Diabétesz-kockázat csökkentő a növényi alapú étrend?

Kisebb eséllyel betegszik meg, aki főleg zöldet eszik?

Kiterjedt meta-elemzés átfogó bizonyítékot talált arra vonatkozóan, hogy az egészséges, növényi alapú étrend segíthet csökkenteni a 2-es típusú diabétesz lehetőségét.

Ha valaki folyamatosan egészséges, növényi alapú étrendet követ, csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. A CDC adatai csak Amerikában 100 millió felnőtt küzd cukorbetegséggel, vagy már annak „előszobájában” van, azaz megvannak a betegség kialakulásához vezető feltételek. A 2-es típusú diabétesz egyik fő rizikófaktora az étrend. Ez persze módosítható dolog – ha valaki egészségesebb táplálkozásra tér át, csökkentheti annak kockázatát, hogy ez a metabolikus állapot jelentkezzen nála.

Az elmúlt pár évben több tanulmány is arra jutott, hogy a vegán, vegetáriánus és egyéb növényi alapú étrend jelentős mértékben csökkenteni tudja egy ember esélyét a cukorbetegségre. Most a bostoni Harvard T. H. Chan Közegészségügyi Iskola kutatócsoportja átfogó áttekintést és meta-elemzést végzett kilenc tanulmányról, melyek a táplálkozási minták és a 2-es típusú diabétesz kockázata közötti összefüggést vizsgáltákA tanulmányok 307.099 résztvevővel készültek, közülük 23.544 ember volt cukorbeteg.

„A növényi alapú étkezési minták egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az utóbbi években – úgy gondoltuk, kulcsfontosságú a cukorbetegség kockázatával való teljes összefüggésük számszerűsítése, különösen, mivel ezek az étrendek az élelmiszer-összetétel szempontjából jelentősen eltérhetnek” – mondta Frank Qian, a jelentés első szerzője.

Qian és kollégái a JAMA Internal Medicine szaklapban közölték felfedezéseiket. Elemzésében Qian és csapata először megvizsgálta, hogy bármilyen, túlnyomórészt növényalapú étrend miként kapcsolódik a cukorbetegség rizikójához. Ebben a „forgatókönyvben” a túlnyomórészt növényalapú jelenthet olyan étkezést is, mely egészséges növényi élelmiszereket, így gyümölcsöket, zöldségeket, diót, hüvelyeseket, de olyat is, mely kevésbé egészségeseket, köztük burgonyát és cukrokat tartalmaz. Az étrendek ezen típusai bizonyos, állati eredetű termékeket is magukba foglalhatnak.

Fotó: 123rf.com

Ezt követően a kutatócsoport tagjai felmérték a diabétesz kockázata és az egészséges, illetve közepesen egészséges táplálkozások közötti összefüggést, melyeket elsősorban a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabona és diófélék nagy mennyiségű fogyasztása jellemzett A kutatók felfedezték, hogy általánosságban azok a résztvevők, akik szigorúbban vették a növényi alapú étrendet, 23 százalékkal csökkentették a 2-es típusú diabétesz esélyét, azokhoz képest, akik nem tartották be annyira az ezen táplálkozási szokásokhoz való ragaszkodást.

Hozzátették: a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázata még jelentősebb volt azoknál az embereknél, akik szigorúan betartották az egészséges növényi táplálkozást.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.