Cukorbetegséget visszafordító tabletta?

A kutatók szerint küszöbön áll a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére illetve megelőzésére szolgáló gyógyszer kifejlesztése.

A Diabetes Care szakfolyóiratban közzétett kutatásban diabéteszes egereken vizsgálták egy a szervezetben természetes módon termelődő vegyület hatásait. Az anyag sikeresen helyreállította a kísérleti állatok normális vércukor anyagcseréjét. A kutatók azt remélik, hogy a vegyületből hamarosan naponta szedhető tablettát lehet kifejleszteni, amivel a vitaminkiegészítőkhöz hasonlóan meg lehet előzni a betegség kialakulását.

A vegyület, a nikotinamid mononukleotid (NMN), létfontosságú szerepet játszik a sejtek energiafelhasználásának szabályozásában. A St Louis-i Washington Orvostudományi Egyetem kutatóinak a vegyület befecskendezésével sikerült normalizálni a cukorbeteg egerek vércukorszintjét. Az injekció ezen kívül magas koleszterin és triglicerid szintjüket is csökkentette. A kutatók most azon dolgoznak, hogy az NMN-t az egerek ivóvizén keresztül is be lehessen juttatni az állatok szervezetébe.

Dr. Shin-ichiro Imai, a kutatás vezetője elmondta, hogy amint sikerül előállítaniuk az emberek számára is megfelelő NMN-t, mihamarabb meg szeretnének kezdeni egy humán próbakísérletet.

opyf30am11

A kísérleti állatok mindegyikében a sejtek energiafelhasználásában részt vevő NAD molekula alacsony szintje volt jellemző. Az NAD-t egerekben és emberekben egyaránt NMN-ből állítják elő a sejtek egy sor biológiai reakció révén. Az NAD egyik hatása a SIRT1 fehérje aktiválása, amely az egész testben elősegíti az egészséges anyagcserét. Bár az NAD túlságosan toxikus ahhoz, hogy közvetlenül be lehessen adni, a kísérlet során a kutatóknak úgy sikerült megnövelni a szintjét az egerekben, hogy NMN-t fecskendeztek beléjük. A kezelést követően az állatok a glükózra adott válasza drámai mértékben javult.

Ezzel párhuzamosan a müncheni Helmholtz Központ a Diabetes Care szaklapban megjelent kutatásából az derült ki, hogy a megfelelő D-vitaminszinttel rendelkező emberekben alacsonyabb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. A szakemberek szerint az összefüggés hátterében a vitamin gyulladáscsökkentő hatása állhat. Az étrendi D-vitamin leggazdagabb forrásai közé tartoznak a halak, a tojás és a tejtermékek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.