemezték, akik 2007 és 2010 között IVF-kezelésen estek át a termékenységi központban. Valamennyi nőnél a saját petesejtjét használták. Egy ciklus IVF-kezelést követően a normál testsúlyúnak számító 1023 nő közül 440 lett terhes és 348 (34 százalék) nő szült. Az elhízott nőknél ez az esély 50 százalékkal kisebb volt. Shah kiemelte, hogy az egészséges elérése és megtartása abban is segíthet, hogy termékenységi kezelés nélkül essen teherbe egy nő.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.