Egy diétás TikTok trend, ami cukorbetegség elleni gyógyszerrel fogyaszt

Fogyókúrás tanácsok mindenhol vannak a közösségi médiában, de a TikTok egyik trendje egy fontos cukorbetegség elleni gyógyszer hiányához vezetett.

Az Ozempic, egy heti rendszerességgel adott injekció, amely a 2-es típusú cukorbetegek inzulinérzékenységének fokozását segíti, az étvágyat is elnyomja, ezért fogyáshoz vezet. A hírességekről szóló történetek, akik a gyógyszert a címkén kívül használják néhány kiló leadására, robbanásszerű érdeklődéshez vezettek. Most pedig a cukorbetegek – akiknek az életét megmenthetné a gyógyszer – nehezen találják meg.

Kim Kardashian és Elon Musk

Tavasszal Kim Kardashian drámaian lefogyott, hogy beleférjen Marilyn Monroe ruhájába a Met-gálán. Hamarosan olyan pletykák kezdtek keringeni, hogy ehhez Ozempicet használt. Éppen ezen a héten a Twitter új tulajdonosa, Elon Musk tweetelt az Ozempic és testvérgyógyszere, a Wegovy saját használatáról.

A Variety az Ozempicet “Hollywood legrosszabbul őrzött titkának” titulálta – különösen annak fényében, hogy a leglelkesebb használói nem prediabéteszesek, és nincs is szükségük a gyógyszerre”. A gazdagok és híresek havi 1200-1500 dollárt költenek a beszerzésére.

Mint ahogy az lenni szokott, a nagy feltűnést keltő használat trendeket indított el. A TikTok-on a #ozempic hashtaggel ellátott videók több mint 275 millió megtekintést gyűjtöttek össze, a #ozempicweightloss pedig több mint 110 milliót.

Ez komoly aggodalomra ad okot ha azt vesszük, hogy pontosan kik nézik ezeket a videókat, és milyen üzenetet kapnak általuk.

“Az amerikaiak 42 százaléka elhízott, és még többen túlsúlyosak. Ez a fiatalabbakat és a serdülőket is érinti” – mondja Dr. Caroline Apovian, a bostoni Brigham and Women’s Hospital súlykontroll és wellness központjának társigazgatója. “Ők sajnos a TikTokot és más közösségi médiafelületeket keresik fel a segítségért”.

Egy új tanulmány megmutatja, hogy ez mennyire káros: A kutatók 1000, táplálkozással, étellel és testsúlyhoz kapcsolódó hashtaggel ellátott videót elemeztek, amelyeknek együttes megtekintése meghaladta az 1 milliárdot. Azt találták, hogy szinte mindegyikben a fogyást és a soványságot dicsőítő üzenetek szerepeltek.

Végre egy hatékony fogyókúrás gyógyszer

Az Ozempic (a dán Novo Nordisk gyógyszergyártó cég terméke) alapanyaga a szemaglutid, amely a természetben előforduló GLP-1 nevű hormon utánzásával működik. Ez az agyba jutva segít abban, hogy kevesebb ételtől is jóllakottnak érezzük magunkat. Ez pedig fogyáshoz vezet. Egy 68 hetes vizsgálatban a szemaglutid segített az embereknek átlagosan 15%-ot veszíteni a testsúlyukból. De ez nem egy csodaszer: Továbbra is meg kell változtatnia étkezési szokásait és fizikailag aktívnak kell maradnia.

Az FDA 2017-ben hagyta jóvá az Ozempic-et a 2-es típusú cukorbetegek kezelésére. Négy évvel később a Novo Nordisk zöld utat kapott egy magasabb dózisú, kifejezetten elhízott embereknek szánt változatra. A Wegovy csak akkor engedélyezett, ha legalább 27-es BMI-vel rendelkezik egy vagy több, testtömeggel összefüggő betegséggel, vagy 30-as vagy annál magasabb BMI-vel, ha nincs ilyen.

