Új műszerrel mérik a cukorbetegség szövődményét

A cukorbetegség kisereket érintő szövődményei döntő mértékben, a nagyereket érintő károsodások jelentős fokban az emelkedett vércukorszint következményei, amelyek fegyelmezett életmóddal és megfelelő gyógyszeres kezeléssel csökkenthetők.

A Szent János Kórház Budai Neuropathia Centrumában egy nemrég kapott új készülékkel, AGE Readerrel (AGE olvasó) mostantól egyszerűen és gyorsan tudják felmérhetni, mennyire veszélyeztetett a beteg e szövődmények szempontjából.

Az AGE az advanced glycation endproducts kifejezés rövidítése, jelentése glikált fehérje végtermék. Ez a fehérjék és a szénhidrátok összekapcsolódásakor keletkező toxikus anyag. Fontos szerepet játszik az öregedési folyamatokban és számos betegség, pl. a cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, vesebetegség előidézője lehet. Ennek a toxikus anyagnak a kimutatására fejlesztették ki ezt a berendezést. A mérés során megjósolható, mennyire veszélyeztetett a vizsgált személy a fenti betegségek és szövődményeik szempontjából.

cukorbetegseg49

A kor előre haladtával az AGE az egészséges emberek szervezetében is fellelhető. Fokozott kockázatra utal, ha szöveti jelenléte azonos korú egészséges személyekéhez képest magasabb. Az AGE Reader tehát azt vizsgálja, hogy a korunknak megfelelő értékekkel rendelkezünk-e. A készülék működése azon az elven alapul, hogy az AGE egyedi módon fluoreszkál. A műszer tehát a fluoreszcencia mértékét rögzíti. Vizsgálatával tovább pontosítja az érelmeszesedés kockázatának felmérését.

A cukorbetegség világszerte – így hazánkban is – rohamosan növekvő gyakoriságú. Minden eljárás, ami az érintettek hatékonyabb ellátását segíti, hozzásegíthet a késői szövődmények megelőzéséhez, vagy legalább késleltetéséhez, progressziójuk lassításához” – emelte ki Dr. Winkler Gábor, a központ vezetője. A Budai Neuropathia Centrum 2009-ben kezdte meg működését, ez volt az ország negyedikként megnyitott regionális centruma. Az elmúlt 7 évben csaknem 8000 vizsgálatot végeztek el itt.

Az 1,6 millió forint értékű AGE Readert a Wörwag Pharma adományozta a Budai Neuropathia Centrumnak. A Wörwag 2016-ban már támogatta a miskolci gyermek és felnőtt Neuropathia Centrum megnyitását egy neurométerrel. Nyáron egy Ewing-tesztert adományozott a Tolna Megyei Önkormányzat Balassa János Kórházának, és tervezi egy további Ewing-teszter átadását egy másik kiválasztott intézménynek. Ezzel a 2016-os eszközadományok összértéke év végéig eléri a 7 millió forintot.

Forrás: https://napidoktor.hu/index