Hiánycikk a létfontosságú inzulininjekció – Mi lesz most?

Hiába próbált hozzájutni egy pécsi fiú a helyi gyógyszertárban, nem tudta kiváltani a nagypapájának a cukorbetegségre szedett, létszükségletű inzulinját. A gyógyszergyártó cég elismerte, hogy hiánycikk a termék.

A fiú az RTL Híradónak elmondta, a személyi igazolványával és a nagyapja tajkártáyával szokta kiváltani az 1-es típusú cukorbetegeknek járó inzulininjekciót, ám hiába próbálkozott több gyógyszertárban is, sehol nem jár sikerrel – számol be a Blikk.

A televízió egyik nézője is így járt. Ő azt mondta, hogy cukorbetegként nem tudta az orvosa által felírt háromhavi inzulininjekció-adagját kiváltani, mert időközben lejárt volna a szavatosságuk. Több gyógyszertárban is utánakérdeztek, de sehol nem volt későbbi lejáratú, pedig az injekció létszükséglet neki.

A gyógyszer gyártója a Híradó kérdésére megerősítette a hiányt, ellátási nehézségekre hivatkozva. Azt írták, együttműködnek az egészségügyi hatóságokkal és az egészségügyi rendszer más szereplőivel, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék ennek a hatását a cukorbetegekre. Dolgoznak a kapacitások növelésén.

Az injekciónak több helyettesítő készítménye is van, ezek ugyanolyan hatásosak” – nyilatkozott az RTL Híradónak Késmárky András háziorvos.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szerint a készítmény jelenleg nem szerepel a hiánylistájukon, de hozzátették, hogy az egyes gyógyszertárak készletei között nagy különbségek lehetnek.

Olvasd el ezt is!

Így nassoljunk, ha inzulinrezisztensek vagy cukorbetegek vagyunk

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.