Wegovy

“Ezek a gyógyszerek uralják a praxisomat, mert annyira hatékonyak” – mondja Dr. Amanda Velazquez, a Los Angeles-i Cedars-Sinai Medical Center elhízásgyógyászati igazgatója. A gyógyszer biztonságosnak számít, “így a betegek többsége jó jelölt”.

Több a kereslet, mint a kínálat

Ahogy elterjedt a hír, hogy az Ozempic és a Wegovy milyen jól működik, a közösségi médiában megjelent bejegyzések még több embert arra ösztönöztek, hogy keressék és megvásárolják a gyógyszereket. Mostanra a kereslet meghaladja a kínálatot – az FDA szerint az Ozempic kezdő adagjai egy ideig korlátozottan lesznek elérhetők.

“Hollywoodban az emberek 10 kilót fogynak, havi 1500 dollárért jutnak hozzá, és kiürítik a boltokat azok számára, akiknek olyan súlyos elhízásuk van, hogy pangásos szívelégtelenséggel és cukorbetegséggel küzdenek” – mondja Apovian. “Ezek az emberek, meg fognak halni, mert a tehetősebbek a kozmetikai fogyás miatt elveszik előlük a gyógyulás lehetőségét. Ez sajnálatos.”

A hatalmas kereslet mellett a Wegovy ellátási láncában is fennakadás volt. Jelenleg egyáltalán nem kapható alacsonyabb dózisban, ami hozzájárul az Ozempic iránti off-label kereslet felpörgetéséhez. A Novo Nordisk arra számít, hogy ezeket a problémákat az év végére rendezik, a forgalmazás pedig nem sokkal később következik.

A hozzáférés ára

A Wegovy havi 1350 dolláros listaárával annyiba kerül, mint sok jelzáloghitel. Számos biztosító társaság nem fedezi a beszerzését. Bár az elhízás betegség, a biztosítási ágazat a fogyást inkább hiúsági kérdésként kezeli – így még ha egy átlagember meg is találná a gyógyszert, nem biztos, hogy meg tudná fizetni.

“Azt látjuk, hogy az általunk felírt receptek nagyjából felét nem fedezik a biztosítók” – mondja Apovian. “És azok akik fedezik, előzetes engedélyeztetést végeztetnek, ami napokig tart.” Egyes esetekben, mondja, a biztosítótársaságok 3 hónap után visszavonják az engedélyt, ha nem látják, hogy elég súlyt vesztett a gyógyszer szedője.

Nem mintha 3 hónapig lehetne szedni a Wegovy-t, fogyni, és elvárni, hogy a súlya meg is maradjon. A gyógyszer valódi elkötelezettséget igényel, potenciálisan egy életre. Ez azért van, mert amint a szemaglutid elhagyja a szervezetét, az étvágya visszatér. Egy vizsgálatban az emberek a gyógyszer abbahagyását követő egy éven belül visszanyerték a leadott súlyuk kétharmadát.

Sokan kettős mércét látnak abban, hogy a biztosítótársaságok nem hajlandók fedezni egy olyan gyógyszert, amely súlyos betegséget vagy halált előzhet meg.

“Azt mondják, hogy nem költséghatékony az amerikaiak 42%-ának, akiknek a BMI-je 30 fölött van, Wegovy-t adni. Apovian szerint. “Hogy miért teszik ezt a megszorítást az elhízás elleni szerekkel? Sajnos ez a kultúra. A kultúra nem áll készen arra, hogy az elhízást olyan betegségként fogadja el, amilyen komoly betegség”.

hasfájás, menstruáció

Fotó: 123rf.com

Kellemetlen mellékhatások

Tegyük fel, hogy Ön a szerencsések közé tartozik – a biztosítása fedezi a Wegovy-t, és  talál is belőle. Lehet, hogy rájön, hogy a használata nem sétagalopp. A gyakori mellékhatások közé tartoznak az olyan gyomor-bélrendszeri problémák, mint a hányinger, hányás és hasmenés.

