Hiperglikémia – Mitől alakulhat ki a diabetes kezelés során?

Ha ismételten mérünk magas vércukorszintet, kezdődő cukorbetegségre kell gondolni, vagy ha a diabétesz már ismert, akkor a kezelés nem megfelelő, így azt módosítani kell.

A magas vércukorszint esetén a kezelt cukorbetegségnél gondolni kell arra is, hogy magas glükózszintet okozhat a megelőző alacsony vércukorszintre adott hormonális válasz is. Mindig fel kell deríteni, hogy mi áll a magas vércukor érték hátterében: diéta hiba, a mozgás mennyiség változása, vagy a terápiában jelentkező problémák?

Mi az a hiperglikémia?

Hiperglikémiáról akkor beszélünk, amikor a vércukor értéke éhgyomri állapotban 7mmol/l feletti vagy étkezés után másfél órával a 8mmol/l értéket meghaladja. Amennyiben ez ismételten előfordul,  prediabetest, illetve cukorbetegséget jelez.  A már ismert cukorbetegek esetében is előfordulhat magas vércukorszint, aminek az oka lehe  kisérőbetegség, de a nem megfelelő ételek fogyasztása és bizonyos gyógyszerek is előidézhetik.

Fotó: 123rf.com

Fontos a vércukorszint mielőbbi normalizálása, ugyanis hosszútávon különféle szövődményeket okozhat: szív-és érrendszeri problémákat, vesebetegséget, szembetegséget (pl.diabéteszes retinopátia),  neuropathiát,  a lábon fekélyeket. stb.  Kezelés nélkül a hiperglikémia diabéteszes ketoacidózishoz is vezethet, ami egy életveszélyes állapot, és feltétlenül kórházi kezelést igényel.

A hiperglikémia tünetei

A hiperglikémiának nem minden esetben vannak tünetei, sőt, ez egyénenként is változhat, ki milyen értékek esetén tapasztal panaszokat.  Ha lassan fokozatosan alakul ki hosszabb ideig észrevétlen maradhat. Általánosságban az alábbi tünetek hívják fel rá a figyelmet:

 • Fokozott szomjúság/vizelési inger
 • Száraz bőr
 • Fáradékonyság, álmosság
 • Lassabban gyógyuló sebek
 • Koncentrációs nehézségek
 • Homályos látás
 • Ketontestek jelenléte (késői tünet)

Mi okozhat magasabb vércukorszintet?

Magas vércukorszintet gyakran a felderítetlen diabétesz okoz, ám előfordulhat azoknál is, akik tudnak az állapotukról, kezelés alatt állnak, mégis hiperglikémia lép fel náluk.

Foto: 123rf.com

Ennek okai a következők lehetnek:

 • nagymennyiségű gyorsan felszívódó szénhidrát fogyasztása
 • étkezési ritmus felborulása
 • nem megfelelő időpontban alkalmazott gyógyszerszedés, inzulinbeadás
 • stressz
 • a megszokottnál kevesebb testmozgás
 • gyulladásos megbetegedés, fájdalom, műtét, fertőzések
 • egyéb gyógyszerek szedése, melyek hozzáadott cukrot tartalmaznak (pl: köptetők)
 • hormonális hatás gyermekeknél, terhesség során

Tudja meg, mi okozza a hiperglikémiát

Amennyiben magas a vércukorszint, és most kerül felismerésre, úgy meg kell kezdeni a diabétesz kezelését. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa elmondta, ha már kezelés alatt áll a beteg, akkor ki kell deríteni, hogy mi okozza a problémát. Ehhez a beteg, a diabetológus és a dietetikus közös munkája szükséges. Meg kell találni az okot, hogy vajon az alkalmazott gyógyszer/inzulin, a diéta hibája, vagy a beteg életmódja okozza az eltérést.

Ha a hiperglikémia gyakrabban előfordul a cukorbetegeknél, úgy gyakoribb vércukormérés szükséges (főétkezések előtt és után is másfél órával). Fontos vércukor naplót is vezetni, mert így látjuk az eltéréseket. Ha ez nem vezet eredményre, akkor szöveti cukormonitorozó eszközt célszerű alkalmazni, hogy kiderüljön, hol van a probléma, minek a hatására nő meg a glükózszint.

5 tévhit a cukorbetegségről

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

 1. zoltán

  jonapot!!azt szeretném kérni ,ha lehet,,, hogy küldjenek nekem apidra nevü inzulint,, közgyogyrol már lement a pénz//8700ft egy doboz//
  javaslat nincs!!ha lehet ezt is szeretnék kérni varga zoltan vadna szabadság tér 15 , anyja neve viski anna/taj 105 673 686

  70 ezer ft bol élünk 3 an nem tudom megvenni ,,,ideal tesztcsik sem tart ki