10 apró dolog amiktől elhízunk

Egy átlagos ember évente egy-két kilót (0,5-1 kg) hízik. Bár ez a szám kevésnek tűnik, ez évtizedenként 4,5-9 kg pluszkilót jelenthet.

Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás segíthet megelőzni ezt az alattomos súlygyarapodást. Azonban gyakran az apró dolgok azok, amelyek felszedik a kilókat. Szerencsére a szokások megváltoztatásával még ma kézbe veheti az irányítást.

1. Gyorsan eszik
A mai világban az emberek elfoglaltabbak, mint valaha, és hajlamosak gyorsan enni. Sajnos a gyors evés miatt lehet, hogy hízni fog. Tanulmányok azt mutatják, hogy azok az emberek, akik gyorsan esznek, nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak vagy elhízottak.

Ha gyorsan eszik, próbáljon meg tudatosan lassítani, rágjon többet és harapjon kisebb falatokat.

2. Nem iszik elég vizet
Tanulmányok becslései szerint a felnőttek 16-28%-a dehidratált, az idősebbeknél pedig fokozott a kockázat. Ha nem iszik elég vizet, azt érdekes módon a szervezet tévesen az éhség vagy az étel utáni sóvárgás jelének véli. Egy tanulmányban a tudósok azt találták, hogy azok az emberek, akik közvetlenül reggeli előtt megittak két csésze vizet, 22%-kal kevesebb kalóriát fogyasztottak az adott étkezés során, mint azok, akik nem ittak vizet.

Fotó: 123rf.com

3. Túl sokáig ülni
A nyugati országokban egy átlagos felnőtt naponta 9-11 órát ül. Bár ártalmatlannak tűnik, a tanulmányok szerint a többet ülő emberek nagyobb valószínűséggel túlsúlyosak. Emellett nagyobb a krónikus betegségek és a korai halálozás kockázata is.

Például egy hat, közel 600 000 embert vizsgáló tanulmány elemzése szerint azoknál a felnőtteknél, akik napi 10 óránál többet ültek, mint például az átlagos irodai dolgozók, 34%-kal magasabb volt a korai halálozás kockázata.

4. Nagy tányérokból és tálakból evés
A tányérok és tálak mérete jelentős hatással lehet a derékbőségre. A tudósok 72 tanulmány elemzése során megállapították, hogy az emberek több ételt ettek, amikor azt nagyobb tányérokon és tálakon tálalták, mint kisebb tányérokon és tálakon, anélkül, hogy ezt észrevették volna. Átlagosan 16%-kal több kalóriát fogyasztottak étkezésenként azok, akik nagyobb tányérokból ettek. Emellett egy másik tanulmány szerint még a táplálkozási szakértők is tudattalanul 31%-kal több fagylaltot ettek, amikor nagyobb poharakban kínálták őket.

Fotó: 123rf.com

5. Evés a TV előtt
Az emberek gyakran esznek tévénézés, internetezés vagy újságolvasás közben. A szórakozott evés azonban arra késztethet, hogy több ételt fogyasszon. Egy 24 tanulmányt áttekintő összefoglaló  megállapította, hogy az emberek több ételt ettek étkezés közben, amikor elterelték a figyelmüket.

6. Kalóriák megivása
A gyümölcslevek, üdítők és egyéb italok fogyasztása miatt lehet, hogy hízni fogsz. Az agyad nem ugyanúgy regisztrálja az italokból származó kalóriákat, mint az élelmiszerekből származó kalóriákat, ami azt jelenti, hogy ezt valószínűleg azzal kompenzálod, hogy később több ételt eszel.

Egy vizsgálatban 40 ember 300 kalóriát fogyasztott egész almából, almaszószból vagy almaléből az étkezésükhöz hat különböző időpontban. A tudósok úgy találták, hogy az egész alma volt a leginkább laktató, míg az almalé a legkevésbé.

7.Nem eszik elég fehérjét
A fehérjehiány az étrendedben nagy valószínűséggel hízást generál. Ez a fontos tápanyag segíthet abban, hogy hosszabb ideig jóllakott maradjon, miközben kevesebb ételt eszik. A fehérje arra készteti a szervezetet, hogy több teltséghormont, például YY peptidet, GIP-et és GLP-1-et termeljen. Arra is készteti a szervezetet, hogy kevesebb éhséghormont, például ghrelint termeljen. A fehérjebevitel növelése érdekében próbáljon meg több fehérjében gazdag ételt, például tojást, húst, halat, tofut és lencsét fogyasztani. 

8. Nem egészséges snackeket eszik 
Az éhség az egyik legnagyobb oka annak, hogy az emberek híznak. Ha az emberek éhesek, nagyobb valószínűséggel esznek nagyobb adagokat. Ráadásul az éhség fokozhatja az egészségtelen ételek utáni sóvárgást. Ha kéznél vannak egészséges rágcsálnivalók, az segíthet leküzdeni az éhséget és megfékezni az egészségtelen ételek utáni sóvárgást.

Fotó: 123rf.com

9.Túl sok egészséges zsiradék fogyasztása
Az egészséges zsírok, mint az avokádó, a kókuszolaj és az olívaolaj fontos részét képezik az egészséges táplálkozásnak. Sajnos a “túl sok a jóból” az egészséges zsírok esetében is érvényes. Az egészséges zsíroknak ugyanis magas a kalóriatartalmuk is.mEgyetlen evőkanál olívaolaj például 119 kalóriát tartalmaz. Ha több kanálnyi olajat adsz az ételeidhez, a kalóriák gyorsan összeadódhatnak.

10. Túl sok tejeskávét inni
Az emberek több mint 60%-a naponta kávét iszik. Ez a népszerű ital nemcsak energiát ad, de tele van antioxidánsokkal és jótékony tápanyagokkal is. A kutatások azonban azt mutatják, hogy az emberek több mint kétharmada tejszínt, cukrot, tejet és egyéb adalékanyagokat ad a kávéjához, ami egészségtelenné teheti azt. Ez azt jelenti, hogy a kávézási szokása is hozzájárulhat a hízáshoz.

Sok apró dolog van, ami miatt még hízhatunk. Ilyen a kevés alvás, sok stressz, rendszertelen étkezés is.

7 fontos orvosi tanács elhízás esetére

Azonban ma már változtatunk az életmódunkon, akkor vegyük számításba a fentieket is.

Ha csak néhány, ebben a cikkben található tippet követ, akkor biztos lehet benne, hogy a legtöbbet hozhatja ki az egészséges táplálkozásból és a testmozgásból, és elkerülheti, hogy véletlenül szabotálja azt.

 

 

 

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.