2-es típusú diabétesz: segíthet a megelőzésben a kurkuma?

Hogyan hat az ázsiai konyha régi kedvence?

Kurkuma – ez az aranyfűszernek is tartott, régi ázsiai élelmiszer antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal bír, melyek szerepet játszhatnak a vércukorszint csökkentésében. De mint ilyen, segíthetnek-e a megelőzésben, ha 2-es típusú diabéteszről van szó?

Sokak számára ismert a kurkuma, mely az ázsiai konyha egyik alap fűszere. Az elmúlt pár évben Európában is egyre népszerűbb. Az, hogy „mindenre gyógyír”, nem teljesen igaz. Ám tény, hogy számos módon javítja az egészséget – áll a Foods szaklapban, melyben a kutatók több tanulmányt mutattak fel arról, hogyan játszhat szerepet a kurkuma olyan egészségügyi állapotokban, mint az Alzheimer-kór, szívbetegség, allergiák, depresszió, szklerózis multiplex és diabétesz. Utóbbi egy vissza nem fordítható betegség, melyet magas vércukorszint jellemez, s ezt a szervezet önállóan nem tudja levinni.

Több kutatás szükségeltetik persze ahhoz, hogy az egészségügyi szakemberek széles körben ajánlják a kurkumát 2-es típusú diabétesz megelőzésére, de már létező tanulmányok azt sugallják, van valami abban, hogy segít.

Fotó: 123rf.com

Hogyan javítja az egészséget a kurkuma antioxidáns és gyulladásgátló hatása?

A kurkuma potenciális egészségügyi előnyei a kurkuminnak köszönhetők, amely az intenzív sárga fűszer elsődleges aktív vegyülete. Leginkább ezt tanulmányozzák a szakemberek, fontos jelátviteli útja miatt – két területen tevékenykedik főleg. Antioxidáns, illetve gyulladásellenes hatást fejt ki.

Az Indian Journal of Clinical Biochemistry szaklapban azt áll: az antioxidánsok segítenek megküzdeni a szabadgyökök hatásaival, mely káros molekulákat a dohányzás, alkohol, a sült ételek fogyasztása és a levegőszennyezés vagy rovarirtó szerek termelnek például – oxidatív károsodást okozva. Ezek a magatartások sejtkárosodást váltanak, s növelhetik a krónikus betegségek esélyét, így a diabéteszét is. Az antioxidánsokban az a jó, hogy szétzúzzák a káros szabad gyököket, s nem mérgezőek a sejtekre nézve, távol tartva a betegséget.

A gyulladás a szervezet természetes reakciója, ha betegséggel vagy sérüléssel küzdünk. A tünetek pedig fájdalmat, duzzanatot, bőrpírt okozhatnak. A kutatók szerint a gyulladás és az oxidatív károsodás szorosan összefügg a betegség kockázatának növelésével – ahogyan ezt az Oxidative Medicine and Cellular Longevity szaklap is kiemeli. Az EMBO Reports pedig cikkében kiemeli, hogy a gyulladás csaknem minden betegség alapja, kezdve az autoimmun betegségektől az elhízásig vagy megfázásig. A gyulladásgátló potenciál éppen ezért is nyűgözi le a tudósokat.

A 2-es típusú diabétesz csak egyike azon betegségeknek, mely gyulladáshoz és oxidatív stresszhez köthető – különösen az oxidatív stressz azonban szerepet játszik az inzulinrezisztencia kialakulásában, a 2-es típusú cukorbetegség jellemzőjében, mely befolyásolja az inzulin kiválasztást és kontrollálatlan vércukorszinthez vezet. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásai miatt a kurkuma-kiegészítők segíthetnek a vércukorszint kezelésében a 2-es típusú cukorbetegeknek.

A 2014 novemberében közzétett egérkutatások áttekintése során – melyet az Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine közölt – kiderült, hogy a kurkumin valószínűleg segíthet az A1C-t, vagyis a két-három hónapos vércukor-átlagot csökkentésében, annak érdekében, hogy megelőzze az elhízást.

Az embereken végzett klinikai kísérletek, melyek a kurkumin hatását elemzik, ma még meglehetősen limitáltak. Az Indian Journal of Clinical Biochemistry szaklapban ugyanakkor már 2015-ben megjelent egy tanulmány, mely rámutatott, hogy akik kiegészítették a glükofágot (metformint) – mely egy vércukorszintet csökkentő diabétesz gyógyszer – kurkuma szedésével, mérsékelték a vércukorszintjüket, a gyulladás- és az oxidatív stressz szintjét egyaránt.

S mint az 2012-ben a Diabetes Care-ben megjelent, a napi 250 milligrammos napi kurkuma-kiegészítés összefüggött a 2-es típusú diabétesz kialakulásának késleltetésével azoknál a pácienseknél, akik a cukorbetegség „előszobájában” voltak. Egy próbát megér.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.