Maradjon kordában: diabétesz ellenőrzés 10 perc alatt

A cukorbetegség nem játék, állapotunkat rendszeresen követni kell – a diabétesz ellenőrzése nagyon fontos ahhoz, hogy egészségünk és közérzetünk megfelelő maradjon.  De hogyan menedzselhetjük naponta?

Ha cukorbetegségben szenvedünk, állapotunk nyomon követésén múlik, hogy nem történik-e bajunk, ezért ezt igen komolyan kell venni. Nem hanyagolhatjuk el a diabétesz ellenőrzését, amelyre akár 10 perc alatt is sort keríthetünk, napi rutinfeladataink során. Lássuk, mit kell tennünk.

1.Végezzünk „test szkennelést”: a kellemes zuhanyzás után vizsgáljuk meg testünket fejünktől a lábujjakig, vannak-e rajta vágások, sebek, hólyagok, benőtt köröm? Ne feledjük azokat a helyeket sem, ahol a nedvesség megbújhat, a baktériumok szaporodni kezdhetnek. A karok és mellek alatti, lábak és ujjak közötti részeket se hagyjuk ki. Talpunkat különösen alaposan nézzük meg a diabétesz ellenőrzés során: akár tükörrel, mert úgy jobban látni. Amennyiben vágásokat, karcolásokat veszünk észre, lássuk el gondosan! Ezután testápolóval hidratáljunk.

2.Cipőinket hagyjuk az ajtóban: ha bent mindig kéznél van a papucs, amit egyszerű felvenni, az utcai lábbeliket pedig az ajtónál tartjuk, nem kell végiggyalogolnunk mezítláb a padlón. Fontos ugyanis a talpak védelme. Mielőtt cipőt húzunk, érdemes kirázni, nem ment-e bele apró kő vagy bármi, ami felsértheti a lábat. Ha nem elég kényelmes, cserélhetünk is cipőt – tehermentesítsük a talpakat!

3.Készítsünk be vészhelyzet esetére élelmiszeres csomagocskát: a diabétesz kordában tartása során nagyon fontos, hogy mindig legyen nálunk néhány glükóz tabletta, 5-6 darab kemény cukorka a táskában. Ha ugyanis elmegyünk otthonról és leesik a vércukorszintünk, vagyis hipoglikémia áll elő, szükségünk lesz rá. Ha a vércukorszint 70 mg/dL alá esik, szédülni kezdhetünk, éhesek leszünk vagy bizonytalanná válunk. Ez megtörténhet akkor, ha kihagyunk egy étkezést, túl sok cukorbetegség-gyógyszert veszünk be vagy evés nélkül keményen edzünk.

glukoz, cukor

4.Csekkoljunk a vércukorszintet! A diabétesz ellenőrzésének igen fontos része, de hogy milyen gyakran kell megnéznünk a vércukorszintünket, azt orvosunk mondja meg, a betegségünk és annak kezelése alapján. Ha például reggelente kell megnéznünk, tegyük a kis műszert az ágy közelébe, hogy az legyen az első dolgunk, ha felkeltünk. Ébredés után a vércukorszint 80 és 130 mg/dL között mozog. Egy-két órán belül, miután megkezdtük az evést, cél a kevesebb, mint 180 mg/dL elérése.

5.Ragasszunk címkét a táskánkra: ha komolyan vesszük a diabétesz ellenőrzését, akkor – különösen, ha orvosunk ezt tanácsolta -, mindig emlékeztessük magunkat arra, mikor kell megnéznünk a vércukorszintünket. Ahhoz, hogy kiderüljön, hogyan érinti a mozgás ezt a szintet, végezzünk tesztet előtte és utána is. Így megakadályozzuk, hogy a veszélyes vércukorszint-esések kialakuljanak.

6.Ha kell az inzulin: tudassuk orvosunkkal, ha állandóan jövünk-megyünk és nem tudunk rendszeres időközönként étkezni – ilyen esetekben javasolhatja a gyors hatású inzulint vagy inzulin pumpát. Jellemzően 5-15 perc alatt kifejti hatását s megkönnyíti a dolgunkat. Ezt az inzulin típust evés előtt alkalmazhatjuk. A pumpát étkezés és edzés előtt is használhatjuk.

7.Tudjuk, mit a legérdemesebb enni! Nyomtassunk ki egy listát arról, melyek cukorbetegség esetén a legjobb ételek. A diabétesz ellenőrzésében sokat segíthet. Ezeknek az élelmiszereknek alacsony a glikémiás indexük, kevésbé érintik a vércukorszintet, mint a kenyér és hasonlók. Tegyük a hűtőre a listát, így pontosan látjuk majd, mit kell beszereznünk, ha a boltba indulunk és megtervezhetjük az ételeket is.

8.Vizet! A magas vércukorszint miatt a szervezet folyadékot veszít, a bőr pedig szárazzá válhat. Ezért fontos, hogy sok vizet fogyasszunk, mindig legyen nálunk megfelelő mennyiség. Maradjon a bőrünk rugalmas és egészséges!

víz

9.Edzzünk naponta: kihagyhatatlan a cukorbetegség kordában tartásához a mozgás. Napi legalább 30 perc edzés nagyon fontos.  Ha nincs elég időnk, akár három részletben is végezhetjük, például 10 perc reggel erősítő edzésre, napközben valamilyen aktív játék (családdal ez az elfoglaltság tökéletes), vagy egy gyorsgyaloglás ebéd után. Este a kutyasétáltatás is ideális. Ezzel a kombóval a diabétesz ellenőrzése nem lesz nehéz. Javul a vércukorszint és kisebb az esélye annak, hogy szívbetegség alakuljon ki.

10.Ne hiányozzon az elsősegély-készlet: sajnos, diabétesz esetén a kisebb sérülésből is nagy gond lehet. Szánjunk időt arra, hogy a következő kellékeket összegyűjtsük: hidrogén-peroxid a sebtisztításhoz; antibiotikum krém vágások, horzsolások kezeléséhez; steril géz a sebek befedésére.

Amennyiben keringési problémák vagy diabéteszhez kapcsolódó gondjaink vannak (perifériás neuropátia), orvoshoz kell fordulnunk sérülés esetén. Mindig legyen kéznél a telefonszámuk. Ezen kívül életmentő, ha mindig nálunk van egy kis ékszer, amely a betegségünkre figyelmeztet. Elfér karkötő formájában az óránk mellett is. Vészhelyzet esetén ugyanis nagyon fontos, hogy tudjanak állapotunkról.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php