Mi az a diabéteszes retinopátia?

Sokak által ismert, hogy a magas (rosszul kezelt vagy kezeletlen) vércukorszint homályos látáshoz is vezethet, ám kevesebben tudják, hogy Európában az 50 év alatti lakosság körében ez az egyik leggyakoribb súlyos látásromlást okozó szemészeti betegség.

Az egyre újabb és modernebb vizsgálómódszerek és kezelési lehetőségek következtében ma már elkerülhető a látásvesztés.

„A retinopátia a cukorbetegség egyik leggyakoribb szövődménye, amely súlyos látásromlást okozhat. A szem ilyen jellegű betegsége a látószervünk hátsó részén található fényérzékeny szövet (retina) véredényeinek károsodása miatt alakulhat ki” – kezdi Dr. Cserháti Zoltán, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa. A diabéteszes retinopátia eleinte vagy nem okoz tüneteket, vagy enyhe látásproblémákkal jelentkezik, ami miatt még csak nem is sejtjük, hogy milyen komoly következménye lehet. – „Az állapot minden cukorbetegnél kialakulhat, legyen szó 1-es vagy 2-es típusú diabéteszről. A várandós cukorbeteg hölgyek esetében – vagy akinél terhességi cukorbetegség alakul ki – szintén nagy kockázattal jelenhet meg a betegség” – figyelmeztet Dr. Cserháti Zoltán.  Minél régebb óta tart a cukorbetegség, és minél kevésbé szabályozott a vércukorszint, annál valószínűbb, hogy kialakul a szövődmény. A cukorbetegség karbantartásával azonban csökkenthető a diabéteszes retinopátia kialakulásának kockázata. A HbA1c értéket javasolt rendszeresen kontrollálni, hiszen ez az egyik legfontosabb “mérőszám, ún. biomarker” a cukorbetegséggel kapcsolatban.

szem, látás

Fotó: 123rf.com

Melyek a diabéteszes retinopátia tünetei?

A diabéteszes retinopátia korai szakaszában általában nincsenek tünetek, azonban a következőkben felsorolt változások mind előfordulhatnak a későbbiekben.

 • olvasási nehézségeket tapasztalhatunk
 • halványabbnak láthatjuk a színeket
 • üres vagy sötét területeket láthatunk a látómezőben
 • nehézkessé válhat a távoli tárgyak észlelése
 • homályossá válhat a látásunk

Mivel ezek a tünetek egyéb szemészeti állapotok esetén is felléphetnek, tehát nem specifikusak, ezért bármilyen szemészeti eltérés észlelése esetén érdemes szemész szakorvost felkeresni. “A diabéteszes retinopátia során fontos megkülönböztetni, hogy ún. non-proliferatív vagy proliferatív stádiumról beszélünk-e. Előbbit feloszthatjuk enyhe-közepes-súlyos formára (vérzés típusa és helye szerint), míg utóbbi esetében akár súlyosabb mértékű eltérések is láthatóak (pl. üvegtestbe törő vérzés). A betegség későbbi szakaszaiban a retinában lévő erek bevérezhetnek, a retina “megduzzadhat” és ödéma alakulhat ki. Ebben az esetben a fent felsorolt látáspanaszok fordulhatnak elő” – folytatja Dr. Cserháti Zoltán.

A betegség lefolyását befolyásoló tényezők:

 • a kívánttól elmaradó vércukorszint kontroll
 • vesebetegség
 • magas vérnyomás
 • lipid háztartás elégtelensége (magas koleszterin szint)
 • vérszegénység (anémia)
 • terhesség
 • étkezési rendellenességek, elhízás.
diabétesz, cukorbetegség

Fotó: 123rf.com

Mit tehetünk a diabéteszes retinopátia megelőzése érdekében, milyen kezelések állnak rendelkezésre?

A cukorbetegség kezelése a legjobb módja a diabéteszes retinopátia kockázatának csökkentésére, vagyis mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a vércukorszintet egészséges referencia tartományban tartsuk. Ezt megtehetjük rendszeres testmozgással, egészséges, tudatos táplálkozással, valamint, ha gondosan követjük kezelőorvosunk inzulinra vagy egyéb terápiára vonatkozó utasításait. Évente javasolt szemészeti vizsgálat minden cukorbeteg esetén.

“Szemészeti szempontból ma számos terápiás lehetőség áll a rendelkezésünkre, melyek fő célja a retina rétegeiben látható ödéma (ún. diabéteszes makula ödéma) megszüntetése. Jelenleg a szakmailag elfogadott aranystandard eljárás a látásromlással járó esetekben a szembe adott aVEGF injekciós kezelés. A korábban gyakran alkalmazott különböző szemfenéki lézerkezelések szerepe csökkent, ám továbbra is kiegészíthetik a terápiás tervet. Súlyosabb esetekben szteroid implantátumok alkalmazására, esetleg műtétre (vitrectomia) is van lehetőség” – emeli ki Dr. Cserháti Zoltán.

Olvasd el ezt is!

Ezeket a vizsgálatok ne hagyd ki, ha cukorbeteg vagy!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.