7 fontos orvosi tanács elhízás esetére

Mielőtt nekiállnál a testsúly csökkentésének, – főleg, ha már próbálkoztál vele, de nem jártál sikerrel, – érdemes szakemberhez fordulnod, hogy az elhízás hátterében megbúvó esetleges betegségek feltárásra kerüljenek.

Az elhízás okairól, kezelési lehetőségeiről ismerd meg a szakorvos tanácsait!

Az elhízást általában az okozza, hogy több kalóriát fogyasztunk, különösen a zsíros és cukros ételek által, mint amennyit fizikai aktivitással elégetünk. A felesleges energiát a szervezet zsírként tárolja. Az elhízás egyre gyakoribb probléma, mivel sok ember számára a modern élethez hozzátartozik, hogy túl sok olcsó, magas kalóriatartalmú ételt fogyaszt, és sok időt tölt ülő munkát végezve, a kanapén vagy az autóban.

Fotó: 123rf.com

Vannak olyan betegségek is, amelyek hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz, például a pajzsmirigy alulműködés (hypothyreosis), vagy az inzulinrezisztencia.

Mielőtt nekiállnál a testsúly csökkentésének, (főleg, ha már próbálkoztál vele, de nem jártál sikerrel) érdemes szakemberhez fordulnod, hogy az elhízás hátterében megbúvó esetleges betegségek feltárásra kerüljenek. Ha ezekre fény derül, természetesen az alapbetegség megfelelő kezelése az első lépés a testsúly csökkentéséhez.

Az elhízás kezelésének legjobb módja az egészséges, csökkentett kalóriatartalmú étrend és a rendszeres testmozgás.

Mit tegyél elhízás esetén?

  1. Fogyassz kiegyensúlyozott kalóriatartalmú étrendet a dietetikus ajánlása szerint
  2. Végezz heti 150-300 percig (2,5-5 óráig) olyan tevékenységet, mint a gyors séta, kocogás, úszás vagy tenisz
  3. Egyél lassan, annak érdekében, hogy a szervezeted érzékelhesse a bevitt táplálék mennyiséget
  4. Kerüld az olyan helyzeteket, amelyekről tudod, hogy kísértésbe eshetsz a túlevés tekintetében
  5. Kérj támogatást! Hasznos lehet az is, ha pszichológiai támogatást kérsz egy képzett egészségügyi szakembertől, hogy megváltoztass az étkezésről és étkezésről alkotott elképzeléseidet.
  6. Fordulj szakemberhez! Ha az életmódbeli változtatások önmagukban nem segítik a fogyásodat, többféle gyógyszeres kezelés is rendelkezésre áll. Ezeket természetesen a kezelőorvosának az utasításai alapján kell szedned.
  7. Van, amikor műtét is javasolt! Egyes esetekben súlycsökkentő műtét is javasolt lehet, ha a gyógyszeres kezelések sem jártak sikerrel.

A réz lehet az elhízás elleni harc kulcsa

Miért fontos az ideálisabb testsúly elérése?

Az elhízás átlagosan 3-10 évvel csökkenti a várható élettartamot, attól függően, hogy mennyire vagy túlsúlyos. Becslések szerint Európában az elhízás és a túlsúly minden 13. halálesetből legalább egyért felelős.

Ne feledd, hogy még ha csak egy pár kilótól is megszabadulsz, például eredeti testsúlyod 3%-át leadod, és ezt egy életen át megtartod, jelentősen csökkentheted az elhízással kapcsolatos szövődmények, például a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát!

A cikk szerzője: Dr. Kelemen Csaba szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos
Jelenleg a Szent János Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályán, valamint a Czeizel Intézetben dolgozik, és a Hormonline csapatának vezető szakorvosa, valamint az Intima.hu női egészségportál orvosszakértője.

Forrás: Intima


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.