Műtét a diabétesz ellenszere?

A súlycsökkentő műtétek vélhetően olyan mértékben megváltoztatják a szervezet anyagcseréjét, hogy a sebészi beavatkozást követően már akkor megszűnik a páciens diabétesze, mielőtt sokat fogyna.

A súlycsökkentő műtétek vélhetően olyan mértékben megváltoztatják a szervezet anyagcseréjét, amennyire a diéta önmagában nem képes, ez magyarázhatja azt a megfigyelést, hogy a sebészi beavatkozást követően már akkor megszűnik a páciens diabétesze, mielőtt sokat fogyna – közölték amerikai kutatók.

Annak megértése, hogy miként befolyásolja a gyomorszűkítő műtét az anyagcserét, rávilágíthat a 2-es típusú cukorbetegség kezelési lehetőségeire is. A mára már világjárványnak számító diabétesz szoros kapcsolatban áll az elhízással és a kevés mozgással.

shutterstock_186779444

A New York-i Columbia Egyetem és az észak-karolinai Duke Egyetem kutatói két kis csoportban vizsgáltak súlyosan elhízott embereket. Az egyik csoportba tartozó páciensek gyomorszűkítő műtéten estek át, míg a másik csoportban lévők szigorú diétán éltek. Mindkét csoport tagjai mintegy tíz kilogrammot fogytak.

A vizsgálatok során mérték a metabolitok mennyiségét, az ételek kémiai bomlástermékeit a szervezetben. Megállapították, hogy a diétával ellentétben a gyomorszűkítő műtét megváltoztatta az egyének agyagcseréjét: jelentősen csökkentette a vérben keringő elágazó láncú aminosavak mennyiségét. Ezek a vegyületek összefüggésben vannak az elhízással, diabétesszel és az inzulinrezisztenciával.

"Ezek (a molekulák) sokkal erőteljesebben csökkentek a bariatrikus műtéten átesett embereknél, mint az étrendi megszorítást alkalmazóknál" – foglalta össze Christopher Newgard, a Duke kutatója. A műtét utáni anyagcsere-változás okát azonban még nem ismerik a szakemberek. A tanulmány a Science Translational Medicine című szakfolyóiratban jelent meg.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.