“Ezt úgy tudjuk ellensúlyozni, hogy nagyon lassan, alacsony dózissal kezdjük el a gyógyszer szedését” – mondja Apovian. “Csak akkor emeljük fel az adagot, ha a betegnek már nincs hányingere, vagy egyéb panasza.”

 

Elise Davenport izgatottan próbálta ki a Wegovy-t. “Elvégeztem az online kutatást. Az a típus vagyok, akit érdekelnek a korai bevezetések, a technikai kütyük és a többi” – mondja a 40 éves műszaki író. “Ki akartam próbálni, mert már annyi más dolgot kipróbáltam, ami nem sikerült, vagy nem működött hosszú távon.”

A 30 feletti BMI-vel Davenport alkalmas volt a gyógyszerre. Feliratkozott egy online programra, amely garantálta a biztosítási fedezetet, és 2021 októberében kezdte el szedni. Eleinte a mellékhatások enyhék voltak, csak egy kis hányinger és hasmenés. Az eredmények pedig lenyűgözőek voltak. Könnyen jóllakott a kisebb adagoktól, és megszűnt a cukor és az erősen feldolgozott élelmiszerek iránti sóvárgása. A súlya csökkent, hetente nagyjából 5 kilót.

Kiderült azonban, hogy ez túl sok és túl gyorsan. Apovian és Velazquez azt mondják, hogy pácienseik gondos megfigyelés mellett hetente inkább 2 kilót fogynak.

Foto:123rf.com

December elejére Davenport mellékhatásai felerősödtek. Az alacsonyabb dózisok hiánya miatt az online program nem tudta azonnal beállítani az övét. Állandóan émelygett, olyannyira, hogy a fogmosástól hánynia kellett, és kényszerítenie kellett magát, hogy egyen. Néhány héten kevesebb, mint 500 kalóriát tudott bevinni naponta. Az alvási szokásai rendszertelenné váltak. Aztán a depressziója, amelyet a gyógyszerek évekig kordában tartottak, egyre jobban elszabadult.

“Emlékszem, hogy a fürdőszobám padlóján ültem és sírtam, és arra gondoltam, hogy inkább cipelném a plusz kilókat” – mondja. “Régebben sok örömet szereztem az ételekből, de most már semmi ilyesmi nem volt bennem. Annyira örömtelen volt minden akkoriban”.

Végül csökkentették az adagját, és a tünetek enyhültek, de a háziorvosa arra biztatta, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését. Mire ezt megtette márciusban, 55 kilót fogyott. Eddig körülbelül 10 kilót szedett vissza.

Több mint fogyás

Bár Davenport tapasztalatai nem voltak túl jók, szorosabb orvosi ellenőrzés mellett hajlandó lenne újra megpróbálni. Egyrészt az, hogy látta, milyen könnyű orvosi segítséggel kevesebbet enni, segített feloldani az évek óta tartó szégyenérzetet.

“A mi kultúránk az elhízást erkölcsi hibaként kezeli. Rájöttem, hogy az orvosok és a programok ezt éreztették velem – hogy nem teszek eleget” – mondja. “Ez a gyógyszer ráébresztett, hogy olyan fiziológiai dolgok történnek a testemben, amelyek gyakran kimaradnak az orvosokkal folytatott beszélgetésből.”

Apovian és Velazquez azt mondják, hogy a betegeik rendszeresen számolnak be hasonló dolgokról.

“Az elhízás nem az akaraterő betegsége. A gyógyszerek nem a könnyű kiutat jelentik” – mondja Velazquez. “Ez egy krónikus, visszaeső betegség, és emiatt úgy kell kezelnünk, ahogyan a cukorbetegséget, a magas vérnyomást és az összes többi betegséget. Soha nem tartanánk vissza gyógyszereket a magas vérnyomással érkező egyéneknek, nem mondanánk nekik, hogy dolgozzanak az akaraterőn, és nem tagadnánk meg tőlük olyan gyógyszereket, amelyekre jogosultak lennének”.

Mérföldkőnek számító diabétesz gyógyszer jelent meg

Forrás: Napidoktor.hu