Dilemmák a diabétesz kezelésében

A 2-es típusú cukorbetegeknek nem feltétlenül jó, ha egyszerre szedik szájon át a vércukorszintet csökkentő metformint és az inzulint, a csak inzulint tartalmazó terápia helyett – állítják dán kutatók.

A kutatók szerint a kombinált kezelés kiegyensúlyozottabb vércukorszinthez, kisebb mértékű hízáshoz és alacsonyabb inzulinigényhez vezet. Azt is megjegyezték azonban, hogy több kísérlet kell a kombinációs alkalmazás hosszú távú előnyeivel és hátrányaival kapcsolatban, különösen, ami az idő előtti elhalálozást illeti.

A cikk a British Medical Journalban jelent meg. Az inzulinra átállított betegeknek a jelenlegi gyakorlat szerint javasolják a vércukorszintet csökkentő metformin hatóanyagú gyógyszerek szedését. A kutatás szerzői a Koppenhágai Kísérleti Egység, a Steno Kórház, és a Koppenhágai Egyetemi Kórház munkatársai összesen 2 217 beteg adatait nézték át.

Mindegyikük 18 év feletti volt, és 2-es típusú cukorbetegséget állapítottak meg náluk. A felhasznált kutatási anyagok ritkán foglalkoztak a fontos szövődményekkel, mint például a halálozás, vagy a keringési betegségek.

cukorbeteg15

20 kísérlet számolt be arról, hogy a HbA1c (vércukorszint hosszabb távon mért átlagértéke) csökkent a két gyógyszer együttes alkalmazásával. A testtömeg-index is csökkent, a hízás pedig átlagosan 1,6 kg-mal esett vissza.

A szerzők szerint mivel a metformin-inzulin párosítás esetén megnő a súlyos hipoglikémiás állapotok kialakulásának kockázata, több kutatásra lenne szükség a hosszú távú előnyök és hátrányok mérlegelése céljából.

Bianca Hemmingsen szerző elmondta, miként tudtak több adatot szerezni a korábbi kutatásoknál. Továbbá említést tett arról is hogy nem a testsúlyra és a vércukorszint alakulására koncentráltak, hanem a halálozásra, továbbá más, főbb komplikációk előfordulására.

Beszámolt róla, hogy nem tudják bizonyítani, az inzulin-metformin, vagy a csak inzulint tartalmazó kezelés jobb-e, így elengedhetetlenül szükséges a kísérleteket mielőbb folytatni!

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.